Terveys

Maailman karuimmat loiset syövät aivoja ja ihmislihaa – esittelyssä 5 hirveää parasiittia

Julkaistu:

Hallusinaatioita aiheuttava ja tappava ”aivoameeba”, epilepsian laukaiseva ”aivomato” ja paiseesta ponnahtava kärpäsentoukka. Tervetuloa loisten maailmaan.
Vuonna 1985 noin 3,5 miljoonaa ihmistä veti kipeistä paiseista jopa metrin mittaisia loismatoja. Medinamato pysäytti tavallisen elämän jopa kuukausiksi. Lapset eivät päässeet kouluun eivätkä aikuiset töihin. Yhdellä loislajilla oli kyliä, kaupunkeja ja koko yhteiskuntaa rampauttava vaikutus.

Kuviin ja kuvateksteihin on poimittu viisi kamalaa loista maailmalta.

Medinamadon eli Guinean madon aiheuttama tauti on saatu vähenemään vuosikymmeniä kestäneen valistus- ja kehitysaputyön avulla. Tartuntojen vuosittainen määrä on pudonnut muutamaan kymmeneen tapaukseen.

Artikkelin videolla voit tutustua siihen, millaista työtä Yhdysvaltain entisen presidentin Jimmy Carterin perustama Carter Center on tehnyt Guinean matotautia vastaan 1980-luvulta lähtien.

Guinean matotauti on harvinaislaatuinen onnistuminen tartuntatautien hävitystyön historiassa. Ihmisen tartuntataudeista on saatu aiemmin hävitettyä vain isorokko. Suurin osa loisista ja samalla loistaudeista jatkaa elämäänsä aina vain uusissa ihmiskehoissa vuosisadasta toiseen.

Vaarallisimmat yksittäiset loiset toimivat paitsi isäntäänsä niin myös omaa etuaan vastaan. Jos isäntä kuolee, on loinenkin tuomittu menehtymään. Se tekee tappajaparasiiteista hyvin ristiriitaisia eliöitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvalloissa on uutisoitu viime vuosina useaan kertaan lämpimissä makeissa vesissä havaitusta Naegleria fowlerista – eli ”aivoja syövästä” ameebasta. Helsingin yliopiston dosentti, erikoislääkäri Sakari Jokiranta Yhtyneistä Medix Laboratorioista on tutkinut loisia 25 vuoden ajan. Hänen mukaansa kyseessä on ärhäkkä alkueliö, jota ei kuitenkaan ole tavattu Suomessa ihmisten infektioista.


Trooppisten loistautien parissa työskenteleviä on puhuttanut Jokirannan mukaan etenkin Taenia solium -mato. Se on tuttu loinen Suomessakin, vaikka tautia todetaankin vain noin yhdellä henkilöllä vuodessa. Loinen voi olla nimittäin varsin vaaratonkin, jos se vain pysyy tärkeimpien sisäelimien ulkopuolella.

– Yksi dramaattisimmista loisista, joihin olen itse törmännyt on tämä Taenia solium -mato, joka aiheuttaa kystiserkoosin (matorakkulataudin). Mato on sian suolistoloinen. Ihminen saa munia suuhunsa, ja vapautuvat toukat hakeutuvat kudoksiin, esimerkiksi aivoihin, Jokiranta toteaa.


Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että loismadon aiheuttama kystiserkoosi on esiintymisalueillaan yleisimpiä epilepsian aiheuttajia.

– Joissakin tapauksissa aivoista otetuissa kuvissa näkyy kymmeniä noin sentin kokoisia rakkuloita. Silloin tilanne ei ole missään nimessä hyvä, Jokiranta toteaa.

Aivoihin päätyvät loiset ovat onneksi harvinaisia ja siksi ääriesimerkki parasiittien maailmasta.

Yhdestäkin loislajista voi olla yhteiskunnallista ja kansanterveydellistä haittaa, vaikka loinen ei olisikaan tappava. Jokiranta nostaa esimerkiksi afrikkalaista unitautia aiheuttavan alkueläimen.

– Loinen elää verenkierrossa ja aiheuttaa keskushermostoinfektion. Oireita ovat uneliaisuus ja jopa kuolema, jos unitautia ei hoideta ajoissa.

Malaria on edelleen maailmanlaajuisesti vaarallisin loistauti. Tapauksia on Suomessa vuosittain 40–60. Vuonna 2016 niitä diagnosoitiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan 46.

Kyseessä on paitsi vaarallinen loistauti niin myös yksi maailman suurimmista terveysongelmista.

Tartunta tapahtuu, kun Plasmodium-alkueläin pääsee hyttysenpiston välityksellä ihmisen elimistöön. Suomessa tietoon tulleista malariatapauksista noin 70 prosenttia on Plasmodium falciparum -lajia, eli vaarallisinta tyyppiä – ja silti lääkkeillä hoidettavissa.

Trooppisten sairauksien tutkinta, hoito ja seuranta on keskitetty Suomessa HUS:n Auroran sairaalan trooppisten tautien poliklinikalle. Professori Anu Kantele kertoo, että erikoisin Suomesta tavattu malaria löytyi kymmenisen vuotta sitten.

– Eräs potilas oli saanut Malesiasta malarian. Ensin vastattiin, että se on yhtä malarialajia ja sitten toista. Epätyypillisen löydöksen takia laboratorio lähetti lopulta näytteen Swiss Tropical and Public Health Instituteen tutkittavaksi. Aiheuttajaksi varmistui apinan malarialoinen. Se oli ensimmäinen kerta 40 vuoteen maailmassa, kun se löydettiin matkailijalta, Kantele toteaa.

Löydön jälkeen apinamalariaa on löytynyt muiltakin Kaakkois-Aasiassa vierailleilta eurooppalaisilta matkailijoilta.


Malaria saadaan nykyään hoidetuksi lääkkeillä, kun se vain diagnosoidaan ajoissa – eli potilas hakeutuu hoitoon heti kuumeen noustua. Anu Kanteleen mukaan suomalaislääkärit osaavat yleensä yhdistää trooppisilta alueilta palaavan potilaan kuumeen malariaan.

Loiset jaetaan perinteisesti kahteen ryhmään: yksisoluisiin alkueläimiin ja matoihin.

Parasiitti voi sujahtaa elimistöön vaikkapa varpaidenvälistä, kuten niin sanottu Larva migrans eli ”vaeltava toukka”. Osa samantapaisesti tarttuvista loisista, kuten Strongyloides-mato, jatkaa matkaansa iholta muihin kudoksiin. Monet eläinten loiset eivät kuitenkaan pääse elimistön syvimpiin osiin, vaan jäävät vaeltamaan ihon alle, kunnes kuolevat sinne. Silloin madon kulkureitti erottuu iholla punaisena, kutittavana ja mutkittelevana viivana.


Loinen voi löytää tiensä kehoon myös vaikkapa avonaisesta haavasta. Useat kärpäslajit voivat laskea munansa ihmisten haavoihin. Kärpäsenmunasta kuoriutuva toukka nostattaa iholle paiseen ja kurkistelee happireiästään ulos. Kyseessä on Suomessakin toisinaan tavattava myiaasi.
 • Kärpäsentoukat, myiaasi: Myiaasissa kärpänen munii haavaan tai joissakin tapauksissa tropiikissa terveenkin ihon alle. Toukka jättää itselleen hengitysaukon ja kasvaa ihmisen kudoksia syöden kipeäksi paiseeksi. Muutaman päivän kuluttua paiseesta pullahtaa kiemurteleva toukka, joka pyrkii multaan koteloituakseen siellä ja kehittyäkseen edelleen aikuiseksi kärpäseksi.
Suomessa diagnosoidaan vuosittain satoja loistartuntoja. Tarkkoja tilastoja yksittäisistä loisista ei pidetä, mutta kaikkein aggressiivisimmat taudit tulevat tietoon. Moni loinen kuolee itsestään tai pullahtaa lopulta ulos kantajansa kehosta. Jotkut on häädettävä lääkkeiden voimalla.

Joskus loinen on saatu Suomesta. Toisinaan taas kyseessä on matkailijan tuoma varsin vaaraton suolistoloinen, joka sekoittaa vatsan vasta reppureissun päättymisen jälkeen. Esimerkiksi suolinkainen on mato, joka saattaa pudota lopulta ällöttävänä ja reilun 20 sentin mittaisena vessanpöntön pohjalle.

Anu Kanteleen mukaan Suomen yleisimmät loiset leviävät tropiikin lisäksi muun muassa päiväkodeissa.

– Ehdottomasti yleisimpiä ovat suolistoloiset. Yleisimpänä on pidetty kihomatoja. Saattaa olla, että vieläkin yleisempiä ovat alkueläimet, lähinnä Dientamoeba fragilis. Sitä ei tarvitse saada ulkomailta. Se on etenkin päiväkotilapsia ja heidän perheitään kiusaava ongelma, sillä loinen aiheuttaa pitkittyneitä vatsavaivoja.

Parasiitin elämän tavoite on selviytyä. Siksi tehokkain toimintatapa on pysyä piilossa mahdollisimman pitkään. Varsin tavallinen suolistoloinen voi odotella kuukausia tai vuosia, ennen kuin antaa itsestään minkäänlaisia merkkejä.

Osa loisten tartuttavista muodoista viihtyy makeissa vesissä. Siksi matkailijan on syytä välttää kahlaamista trooppisissa makeissa vesissä. Juotavan veden osalta on syytä suosia pullovettä. Jos sitä ei ole tarjolla, voi suosia teollisesti valmistettuja ja hiilihapollisia juomia. Vesi kannattaa vähintäänkin suodattaa tai keittää.

Trooppisille alueille matkustavien kannattaa tutustua esimerkiksi David Livingstone -seuran tarkkoihin ohjeisiin matkailijalle.

Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Poliisi julkaisi paljon puhuvat kuvat: Tämä auto oli pakkasaamuna liikenteessä – ”Ajaminen on arpapeliä”

 2. 2

  Tass: Taas yksi venäläisurheilija kärysi Etelä-Korean olympialaisissa

 3. 3

  Mika Poutala mitalijahdissa, venäläiset etenivät finaaliin jääkiekossa – IS seuraa olympiatapahtumia

 4. 4

  Somessa kuhisee – Reino ja Maria Nordinin esiintyminen tv:ssä jakoi rajusti mielipiteet: ”Ovatko he lintuja, kaloja vai tosissaan?”

 5. 5

  Pitäisikö Lauri Marjamäki vaihtaa Jukka Jaloseen jo tänä keväänä? Leijonien ex-valmentajilta paljon puhuvat mielipiteet

 6. 6

  IS kokosi pakkasautoilun niksit – oletko kokeillut rallimaailmasta tuttua käynnistyskikkaa?

 7. 7

  Miss Plus Size -finalistit sensuelleissa alusasukuvissa – Kuka kurvikkaista kaunottarista on suosikkisi?

 8. 8

  Sääennuste on selvillä – Iivo Niskanen on nyt kultamitalisuosikki

 9. 9

  Trump löysi kouluampumisille vanhan selityksen – selviytyjä tyrmäsi heti: ”Säälittävä tekosyy”

 10. 10

  Maailman paras suklaapatukka on valittu, ja sitä saa myös Suomesta – mutta tunnistaisitko sen ilman kääreitä?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Maailman paras suklaapatukka on valittu, ja sitä saa myös Suomesta – mutta tunnistaisitko sen ilman kääreitä?

 2. 2

  Nainen kärsi vatsan turvotuksesta vuosia, röntgenkuvassa paljastui uskomaton löytö

 3. 3

  Suositussa kahvinkeittimessä on ominaisuus, joka saattaa hämmentää ja vaikuttaa kahvin makuun

 4. 4

  Aivan käsittämätön viesti: Suomi putosi kärjestä 15:nneksi, Ruotsi nousi 12. sijalta hopealle! IS seurasi olympiatapahtumia

 5. 5

  Kuvat ja video: Yrittikö Pohjois-Korean 16-vuotias urheilija härskiä temppua olympialaisissa?

 6. 6

  IS kokosi pakkasautoilun niksit – oletko kokeillut rallimaailmasta tuttua käynnistyskikkaa?

 7. 7

  Somessa kuhisee – Reino ja Maria Nordinin esiintyminen tv:ssä jakoi rajusti mielipiteet: ”Ovatko he lintuja, kaloja vai tosissaan?”

 8. 8

  Äärettömän harvinainen sääilmiö voi iskeä 1,5 kilometrin korkeuteen Suomen ilmakehässä ensi viikolla

 9. 9

  Influenssassa on viisi katalaa jälkitautia – tunnista oireet

 10. 10

  Poliisi neuvoi ajamaan 5 km/h ”alinopeutta” – Autoliitto kertoo, mitä siitä seuraisi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Leijonien turnaus päättyi valtavaan pettymykseen – Saksalta jättiyllätys Ruotsia vastaan! IS seurasi olympiatapahtumia

 2. 2

  Yle vahvistaa: Tapio Suominen sai potkut

 3. 3

  Eeli Tolvasen hirmuvire jatkui Norjaa vastaan, Antti Aalto onnistui mäkikarsinnassa – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

 4. 4

  Leijonat taipui Ruotsille, tällainen on Suomen ohjelma pudotuspeleissä – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

 5. 5

  Jäätanssijan puku petti kriittisellä hetkellä olympialaisissa – murtui kyyneliin: ”Pahin painajaiseni”

 6. 6

  Hotellihuoneen likaisin asia ei ole se, mitä luulet – yksi esine on todellinen bakteeripesä: ”Vältä kontaktia!”

 7. 7

  2,5-vuotias kertoi äidille isän uudesta ystävättärestä – perheenisän salasuhde paljastui yllättävällä tavalla

 8. 8

  Antti, 40, kävi nettitreffeillä parinsadan naisen kanssa – ”hörröpörrö” ja 7 muuta naistyyppiä tulivat toistuvasti vastaan

 9. 9

  Nainen siivosi miestenvessan työpaikalla – lopputulos sai miehet kiemurtelemaan naurusta, naiset jäivät ymmälleen: ”Mikä tässä on hauskaa?”

 10. 10

  Kaisa Mäkäräinen ja viestijoukkue pettyivät, Naisleijonat komeasti välieriin – IS seurasi lauantain olympiatapahtumia hetki hetkeltä

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Poliisi julkaisi paljon puhuvat kuvat: Tämä auto oli pakkasaamuna liikenteessä – ”Ajaminen on arpapeliä”

 2. 2

  Tass: Taas yksi venäläisurheilija kärysi Etelä-Korean olympialaisissa

 3. 3

  Mika Poutala mitalijahdissa, venäläiset etenivät finaaliin jääkiekossa – IS seuraa olympiatapahtumia

 4. 4

  Somessa kuhisee – Reino ja Maria Nordinin esiintyminen tv:ssä jakoi rajusti mielipiteet: ”Ovatko he lintuja, kaloja vai tosissaan?”

 5. 5

  Pitäisikö Lauri Marjamäki vaihtaa Jukka Jaloseen jo tänä keväänä? Leijonien ex-valmentajilta paljon puhuvat mielipiteet

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Maailman paras suklaapatukka on valittu, ja sitä saa myös Suomesta – mutta tunnistaisitko sen ilman kääreitä?

 2. 2

  Nainen kärsi vatsan turvotuksesta vuosia, röntgenkuvassa paljastui uskomaton löytö

 3. 3

  Suositussa kahvinkeittimessä on ominaisuus, joka saattaa hämmentää ja vaikuttaa kahvin makuun

 4. 4

  Aivan käsittämätön viesti: Suomi putosi kärjestä 15:nneksi, Ruotsi nousi 12. sijalta hopealle! IS seurasi olympiatapahtumia

 5. 5

  Kuvat ja video: Yrittikö Pohjois-Korean 16-vuotias urheilija härskiä temppua olympialaisissa?

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Leijonien turnaus päättyi valtavaan pettymykseen – Saksalta jättiyllätys Ruotsia vastaan! IS seurasi olympiatapahtumia

 2. 2

  Yle vahvistaa: Tapio Suominen sai potkut

 3. 3

  Eeli Tolvasen hirmuvire jatkui Norjaa vastaan, Antti Aalto onnistui mäkikarsinnassa – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

 4. 4

  Leijonat taipui Ruotsille, tällainen on Suomen ohjelma pudotuspeleissä – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

 5. 5

  Jäätanssijan puku petti kriittisellä hetkellä olympialaisissa – murtui kyyneliin: ”Pahin painajaiseni”

 6. Näytä lisää