Influenssakartta hehkuu nyt punaisena, ”koululuokissa jopa puolet sairastunut” – näillä alueilla on eniten tartuntoja

rac

Julkaistu:

Influenssa
Parin viime viikon aikana influenssa-aktiivisuus on lähtenyt selkeästi nousuun, kertoo THL:n asiantuntija.
Influenssaepidemia on kiihtynyt huippuviikkoihin, ja yli puolet Suomesta kuuluu jo korkean tai hyvin korkean influenssa-aktiivisuuden alueeseen.

– Parin viime viikon aikana influenssa-aktiivisuus on lähtenyt selkeästi nousuun. Tartuntatautirekisteriin on kirjattu yli tuhat influenssa B -löydöstä viikossa, mikä on B:lle iso löydösmäärä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija Niina Ikonen.

Influenssa B on tällä kaudella ollut poikkeuksellisesti valtavirus. Yleensä enemmän on influenssa A:ta, jota viime viikkoina on kirjattu tartuntatautirekisteriin joitakin satoja per viikko.

– Vaikka influenssa B on edelleen selkeästi valtavirus, myös influenssa A:n määrissä on myös nähtävissä lisääntymistä.

Korkeinta influenssa-aktiivisuus on Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireissä.


– Epidemian etenemistä seurataan useilla eri mittareilla, ja kaikista niistä on tehtävissä sama havainto: kaksi edellistä viikkoa ovat olleet selkeää nousua. Nämä voisivat olla huippuviikkoja, toki voihan tartuntojen määrä yhä vielä noustakin.

”Koululuokissa jopa puolet sairastunut”

Varsinais-Suomen alueella sairastuneita on tällä hetkellä runsaasti, kertoo ylilääkäri Esa Rintala Turun yliopistollisen keskussairaalan infektiontorjuntayksiköstä.

– Sairastuneita on paljon, ja kentältä olen kuullut, että esimerkiksi koululuokissa jopa puolet on sairastunut hengitystieinfektioon.

– Kaikista tapauksista emme tiedä, onko kyseessä influenssa A- vai B-virus vai jokin muu hengitystieinfektio, mutta joka tapauksessa hengitystieinfektioita ja influenssan kaltaisia tauteja on tällä hetkellä runsaasti väestössä, Rintala kertoo.

THL:n kartta kuvaa terveyskeskusten influenssakäyntejä.

– Eniten influenssaepidemia näkyykin juuri avohoidon puolella, Rintala sanoo.

Sairaalahoitoa on Rintalan mukaan Tyksissä tähän mennessä tarvinnut influenssa A:n vuoksi reilut 40 potilasta ja myös influenssa B:n vuoksi potilaita on ollut melko runsaasti. Tehohoitoa tarvitsevia ei ole ollut.

– Tilanne sairaalassa on suhteellisen hyvä. Tämä influenssakausi on kuormittanut sairaalaa vähemmän kuin aiemmat kaudet, jolloin potilaita on ollut runsaammin.

Ensi viikko on Varsinais-Suomessa koulujen talvilomaviikko.

– Ajattelemme, että meillä huippu voisi ajoittua siihen. Sen jälkeen on jo mahdollista, että tunnelin päässä näkyisi valoa ja tilanne alkaisi helpottaa, Rintala arvioi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt