Karmea kutina ja ikävä haju? Tunnista 3 tavallista intiimivaivaa

Kaikki kutina ei tarkoita hiivaa eikä karpalomehulla torpata virtsatulehdusta.

Hiivatulehdus, bakteerivaginoosi ja virtsatietulehdus ovat tyypillisiä alapään vaivoja.

21.1.2018 19:04

Se tunne, kun jalkovälissä on jotain pielessä. Kutisee, kuumottaa, haiseekin oudolta.

– Hiivatulehdukset ja bakteerivaginoosi ovat tavallisia vaivoja, joita eivät aiheuta sukupuoliteitse leviävät infektiot. Useimmille naisille tulee tutuksi jompikumpi tai molemmatkin elämän mittaan. Ne ovat kumpikin vaarattomia tiloja, mutta ne voivat olla uskomattoman kiusallisia, kirjoittavat norjalaiset bloggaajat Ellen Støkken Dahl ja Nina Brochmann kirjassaan Vau, mikä vagina! (Otava).

Tässä 3 kiusallista, mutta melko harmitonta alapään vaivaa.

1. Hiivatulehdus – hillitön kutina

Kyse ei ole samasta hiivasta kuin leipomassasi korvapuustissa.

– Hiivatulehdukset tarkoittavat, että hiivasieni aiheuttaa tulehduksen sukuelinten limakalvoon. Toisin sanoen huomaat kyllä sen, jos sinulla on se.

Hiiva voi aiheuttaa kovaa kutinaa sekä kirvelyä. Joskus vaivaan liittyy myös kokkareinen valkovuoto. Seksiä voi silti harrastaa.

Koska hiiva on niin tavallinen, apteekista saa ilman reseptiä monenlaisia hoitotuotteita, kuten voiteita tai emätinpuikkoja.

– Ongelmana on se, että kaikki kutinaa aiheuttava ei ole hiivaa! Jos alapäässä kutisee, todennäköisyys sille, että se on hiivaa, on vain 50 prosenttia, bloggaajat kirjoittavat ja suosittelevat uusien vaivojen ilmetessä käynti lääkärin vastaanotolla.

Monet naiset saavat hiivatulehduksia käytettyään antibiootteja tai pestyään intiimialueitaan liikaa. Niiden vaikutuksesta alapäätä terveenä pitävä normaalifloora tuhoutuu helpommin. Myös estrogeenilla on tekemistä hiivan kanssa.

Yhtä konstia hiivatulehduksen välttämiseen ei ole, mutta voit kokeilla nukkua hengittävissä, puuvillaisissa alushousuissa. Kun nukut alasti, alapää saa myös mukavasti tuuletusta. Hiiva pitää märästä ja lämmöstä, joten kosteus alapäässä kannattaa minimoida.

2. Bakteerivaginoosi – nyt haiskahtaa

Naisten sukuelimiä on joskus kuvattu kalanhajuisiksi.

– Totuus on, että terve alapää ei haise kalalle, mutta bakteerivaginoosi voi aiheuttaa sellaista ilmiötä. Syy bakteerivaginoosiin on sukuelinten normaaliflooran epätasapaino. Suojaavat maitohappobakteerit ovat vähemmistössä, ja muun tyyppiset, ympäristöongelmia aiheuttavat bakteerit kukoistavat.

Asiantuntijat arvelevat, että bakteerivaginoosi tulee vain naisille, jotka ovat harjoittaneet seksiä, ja että riski saada bakteerivaginoosi kasvaa sukupuolikumppanien määrän mukaan. Se vähenee kondomin käytön myötä.

– Pikemminkin voit ajatella asiaa niin, että oma normaalifloorasi sekoittuu muiden ihmisten normaaliflooraan,ja heillä bakteerikokoonpano on erilainen kuin sinulla itselläsi. Mitä useampi kokki, sitä huonompi soppa, tai siis tässä tapauksessa pahempi epätasapaino.

Bakteerivaginoosia ei välttämättä ole helppo tunnistaa. Usein siihen liittyy kutinaa ja muita oireita, jotka voivat muistuttaa hiivaa. Lääkärissä on aina hyvä käydä, jos alapäässä tapahtuu jotain normaalista poikkeavaa. Tulehduksen taltuttamiseen tarvitaan antibiootteja.

– Valkovuoto on tavallinen sukupuolitautien oire, ja muista, että on aina mahdollista kärsiä monesta jutusta yhtä aikaa.

3. Virtsatietulehdus – kun pissaaminen sattuu

Kuin pissaisi piikkilankaa. Virtsatulehdus on inhottava vaiva, joka riivaa usein etenkin naisia.

– Voimme syyttää siitä lyhyttä virtsaputkeamme. Ja sitä faktaa, että peräaukko on virtsa-aukon lähinaapuri. Takapuolen bakteerit toimivat parhaiten, kun ne pysyvät siellä, minne ne kuuluvat, mutta bakteerien liikkeitä on vaikea rajoittaa.

Pöpöt kapuavat helposti sisään virtsa-aukosta ja siirtyvät ylöspäin, kunnes ne asettuvat virtsaputken ja -rakon limakalvoille. Siellä ne aiheuttavat tulehduksen.

Virtsatieinfektion huomaat siitä, että virtsaaminen tekee kipeää. Kirvelee, polttaakin. Pissaamisen tarve voi olla toistuva, mutta ulos ei tulekaan montaa pisaraa.

Useimmat infektiot menevät ohi itsestään ilman antibiootteja. Jos sinulle nousee kuume ja tunnet kipua, joka nousee alaselkään, mene lääkäriin. Kyse voi olla munuaisaltaan tulehduksesta.

Karpalomehu ei huhuista huolimatta tepsi virtsatietulehdukseen. Mutta oletko kuullut vanhan kansan neuvon ”pissaa seksin jälkeen, niin että ikävän kirvelyn saamisen riski vähenee”?

– Se on hyvä neuvo. Kun seksin jälkeen käy pissalla, mahdolliset virtsaputkeen joutuneet suolistobakteerit huuhtoutuvat pois ja niistä päästään eroon, ennen kuin ne onnistuvat tunkeutumaan limakalvoihin ja aiheuttamaan ongelmia, norjalaiset kirjoittavat.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?