5 hiipivää oiretta, joista huomaat kakkostyypin diabeteksen arjessa – peräti 150000 suomalaista ei tiedä sairastuneensa - Terveys - Ilta-Sanomat

5 hiipivää oiretta, joista huomaat kakkostyypin diabeteksen arjessa – peräti 150000 suomalaista ei tiedä sairastuneensa

Oireet ilmaantuvat tyypillisesti vähitellen, ja siksi niille on helppo keksiä muita selityksiä.

28.2.2018 15:35

Puoli miljoonaa suomalaista sairastaa arvioiden mukaan diabetesta, ja heistä valtaosalla, 80–90 prosentilla, on tyypin 2 diabetes.

Läheskään kaikki eivät ole sairaudestaan tietoisia: Diabetesliiton mukaan on arvioitu, että tyypin 2 diabetesta sairastaa tietämättään peräti 150 000 suomalaista.

Sairaus olisi tärkeää havaita, koska hoitamaton tyypin 2 diabetes voi johtaa esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin, aivoverenkiertohäiriöihin tai munuaissairauksiin.

– Huonosti hoidettuna kakkostyypin diabetes lyhentää elinikää 10–20 vuotta, kertoi Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka.

Insuliiniresistenssi ei tunnu

Salakavalan sairaudesta tekee se, ettet tunne voinnissasi aluksi mitään. Ensimmäinen askel kohti tyypin 2 diabetesta on kehosi muuttuminen vastustuskykyiseksi insuliinille eli insuliiniresistenssi.

– Vaikka insuliiniresistenssi olisi kuinka hankala, et tunne sitä voinnissasi, kertoi lääkäri, diabetologi Timo Valle.

Kun oireita alkaa ilmaantua, tyypillistä on, että ne jäävät yhä huomaamatta, koska ne tulevat vähitellen. Esimerkiksi väsymykselle on myös helppo keksiä lukuisia muitakin selityksiä – eikä tyypin 2 diabeteksen mahdollisuus tule siksi mieleen.

Edelleen onkin tapauksia, joissa tyypin 2 diabetes todetaan vasta kehittyneiden lisäsairauksien perusteella tai sydäninfarktin yhteydessä.

Nämä oireet voivat olla merkkejä sairastumisesta tyypin 2 diabetekseen:

1. Väsyttää ja olo on vetämätön

Väsymyksen tunne voi olla paitsi fyysistä, myös henkistä.

2. Virtsaamistarve lisääntyy

Jos insuliini ei insuliiniresistenssin vuoksi vaikuta normaalisti, maksa tuottaa liikaa sokeria verenkiertoon. Kun tätä ylimääräistä sokeria eritetään munuaisten kautta virtsan mukana pois elimistöstä, virtsamäärät kasvavat.

3. Janottaa aiempaa enemmän

Kun virtsaneritys lisääntyy ja elimistö kuivuu, ilmaantuu lisääntynyttä janontunnetta.

4. Tulee lihaskramppeja

Lihaskramppeja voi esiintyä myös levossa, etenkin öisin.

5. Näkökyky muuttuu

Näöntarkkuus voi vaihdella verensokerin vaihtelun myötä, sillä korkea sokeri turvottaa silmän linssiä. Kun verensokeri normalisoituu, näkökykykin palautuu, mutta silmän mukautumisessa voi kestää jonkin aikaa.

Silloin tällöin tyypin 2 diabetes tuleekin ilmi näöntarkkuuden alentumisen perusteella.

Lähde: Diabetestalo.fi, Terveyskirjasto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?