Johanna kärsi vuosia järkyttävistä vatsavaivoista: ”Olin niin turvonnut, etten mahtunut edes alusvaatteisiini” - Terveys - Ilta-Sanomat

Johanna kärsi vuosia järkyttävistä vatsavaivoista: ”Olin niin turvonnut, etten mahtunut edes alusvaatteisiini”

Johanna uskoo, että monen terveysongelman takapiru on vaurioitunut suolisto.

Vatsa- ja suolisto-ongelmat voivat pahimmillaan rajoittaa koko elämää.­

12.2.2018 19:00

Vatsa- ja suolistovaivat eivät ole harvinaisia – esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymä vaivaa noin 300 000 suomalaista. Tyypillisiä oireita ovat vatsan turpoilu, tukala olo tai kipu vatsassa sekä ummetus- tai ripuli. Kivut voivat olla koviakin, samoin turvotus. Osa saa merkittävää apua niin sanotusta FODMAP-ruokavaliosta.

Terveen suoliston merkitys ihmisen terveydelle on tunnustettu: hyvät suolistomikrobit on yhdistetty muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen ja lihavuuteen. Ne vaikuttavat myös aivojen välittäjäaineisiin, mielialaan ja muistiin.

Näin kertoo 43-vuotias Johanna:

Vatsaongelmani alkoivat jo parikymppisenä, kun minulla diagnosoitiin laktoosi-intoleranssi. Silloin vatsa oli ruikulilla lähes joka päivä, ja elämä oli tukalaa. Oloni helpotti, kun vaihdoin vähälaktoosisiin tuotteisiin. Mutta minulle ehti kehittyä voimakas pelko siitä, että en pysty pidättämään hätääni vaan joudun turvautumaan vaikka puistoon.

Kun muutin pois lapsuudenkodistani, iso muutos laukaisi ensin tinnituksen. Sitten sain paniikkihäiriön. Paniikkihäiriö taas vaikutti suoliston toimintaan niin, että jouduin suunnittelemaan kaikki matkani niin, että wc oli koko ajan lähellä.

Masennuslääkkeiden avulla pääsin elämässä eteenpäin. Suolisto tähystettiin, ja diagnoosiksi tuli IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä.Pahin oli edessäPahimmat vatsavaivani alkoivat noin kolme vuotta sitten. Turposin lähes kaikesta, mitä suuhuni laitoin. Kärsin ummetuksesta lähes aina, etenkin silloin jos tapahtui jotain rutiineista poikkeavaa. Kahdeksankin päivää saattoi mennä ilman vessakäyntiä.

Suolistoni kouristeli useita tunteja joka ilta. Lapsetkin puhuivat tarhassa että äiti itkee sohvalla iltaisin.

Sitten luin jostain, että gluteeni saattaa aiheuttaa tulehduksia kehossa. Jätin kaiken gluteenin ja yllätys: kouristukset loppuivat kuin seinään! Samalla hävisi sormessani ollut sitkeä tulehdus. Lopetin myös kaikki maitotuotteet joksikin aikaa. Sokerin jätin kokonaan, samoin alkoholin ja makeutusaineet. Kahvista puhumattakaan.

Hurja turvotus

Pari vuotta sitten sain fibromyalgia-diagnoosin. Elin kuin sumussa. Vain kolmen vartin mittainen salitreeni kaatoi minut pariksi päiväksi sänkyyn. En pystynyt urheilemaan ja söin todella vähän.

Vuosi sitten en mahtunut edes alusvaatteisiin, sillä olin niin turvonnut naamasta varpaisiin. Ihoni oli täynnä punaista, kutisevaa ihottumaa. Ravasin lääkäreissä ja ainoa mitä tarjottiin, oli masennuslääkitys.

Onnekseni työterveyslääkärini oli perehtynyt FODMAP-ruokavalioon ja ehdotti minulle sitä. Sisätautilääkäri oli vain sanonut, että minun pitäisi syödä vähemmän ja liikkua enemmän. FODMAP:illa turvotus laski kolmessa päivässä.

Piilevä matkayllätys

Viime toukokuussa huomasin ulosteeni joukossa verta. Joku sai minut vilkaisemaan pönttöön, ja siellä pötkötteli 25 senttiä pitkä mato! Kaivoin sen haarukalla ylös ja otin pari kuvaa. Sitten vedin vessan paniikissa. Infektiopoliklinikalla sanottiin, että mato on jotain ruokaperäistä. Itse uskon, että sain madon Thaimaan-matkalta 13 vuotta sitten. Sain reissulla kovan ripulin.

Vatsaoireeni jatkuivat kuitenkin edelleen. Oli turvotusta ja kipua. Takapuoli kutisi niin, etten pystynyt nukkumaan. Iho tulehtui pahasti. Pahin turvotus kuitenkin laantui kesän aikana. Epäilen, että loisella oli osuus suolistoni oireiluun, vaikka selitystä ei tutkimuksista huolimatta löytynyt.

Päätelmiä

Uskon vahvasti, että suurin osa kaikista oireistani ja kivuistani liittyvät suolistoon ja sen epätasapainoon. Suolisto on tutkitusti ihmisen toiset aivot, ja yhteys suoliston ja aivojen välillä on moneen kertaan todistettu.

Jos suolistoni olisi kaiken alkaessa hoidettu kuntoon ruokavaliolla ja elämäntapamuutoksilla, en olisi varmasti kärsinyt niin montaa vuotta suolistovaivoista, masentuneisuudesta ja kovista kivuista. Viimeisten tutkimustenkin valossa IBS, ahdistuneisuus ja erilaiset kivut ympäri kehoa käyvät käsi kädessä.

Uskon myös, että suolistoni epätasapainoon ovat vaikuttaneet lukuisat läpikäymäni leikkaukset. Niitä on kaikkiaan viisitoista, suurin osa on tehty jalkoihin. Leikkaus on keholle aina kova stressitilanne, joka vaikuttaa suoliston tasapainoon – ja suuret määrät kipulääkkeitä ennen ja jälkeen leikkausten, ovat tuhonneet suoliston limakalvoja sekä mikrobiomia.

Menen kaiken kanssa pikku hiljaa eteenpäin. Nivelkipuni ovat selvästi vähentyneet kun olen pitänyt kiinni FODMAP-ruokavaliosta. Opettelen rentoutumaan ja rauhoittamaan mielen meditaation ja psykoterapian avulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?