Rekkakuskin hurja kuva näyttää, mitä aurinko voi tehdä iholle – kasvojen eri puolet kuin yö ja päivä - Terveys - Ilta-Sanomat

Rekkakuskin hurja kuva näyttää, mitä aurinko voi tehdä iholle – kasvojen eri puolet kuin yö ja päivä

Auringolle vuosikymmeniä altistuneen rekkakuskin kasvokuva pysäyttää.

2.2.2018 11:04

Liiallinen altistuminen auringolle ei tee hyvää iholle, se tiedetään. Viime päivinä huomiota on herättänyt se, kuinka dramaattisilta UV-säteilyn vaikutukset voivat näyttää.

Kuva 69-vuotiaasta amerikkalaisesta rekkakuskista on julkaistu muun muassa Independent-lehdessä. Kuskin vasen poski on kuvassa altistunut 25 vuoden ajan auton ikkunan läpi paistavalle auringolle, oikea puoli on pysynyt varjossa.

– Teoriassa tämä on täysin mahdollista, vaikka en ole koskaan vastaanotollani tavannut potilasta, jolla olisi näin voimakas valovaurio ainoastaan toisella puolella kasvoja, sanoo Turun yliopistollisen keskussairaalan Ihoklinikan vastuualuejohtaja Leena Koulu Helsingin Sanomissa.

Alun perin kuvan julkaisi yhdysvaltalainen lääketieteen julkaisu The New England Journal of Medicine vuonna 2012.

Suojaa iho!

Auringossa oleskelu vaikuttaa ihon nuorekkuuteen. Suuri määrä auringon ultraviolettisäteilyä ja ihon palaminen puolestaan vanhentavat ja lisäävät riskiä sairastua ihosyöpään.

Ilta-Sanomien haastattelema Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Eeva Ollila muistutti tässä jutussa, että vaaroja voi vähentää, jos tuntee oman ihotyyppinsä. Ollila antaa jutussa tärkeimmät säännöt, joita on syytä noudattaa.

– Vaalea pisamainen iho palaa helposti, tummempi kestää paremmin aurinkoa. Jo se, että iho alkaa punoittaa kertoo palamisesta, eli silloin on ollut liian kauan auringossa.

Aurinko voi aiheuttaa vakavan palovamman vain tunneissa. Myös tämän tytön kuva muistuttaa vaaroista.

Aurinkoa vastaan on fiksuinta suojautua vaatetuksella sekä riittävällä suojakertoimella varustetulla aurinkovoiteella. Mitä korkeampi suojakerroin voiteessa on, sitä kauemmin voi viettää aikaa auringossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?