Terveys

5 asiaa, jotka voivat vahingoittaa maksaasi – eikä yksikään näistä ole alkoholi

Julkaistu:

Maksa
Maksa on elimistön tehokone. Sitä kannattaa kohdella lempeästi.
Maksa on totta tosiaan mahtava! Se muun muassa puhdistaa elimistöstä myrkkyjä ja varastoi vitamiineja eli on varsinainen monitoimikone. Detox-kuurit eivät sen rinnalla paljoa paina, kuten tässä jutussa muistutimme.

– Jätehuoltomme on kehittynyt kymmenien miljoonien vuosien aikana, ja se on pitänyt meidät elossa. Järjestelmä toimii ympäri vuorokauden ja poistaa haitallisia aineita kehosta koko ajan. Maksa ja munuaiset tekevät töitä ihan urakalla, lääkäri Juhani Knuuti sanoi.

Etenkin alkoholin tiedetään pistävän maksan koville, mutta esimerkiksi vain kolmasosa rasvamaksaan sairastuneista on alkoholin riskikäyttäjiä. Maksaa voivat vaurioittaa myös muut asiat, joita ei aina tule ajatelleeksi.

1. Ylipaino

Rasvamaksa vaivaa Maksa- ja munuaisliiton mukaan jopa miljoonaa suomalaista. Se on sairaus, joka tarkoittaa rasvan runsasta kertymistä maksasolujen sisään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ylipaino on merkittävin rasvamaksan aiheuttaja. Jo pienikin ylipaino voi aiheuttaa rasvan kertymistä maksaan. Maksan rasvoittumisen riski kasvaa suhteessa ylipainon määrään.

Maksakirroosi eli maksan kovettuminen johtuu yleensä alkoholista, mutta yhä useammin suomalaiset sairastuttaa vyötärölihavuus.

2. Rasvainen ruoka ja nopeat hiilihydraatit

Ravinnon laatu vaikuttaa Terveyskirjaston mukaan rasvamaksan syntyyn. Etenkin fruktoosin ja muiden nopeiden hiilihydraattien syöminen lisää maksan rasvoittumista. Runsasrasvaisten ruokien ja liiallisen hedelmäsokerin välttäminen ehkäisevät rasvamaksaa.

– Jos olet yhden viikon selkeästi vähäkalorisella ruokavaliolla, on osoitettu, että maksasta häviää kolmasosa rasvasta. Tämä johtuu siitä, että maksa on elimistössä ensimmäinen paikka, mihin rasva menee, ja myös ensimmäinen, josta se lähtee pois, totesi professori tässä jutussamme.

Myös kovin runsas proteiinin saanti voi rassata sisäelimiä.

3. Vähäinen liikunta

Liian vähäinen liikunta lisää alttiutta rasvan kertymiselle maksaan. Liikunnalla voi myös hillitä rasvan kertymistä.

Liikunta vähentää maksan rasvaa, ilman laihtumistakin. Laihduttaminen ja liikunta yhdessä ovat tehokkain yhdistelmä.

4. Luontaistuotteet

Mahtava maksa -sivuston mukaan luontaistuotteet voivat vaurioittaa maksaa. Niitä ei tutkita lääkkeiden tavoin eikä varsinkaan ulkomaisten luontaistuotteiden sisällöstä ole aina varmaa tietoa. Luontaistuotteiden aiheuttamat maksavauriot liittyvät yleensä pitkäaikaiseen käyttöön. Yhteisvaikutukset ja haitat kasautuvat, jos käytössä on monia luontaistuotteita ja annokset ovat suuria.

5. Lääkkeet

Maksa hajottaa ja poistaa elimistöstä lääkkeitä. Muista aina noudattaa lääkkeiden annosteluohjeita, sillä yliannostus voi vahingoittaa maksaa. Liian suuri annos esimerkiksi kipulääke parasetamolia voi aiheuttaa maksaan vaurioita.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Muistatko Samppa Lajusen? Julkisuudesta kadonnut olympiavoittaja tekee nykyään miljoonabisnestä

  2. 2

   Ostitko Ikean Sladda-polkupyörän? Poista käytöstä välittömästi

  3. 3

   13-vuotias poika löysi pahoin palaneen ruumiin – poliisi tutkii murhaa Lappeenrannassa

  4. 4

   Italian turmajunan matkustaja: ”Tunsin junan jarruttavan yhtäkkiä ja sen jälkeen olin helvetissä”

  5. 5

   Muistatko tämän Michael Jacksonin legendaarisen tanssiliikkeen? Painovoimaa uhmaava salaisuus paljastui viimein – taustalla ovela kikka

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lähes 10 vuoden käsittämätön piina: Lappilaisvanhemmat pahoinpitelivät lapsiaan vuosikausia, pitivät nälässä ja estivät heitä liikkumasta

  2. 2

   Suomessa lomaileva tähtinäyttelijä heitti vaatteet päältään ja pelasti hukkuvan eläimen Kaivopuistossa – ”Minulla oli yksi mahdollisuus sukeltaa”

  3. 3

   Varo näitä Espanjassa! 7 katalaa ansaa, jotka huijari sinulle virittää

  4. 4

   Pituus vaikuttaa älykkyyteen, sanoo tutkimus – katso, kenen tutun älykön kanssa olet samanpituinen

  5. 5

   Kuin herttuatar Catherine! Meghanin ulkonäkö muuttui radikaalisti heti häiden jälkeen – rento tyyli vaihtui tiukkaan nutturaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

  2. 2

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  3. 3

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  4. 4

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  5. 5

   Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

  6. Näytä lisää