Kuuloa ei voi palauttaa vaurion jälkeen ennalleen – 6 tyypillistä korvavaivaa - Terveys - Ilta-Sanomat

Kuuloa ei voi palauttaa vaurion jälkeen ennalleen – 6 tyypillistä korvavaivaa

Kova musiikin kuuntelu voi vaivihkaa vaurioittaa kuuloa.

Noin viidennes suomalaisista on melulle herkempiä.­

17.2.2018 16:03

Korvavaivat, etenkin tulehdukset, on tyypillisesti luokiteltu pienten lasten taudeiksi. Korvapulmat piinaavat silti myös aikuisia. Kun korvaa jomottaa, kuulo menee tai korva tuntuu muuten oudolta, kyse on todennäköisimmin joistain näistä.

1.Korvakäytävän tulehdus

Mistä tunnistan? Korva voi olla erittäin kipeä ja kuulo selvästi alentunut. Korva voi myös humista.

– Tyypillistä on se, että kun tartut korvanlehteen ja liikutat korvakäytävää, korvaan sattuu, sanoo Korva-, nenä- ja kurkkutautien linjajohtaja Antti Aarnisalo HUS:ista.

Tulehduksen taustalla on usein vahatulppa. Korvakäytävässä on rauhasia, jotka erittävät käytävän ihoa suojaavaa vahaa. Vaha voi joskus jämähtää korvaan ja ärsyttää korvakäytävää.

Tulehdusta hoidetaan korvan puhdistuksella ja tarvittaessa paikallisilla korvatipoilla. Omatoimisesti korvaa ei kannata liiaksi ronkkia esimerkiksi vanupuikoilla.

2.Tulehtunut välikorva

Välikorvan tulehdukset linkittyvät useimmiten hengitystietulehduksiin eli flunssiin. Limakalvojen turvotus ja limaneritys voivat ahtauttaa korvatorvea, joka yhdistää nenän ja nielun korvaan. Kun korvatorvi on kaventunut, bakteerit pääsevät jylläämään siellä herkemmin.

Mistä tunnistan? Korva on kipeä ja kuulo on alentunut. Lääkäri voi varmistaa asian korvalampulla: punertavan ja pullean tärykalvon takana sijaitseva välikorva on tulehduksessa täynnä kellertävää märkää.

– Oirekuva ja löydökset vaikuttavat hoitoratkaisuun. Joskus seuranta ilman antibioottia on mahdollista, usein hoitona on kuitenkin antibioottikuuri. Tilanteissa, joissa tulehdus ei ota asettuakseen, harkitaan tärykalvon puhkaisemista, Aarnisalo sanoo.

Käytännössä puhkaisu tarkoittaa sitä, että tärykalvo rikotaan ja korvaan kerääntynyt erite poistetaan.

3.Ikäkuulo

Kuulon huonontuminen saattaa johtua myös ikääntymisestä. Kuulo voi alkaa rapautua jo 55–60 -vuotiailla. Kuulon huononemiseen vaikuttavat myös elintavat: tupakointi voi nopeuttaa kuulon huononemista, samoin se, jos muita sairauksia ei hoideta kunnolla.

4.Kovat äänet ovat vaurioittaneet korvaa

Musiikki, metsästys, moottoripyöräily. Muun muassa näissä harrastuksissa kuulo voi olla kovilla. Kuulovaurio voi syntyä myös siitä, että kuuntelee musiikkia jatkuvasti lujaa nappikuulokkeista. Voimakas ääni vaurioittaa tällöin sisäkorvan aistinsoluja.

Mistä tunnistan? Alussa oireita ei välttämättä huomaa lainkaan. Korva voi alkaa kuin vaivihkaa tuntua tukkoiselta ja kuulo huonontuneelta.

– Jos meteli jatkuu etkä suojaa kuuloa, kynnys ylittyy jossain vaiheessa. Sitten havaitset, että hälyssä on vaikea kuulla.

Aarnisalon mukaan melun vaikutus kuuloon on vielä osin hämärän peitossa. Noin viidennes suomalaisista on melulle herkempiä. Puolet väestöstä taas kestää melua verraten hyvin. Herkkyyttä ei kuitenkaan osata selvittää.

– Korvavaurioista ei ole paluuta eli kuuloa ei voi palauttaa ennalleen. Siksi korvien suojaaminen on aina äärimmäisen tärkeää.

Kuulovaurion riskirajoista saa lisää tietoa esimerkiksi Kuuloliitosta.

5.Kärsit stressistä

Kuuleminen on paljon muutakin kuin korvan toimintaa. Stressi ei suoranaisesti vaurioita sisäkorvaa, mutta voi vaikuttaa kuuloaistimukseen.

– Jos tarkkaavaisuus on alentunut, asioihin on vaikea keskittyä. Silloin voi tulla vaikutelma, että ei kuule.

Mistä tunnistan? Kuuleminen voi olla vaikeaa etenkin hälyssä tai moneen asiaan keskittyessä.

Lisäksi erilaiset purentavaivat ja niskan tai kaulan alueen jännitystilat voivat heijastua korvanseutuun.

6.Korvat soivat

Korvien soimisella eli tinnituksella tarkoitetaan sitä, että aivot kuulevat ääniä, jotka eivät synny mistään ulkoisesta ärsykkeestä. Kyse on siis eräänlaisesta virheellisestä havainnosta.

Syitä on monia. Pään ja kaulan alueella voi olla lihasjännitystä tai kuulo on voinut vaurioitua esimerkiksi pitkästä altistuksesta melulle. Tilapäisesti tinnitusta voivat pahentaa korvakäytävän tukkeutuminen, rasitus, väsymys, tupakointi tai alkoholin käyttö.

Mistä tunnistan? Kuulo on usein normaali. Korvat vinkuvat ja kohisevat joskus jopa niin paljon, että se alkaa häiritä yöunta tai työntekoa.

Tinnituksen lievittämiseen voidaan käyttää esimerkiksi äänihoitoja. Niissä pyritään peittämään tinnitusta ja virkistämään kuuloa esimerkiksi luontoäänillä.

Tällä testillä voit saada osviittaa siitä, onko kuulosi kunnossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?