5 asiaa, jotka voivat vahingoittaa maksaasi – eikä yksikään näistä ole alkoholi

Maksa on elimistön tehokone. Sitä kannattaa kohdella lempeästi.

Maksan uupumisen huomaa usein vasta kun maksa on jo vaurioitunut.

Maksa on totta tosiaan mahtava! Se muun muassa puhdistaa elimistöstä myrkkyjä ja varastoi vitamiineja eli on varsinainen monitoimikone. Detox-kuurit eivät sen rinnalla paljoa paina, kuten tässä jutussa muistutimme.

– Jätehuoltomme on kehittynyt kymmenien miljoonien vuosien aikana, ja se on pitänyt meidät elossa. Järjestelmä toimii ympäri vuorokauden ja poistaa haitallisia aineita kehosta koko ajan. Maksa ja munuaiset tekevät töitä ihan urakalla, lääkäri Juhani Knuuti sanoi.

Etenkin alkoholin tiedetään pistävän maksan koville, mutta esimerkiksi vain kolmasosa rasvamaksaan sairastuneista on alkoholin riskikäyttäjiä. Maksaa voivat vaurioittaa myös muut asiat, joita ei aina tule ajatelleeksi.

1. Ylipaino

Rasvamaksa vaivaa Maksa- ja munuaisliiton mukaan jopa miljoonaa suomalaista. Se on sairaus, joka tarkoittaa rasvan runsasta kertymistä maksasolujen sisään.

Ylipaino on merkittävin rasvamaksan aiheuttaja. Jo pienikin ylipaino voi aiheuttaa rasvan kertymistä maksaan. Maksan rasvoittumisen riski kasvaa suhteessa ylipainon määrään.

Maksakirroosi eli maksan kovettuminen johtuu yleensä alkoholista, mutta yhä useammin suomalaiset sairastuttaa vyötärölihavuus.

2. Rasvainen ruoka ja nopeat hiilihydraatit

Ravinnon laatu vaikuttaa Terveyskirjaston mukaan rasvamaksan syntyyn. Etenkin fruktoosin ja muiden nopeiden hiilihydraattien syöminen lisää maksan rasvoittumista. Runsasrasvaisten ruokien ja liiallisen hedelmäsokerin välttäminen ehkäisevät rasvamaksaa.

– Jos olet yhden viikon selkeästi vähäkalorisella ruokavaliolla, on osoitettu, että maksasta häviää kolmasosa rasvasta. Tämä johtuu siitä, että maksa on elimistössä ensimmäinen paikka, mihin rasva menee, ja myös ensimmäinen, josta se lähtee pois, totesi professori tässä jutussamme.

Myös kovin runsas proteiinin saanti voi rassata sisäelimiä.

3. Vähäinen liikunta

Liian vähäinen liikunta lisää alttiutta rasvan kertymiselle maksaan. Liikunnalla voi myös hillitä rasvan kertymistä.

Liikunta vähentää maksan rasvaa, ilman laihtumistakin. Laihduttaminen ja liikunta yhdessä ovat tehokkain yhdistelmä.

4. Luontaistuotteet

Mahtava maksa -sivuston mukaan luontaistuotteet voivat vaurioittaa maksaa. Niitä ei tutkita lääkkeiden tavoin eikä varsinkaan ulkomaisten luontaistuotteiden sisällöstä ole aina varmaa tietoa. Luontaistuotteiden aiheuttamat maksavauriot liittyvät yleensä pitkäaikaiseen käyttöön. Yhteisvaikutukset ja haitat kasautuvat, jos käytössä on monia luontaistuotteita ja annokset ovat suuria.

5. Lääkkeet

Maksa hajottaa ja poistaa elimistöstä lääkkeitä. Muista aina noudattaa lääkkeiden annosteluohjeita, sillä yliannostus voi vahingoittaa maksaa. Liian suuri annos esimerkiksi kipulääke parasetamolia voi aiheuttaa maksaan vaurioita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?