Munuaisvaivat ovat lisääntyneet Suomessa – 4 asiaa, jotka voivat vahingoittaa munuaisia

Diabetes ja ylipaino eivät tee hyvää munuaisille, mutta mitä tarkalleen ottaen pitäisi ajatella suolasta tai runsaasta veden juonnista?

Munuaisten vajaatoiminta vaivaa kymmeniä tuhansia suomalaisia.

19.2.2018 11:44

Munuaisia voi hyvällä syyllä kutsua elimistön supersankareiksi: ne poistavat kehosta kuona-aineita ja nestettä, säätelevät verenpainetta ja tuottavat D-vitamiinia.

Terve munuainen on varsin sitkeä. Ajattele – toisen kahdesta munuaisestasi voit jopa luovuttaa läheisellesi.

– Vaikka joisit päivässä 10 litraa vettä, munuaiset klaaraavat senkin, sanoo ylilääkäri Eero Honkanen HYKS:in vatsakeskuksesta.

Täysin vankkaa tekoa munuaiset eivät silti ole. Niiden toiminta voi alkaa takkuilla esimerkiksi jonkun sairauden, kuten diabeteksen takia.

– Munuaiset ovat kuin pesukone. Jos niissä on vähänkään häiriöitä, pesukyky huononee ja munuaiset voivat vaurioitua, Honkanen sanoo.

Nykytiedon valossa esimerkiksi liika proteiinin tai suolan saanti ei sellaisenaan vaurioita munuaisia. Jos munuaiset eivät toimi normaalisti, suola ja runsaat proteiinimäärät voivat kuitenkin kuormittaa niitä.

Liikaa suolaa ei kenenkään kannata popsia. Runsas suolan käyttö voi nostaa verenpainetta, mikä ei tee munuaisille hyvää. Suolaa kertyy melko helposti piilosuolana esimerkiksi eineksistä ja lihajalosteista.

Nämä asiat voivat vaikuttaa munuaisten toimintaan ja pahimmassa tapauksessa vaurioittaa sitä pysyvästi:

1. Diabetes

Kansansairauksien, etenkin diabeteksen, yleistyminen on suurin syntipukki munuaisvaivojen lisääntymiseen. Tyypin 2 diabetes on yleisin syy dialyysihoidon aloittamiseen. Lähes kolmasosalla diabetesta sairastavista saattaa kehittyä muutoksia munuaisiin.

Dialyysin aloittaa joka vuosi miltei 600 suomalaista ja munuaissiirtoja tehdään noin 250. Diabeteksen hyvä hoito on paras tapa suojata munuaisia.

2. Korkea verenpaine

Kohonnut verenpaine on elimistön kauhistus – se vahingoittaa sekä munuaisia että sydäntä ja aivojen verisuonia.

– Verenpainetautia sairastavat eivät valitettavasti ole aina hoitotasapainossa. On paljon ihmisiä, joilla korkeaa verenpainetta ei ole hoksattu. Tai hoidot on aloitettu, mutta tuloksia ei ole tullut, Honkanen sanoo.

Tämä voi johtua siitä, että lääkkeet eivät ole ainoa hoitomuoto. Niiden tueksi tarvitaan terveellisiä elämäntapoja. Optimaalista lääkitystäkään ei välttämättä ole vaivatonta löytää.

Korkean verenpaineen voi havaita vain mittaamalla. Jos suvussa on todettu munuaissairauksia tai korkeaa verenpainetta, oma verenpaine kannattaa tarkistuttaa säännöllisesti.

3. Ylipaino

Ylipaino ei ole munuaisten ystävä. Se lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, nostaa verenpainetta ja huonontaa veren rasva-arvoja. Ne kaikki kuormittavat munuaisia.

Haitallisinta on keskivartaloon kertynyt ylipaino. Silloin rasvaa kertyy sisäelinten ympärille, mikä vaikuttaa ikävällä tavalla sekä munuaisten että verisuonten toimintaan.

4. Virtsavaivat

Virtsan kulun takkuaminen saattaa johtaa munuaisten vajaatoimintaan. Miehillä tavallisin syy on eturauhasen suurentuminen. Se voi aiheuttaa virtsan kerääntymiseen rakkoon ja virtsaumpeen, mikä vaurioittaa munuaisia.

Munuaisvaivat ovat lisääntyneet Suomessa

Kansansairauksien ohella munuaisvaivojen yleistymiseen vaikuttaa myös ikääntyminen. Elimet eivät jaksa toimia täydellä teholla ikuisesti.

– Hyvä puoli on se, että munuaisvaivat on opittu tunnistamaan, kiitos terveyskeskuslääkäreiden. Munuaistaudit löydetään varhaisessa vaiheessa ja niihin osataan puuttua. Vaikka tauteja on paljon, vakavia tapauksia on kuitenkin suhteellisen vähän, Honkanen sanoo.

Hoidot, kuten dialyysi ja munuaissiirrot kehittyvät jatkuvasti.

No entäs alkoholi? Se ei sinänsä ole myrkkyä munuaisille, mutta toinen elimistön superpuhdistaja eli maksa ei alkoholista tykkää.

Munuaissairaudet

  • Munuaisten vajaatoiminta vaivaa kymmeniä tuhansia suomalaisia.

  • Tyypillisiä vajaatoiminnan aiheuttajia ovat diabetes, hoitamaton verenpainetauti, verisuonten kalkkeutuminen sekä verisuonten ja munuaisten tulehdustaudit.

  • Ylipaino on yksi riskitekijä.

  • Munuaissairaudet voivat myös periytyä. Polykystinen munuaissairaus eli rakkulamunuaistauti on yleisin perinnöllinen munuaissairaus.

  • Ilman toimivia munuaisia ihminen ei pysy hengissä.

  • Vaikeaa munuaisten vajaatoimintaa hoidetaan dialyysihoidolla tai munuaisensiirrolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?