Väsyttävä uniapnea piinaa satojatuhansia suomalaisia, ja valtaosa sairastaa tietämättään – näistä merkeistä tunnistat taudin - Terveys - Ilta-Sanomat

Väsyttävä uniapnea piinaa satojatuhansia suomalaisia, ja valtaosa sairastaa tietämättään – näistä merkeistä tunnistat taudin

Uniapnea haittaa selvästi unen laatua. Jopa neljä viidesosaa suomalaispotilaista voi olla diagnosoimatta.

14.2.2018 19:00

Liian moni suomalainen kärsii tietämättään uniapneasta ja sen aiheuttamasta väsymyksestä, sanoo HYKS:n Uniyksikön vastuulääkäri, dosentti Adel Bachour.

Uniapnea tarkoittaa toistuvia unenaikaisia hengityskatkoksia, jotka johtuvat ylähengitysteiden ahtautumisesta. Katkokset kuulostavat korahtelevalta kuorsaukselta, ja ne heikentävät yöunen laatua – mikä taas aiheuttaa väsymystä päivällä.

– Uniapnea on sekä maailmalla että Suomessa alidiagnosoitu. Suomalaispotilaista voi olla diagnosoimatta jopa neljä viidesosaa, Bachour kertoo.

Uniapnea jää helposti huomaamatta, koska väsymys on yleinen oire

Potilaiden kokonaislukumäärää on vaikea arvioida, sillä väsymys on niin yleinen oire, että sen takana oleva uniapnea jää helposti huomaamatta.

Hengitysliiton arvion mukaan uniapneaa sairastaa Suomessa ainakin 300 000 ihmistä.

Bachour sanoo, että joidenkin tutkimusten mukaan esiintyvyys olisi vieläkin suurempi, jopa 10 prosenttia väestöstä.

Suurin uniapnean riskitekijä on ylipaino, ja tärkein merkki sairaudesta on kuorsaus. Uniapneasta voi kuitenkin kärsiä myös hoikka ihminen, ja kuorsauskin voi olla joskus melko huomaamatonta.

– Kaksi kolmasosaa uniapneaa sairastavista on ylipainoisia, mikä tarkoittaa, että kolmasosa on normaalipainoisia, Bachour muistuttaa.

Edelleen moni pitää uniapneaa virheellisesti miesten tautina.

– Naishormoni kyllä suojaa osittain uniapnealta ja kuorsaukselta, mutta vaihdevuosien jälkeen naisellakin uniapnean riski lisääntyy, koska naishormonin määrä laskee.

Hoito voi parantaa elämänlaatua huomattavasti

Uniapnea olisi tärkeää huomata, koska sen hoitaminen voi parantaa elämänlaatua huomattavasti. Uniapneaa hoidetaan ylipainon pudotuksella sekä muilla terveellisillä elämäntavoilla.

– Pysyvää painonpudotusta suositellaan aina. Kuopiossa on tehty tutkimus, joka viittaa siihen, että lieväkin painonpudotus helpottaa uniapneaa.

– Omasta kokemuksesta voin sanoa, että potilaan uniapnean vaikeusaste melkein aina paranee laihduttamalla. Voidaan sanoa, että parhaimmillaan joka toinen toipuu kokonaan, jos saavuttaa normaalipainon, Bachour kertoo.

Tarvittaessa voidaan aloittaa myös ylipainehengityshoito eli CPAP-hoito. Hoidossa puetaan yöksi maski, jonka kautta CPAP-laite puhaltaa ilmaa pienellä ylipaineella, mikä estää hengitysteiden tukkeutumisen.

– Tauti on krooninen, ja osa potilaista sopeutuu siihen niin, että he kokevat ettei heillä ole oireita. Kun hoito aloitetaan, he sanovat etteivät edes tienneet, että näin hyvin voi nukkua. Jotkut jopa haluavat vastata heille tehtyyn väsymyskyselyyn jälkikäteen uudelleen.

Uniapnean hoitaminen vaikuttaa myös muiden sairauksien riskiin.

– Tilastojen mukaan uniapnea lisää sydän- ja verisuonitautien riskin noin nelinkertaiseksi. Näitä sairauksia ovat esimerkiksi aivo- ja sydäninfarkti, veritulppa, Bachour kertoo.

7 merkkiä, jotka voivat kertoa uniapneasta:

1. Kuorsaus

Kuorsaus on ensimmäinen ja tärkein merkki. On harvinaista, että todetaan uniapnea, jos potilas ei kuorsaa ollenkaan.

– Kuorsauksen määrittely on ongelmallista. Miehet väittävät usein, etteivät kuorsaa, mutta asiaa pitäisi kysyä heidän puolisoiltaan. Käytännönläheinen merkki on niin kutsuttu elbow sign. Eli jos puoliso tönii sinut hereille kuorsauksen takia, pitäisi mieleen tulla uniapnean mahdollisuus, Adel Bachour sanoo.

2. Ylipaino

Suurin uniapnean riskitekijä on ylipaino. Se lisää sairastumisen vaaraa, koska ylipainon kertyessä ylähengitystiet ahtautuvat.

Uniapnea voi myös altistaa epäterveelliselle syömiselle, koska huonosti nukkuneena ja väsyneenä tulee toisinaan tehtyä huonoja valintoja lautaselle.

3. Väsymys

Päiväväsymys johtuu siitä, että uni on jäänyt katkonaiseksi. Uniapnean hengityskatkokset aiheuttavat havahtumisia, jotka rikkovat unen laatua ja häiritsevät aivojen unenaikaista toimintaa.

4. Torkahtelu

Torkahtelu voi muuttua ajan mittaan jopa pakonomaiseksi nukahtamistaipumukseksi.

– Koska aivojen yöllinen toiminta on häiriintynyt, ne pyytävät päivällä lupaa nukahtaa, kun tulee rauhallinen hetki. Näin käy usein esimerkiksi teatterissa tai television äärellä.

5. Korkea verenpaine

Kohonnut verenpaine voi kertoa piilevästä uniapneasta, sillä uniapnea altistaa tutkitusti korkealle verenpaineelle.

6. Suun kuivuminen

Kuorsauksen lisäksi myös suun kuivuminen yöllä tai aamulla on merkki siitä, että nukkuessa hengitetään suun kautta.

– Se johtuu usein uniapneasta ja nenän tukkoisuudesta. Valtaosa suun kuivumisesta paranee uniapnean hoidolla.

7. Sydämen rytmihäiriöt

Jos on sydämen rytmihäiriöitä, joiden laukaiseva tekijä on tuntematon, uniapnea voi olla yksi selitys.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?