Liha, limsa, prosessoidut viljatuotteet – tulehdusta edistävät ruoat suurentavat suolistosyöpien riskiä

Riski sairastua paksu- ja peräsuolisyöpiin on noin kolmanneksen suurempi, jos ruokavaliossa on paljon tulehdusta edistäviä ruokia.

Yhteys oli voimakas varsinkin lihavilla ja ylipainoisilla miehillä, hoikilla naisilla sekä niillä, jotka eivät käyttäneet alkoholia.

Ruokavaliolla saattaa olla vaikutus siihen, kuinka todennäköisesti ihminen sairastuu paksu- ja peräsuolisyöpiin. Tuoreen tutkimuksen perusteella riskiä suurentavat tulehdusta edistävät ruoka-aineet. Tällaisia ovat muun muassa liha, teollisesti prosessoidut viljat sekä sokeroidut virvoitusjuomat.

JAMA Oncology -lehdessä julkaistujen tulosten mukaan riski sairastua paksu- ja peräsuolisyöpiin on noin kolmanneksen suurempi henkilöillä, joiden ruokavaliossa on paljon tulehdusta edistäviä ruokia. Tämä havaittiin verrattuna kyseisiä ruoka-aineita hyvin vähän käyttäviin.

Yhteys oli voimakas varsinkin lihavilla ja ylipainoisilla miehillä, hoikilla naisilla sekä osallistujilla, jotka eivät käyttäneet alkoholia. Tutkimus perustui 120 000 miehen ja naisen 26-vuotiseen seurantaan.

Tulokset viittaavat ruokavalion syöpävaikutusten voivan johtua niiden tulehdusta edistävistä ominaisuuksista, mutta myös muita selityksiä on esitetty. Viime vuonna JAMA Oncology julkaisi osittain samalta tutkijaryhmältä tutkimuksen, jossa ruokavalion suolistosyöpävaikutukset yhdistettiin muutoksiin suoliston bakteerikannoissa. Tällöinkin haitalliseksi havaittiin paljon punaista lihaa, makkaraa ja muita lihajalosteita sekä teollisesti prosessoituja viljoja sisältävä ruokavalio.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?