Epäterveellisesti syövillä enemmän syöpiä – rajoita ainakin näitä: pikanuudelit, snacksit, pullat...

Todella epäterveellisesti syövillä on enemmän syöpiä kuin terveellistä ruokavaliota noudattavilla, sanoo asiantuntija.

Tutkijat havaitsivat, että mitä enemmän ruokavalioon kuului pitkälle jalostettuja elintarvikkeita, sitä suuremmaksi kasvoi riski sairastua syöpään.

23.2.2018 10:57

Pitkälle jalostettu ruoka voi suurentaa syöpään sairastumisen riskiä, havaitsi tuore British Medical Journalissa julkaistu ranskalaistutkimus.

Keskimäärin viisi vuotta kestäneessä seurannassa tarkasteltiin yli 100 000 aikuisen ranskalaisen ruokavaliota. Tutkijat seurasivat, miten niin sanottujen ultraprosessoitujen, eli pitkälle jalostettujen elintarvikkeiden määrä ruokavaliossa vaikutti tutkittavien riskiin sairastua syöpään.

Tutkijat luokittelivat ultraprosessoiduiksi elintarvikkeiksi esimerkiksi lihaeinekset, pikanuudelit ja -keitot, teollisesti valmistetut leivät ja leivonnaiset, prosessoidut jälkiruoat, herkut ja snacksit sekä limsat ja muut sokerijuomat. Tyypillistä näille ruoille on korkea tyydyttyneen rasvan, lisätyn sokerin tai suolan määrä sekä vähäinen vitamiinien ja kuidun määrä.

On vielä epäselvää, mikä pitkälle jalostetussa ruoassa aiheuttaisi syöpää

Tutkittavilta kysyttiin ruokavaliosta useita kertoja seurannan aikana, ja samalla tilastoitiin heillä todetut syövät. Tutkijat havaitsivat, että mitä enemmän ruokavalioon kuului pitkälle jalostettuja elintarvikkeita, sitä suuremmaksi kasvoi riski sairastua syöpään.

– Jos tulos vahvistuu muissakin tutkimuksissa, se vihjaa, että nopeasti lisääntyvä ultraprosessoitujen elintarvikkeiden kulutus voi lisätä syöpätaakkaa tulevina vuosikymmeninä, tutkijat ilmaisevat huolensa BMJ:n artikkelissa.

Samalla he huomauttavat, että laajempia lisätutkimuksia tarvitaan. Esimerkiksi se jäi vielä epäselväksi, mikä pitkälle jalostetussa ruoassa aiheuttaisi syöpää.

”Todella epäterveellisesti syövillä on enemmän syöpiä”

Syövän ja ravitsemuksen yhteyksiin perehtynyt laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen sanoo, että epäterveellisen länsimaisen ruokavalion on jo aiemminkin havaittu lisäävän syöpää.

– On selvää, että ruokavaliolla on merkitystä syövän ehkäisyn kannalta. Todella epäterveellisesti syövillä on enemmän syöpiä, ja hyvin terveellisesti syövillä on vähemmän syöpiä, Laatikainen sanoo.

– Tämä tutkimus vahvistaa mielestäni sitä tietoa, että jos valitset vuosikausia päivästä toiseen lautasellesi ruokaa, minkä tiedät epäterveelliseksi, se saattaa johtaa myös syövän kannalta huonoon lopputulokseen.

Ruokavalion kokonaisuus merkitsee

Laatikainen huomauttaa, että tutkimuksessa on myös monia aukkokohtia. Hän ei pidä todennäköisenä, että voisi löytyä yhtä yksittäistä ainetta, joka selittäisi pitkälle jalostetun ruoan yhteyden syöpäriskiin.

Hän mainitsee esimerkkinä kahvin.

– Siinä on melko runsaasti akryyliamidia, josta Ruotsissa kohistiin muutama vuosi sitten. Teoriassa akryyliamidi on erittäin paha syöpämyrkky, mutta tutkimuksista kuitenkin tiedämme, että kahvi – jossa on myös hyödyllisiä polyfenoleita – on syövän kannalta enemmän eduksi kuin haitaksi.

– Eli emme voi yksittäisten syöpätekijöiden pohjalta tehdä päätelmää, onko jokin ruoka syövän kannalta terveellistä vai ei, vaan aina täytyy tarkastella kokonaisuutta.

Laatikainen arvioi, että ruokavalion kokonaisuus saattaa olla selitys siihen, miksi pitkälle jalostetuilla elintarvikkeilla havaittiin vaikutus syöpään sairastumiseen.

– Pitkälle prosessoitu ruoka yksinkertaisesti vähentää esimerkiksi hedelmien, marjojen ja täysjyvätuotteiden määrää ruokavaliossa, jolloin kuidun ja muiden terveellisten ravintoaineiden saanti jää vähemmälle.

Näillä ruoilla voit ehkäistä sairastumista syöpään:

1. Parsakaali ja muut kaalit

Tutkijat ovat nimenneet yhdeksi parsakaalin tärkeäksi aineeksi sulforafaanin. Sillä on alustavasti havaittu itsenäinen syöpäsolujen jakautumista hidastava vaikutus.

2. Sipulikasvit

Runsas käyttö pienentää tutkimusten mukaan mahalaukun ja suolistosyövän ja mahdollisesti eturauhassyövän riskiä. Erityisesti valkosipulin runsas käyttö liittyy pienentyneeseen suolistosyövän riskiin.

3. Porkkana

Karotenoideja, kuten beetakaroteenia, sisältävät kasvikset ja hedelmät vähentävät yläruuansulatuskanavan ja keuhkosyövän vaaraa. Beetakaroteeni imeytyy paremmin kypsennetystä porkkanasta.

4. Tomaatti

Tomaatin lykopeenilla on ajateltu olevan syöpäterveyttä edistäviä vaikutuksia. Niillä miehillä, jotka saavat ravinnostaan eniten lykopeenia, on havaittu pienempi riski sairastua eturauhassyöpään kuin niillä, jotka syövät sitä vain vähän. Suosi tomaattia kypsennettynä.

5. Mustikka ja muut marjat

Jos marjojen kaikki fenoliset yhdisteet eli polyfenolit lasketaan yhteen, mustikassa niitä on eniten. Yleisesti ottaen marjoissa on kaksi kertaa niin paljon kuitua kuin hedelmissä.

6. Soija, pavut ja palkokasveja sisältävät elintarvikkeet

Pavut voidaan liittää ainakin pienentyneeseen suolistosyövän riskiin, koska ne sisältävät hyvin runsaasti kuitua.

7. Pähkinät ja mantelit

Uusien tutkimuskoosteiden mukaan jo 4 kertaa viikossa nautittu noin 30 gramman pähkinäannos pienentää syöpäkuoleman vaaraa.

8. Runsaasti kuitua sisältävät viljat

Useiden tutkimusten mukaan täysjyväviljat pienentävät yleisesti syövän ja erityisesti suolistosyövän riskiä.

Lähde: Reijo Laatikainen ja Timo Joensuu: Syö hyvin, voi paremmin – Ravinto syövän ehkäisyssä ja hoidon tukena (Kirjapaja).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?