”Alkoholi tuhosi seksielämässäni kaiken kiinnostavan” – Suomi-julkkikset kertovat, miksi eivät enää juo

Alkoholin jättäminen voi mullistaa elämän. Niin se on tehnyt myös monelle julkisuudesta tutulle tyypille

10.1.2018 16:01

Syitä panna korkki kiinni on yhtä monta kuin on alkoholista luopujaa. Joku on ilman viinaakin tarpeeksi villi, toinen tajuaa, ettei alkoholi sovi hänelle, koska se masentaa. Kolmas tulee isäksi, ja neljäs haluaa parempaa seksiä.

Tässä rohkaisun sanoja suomalaisilta julkkiksilta, jotka ovat pistäneet korkin kiinni – joko kokonaan tai ainakin pitkäksi aikaa – ja huomanneet, että elämä ilman viinaa on mahdollista. Ja jopa parempaa.

1. Muusikko ja juontaja Mikko Kuustonen

– Monien ystävieni mielestä juomiseni oli kohtuullista, eikä se mitään humalassa kaatuilua koskaan ollutkaan. Alkoholinkäyttöni johti sisäiseen lamaantumiseen ja masennukseen, henkiseen pysähdystilaan.

2. Kirjailija Laura Paloheimo

– Nykyään tapaan bileissä tosi kiinnostavia ihmisiä, joita en ennen huomannutkaan, kun porhalsin nousuhumalassa täysi hönkä päällä eteenpäin.

– Juominenhan oli minulle kuin olisi kaatanut bensiiniä tuleen. Olen katastrofi, jos juon, sillä olen iloinen ja innostuva, enkä tarvitse viinaa avautuakseni.

3. Kirjailija ja juontaja Juha Vuorinen

– Alkoholi tuhosi seksielämästäni kaiken kiinnostavan. Mutta onneksi puhutaan imperfektissä.

4. Näyttelijä Essi Hellén

– Minusta oli tullut tyyppi, joka pyysi muita jäämään vielä yhdelle ja jolle maistui aina. Mietin, juovatko normaalit ihmiset näin paljon.

– Juomisestani oli jo tullut ongelma, se ei ollut täysin hallinnassani. Jätin viinan, koska tajusin, että minusta voisi tulla alkoholisti.

5. Kirjailija Antti Tuomainen

– Kun lopetin juomisen, kaikki mahdollisuudet avautuivat. Tilalle tuli elämä. Se kuulostaa kornilta, hassulta ja mahtipontiselta, mutta näin kerta kaikkiaan kävi.

– Juomiseenhan liittyy se, että kaikki jää kesken. Mistään ei oikein tule mitään, vaikka vilpittömässä mielessä aloittaa. Kun raitistuin, tuli voimakas tunne siitä, että jos olen päivän kerrallaan selvin päin, minun on mahdollisuus tehdä asioita, jotka vaativat pitkäjännitteistä työtä.

6. Kirjailija Monika Fagerfolm

– Kyse ei ollut pelkästään fyysisestä asiasta, vaan vähitellen koko minäni hiipui ja oma ääneni hävisi. Sairas ihminen on poissaoleva ja hyvin itsekeskeinen, sillä hänelle merkittäviä ovat ainoastaan omat tarpeet.

– Paraneminen on elämäni suurin ihme. Olin pitkään poissa elämästäni, ja lopetettuani juomisen minulle on tapahtunut ihania asioita.

7. Näyttelijä ja kirjailija Antti Holma

– Vielä keskiviikkona harjoituksissa kärsin darraa viikonlopun jäljiltä ja hikoilin kuin pieni possu. Lopulta tajusin, ettei näin voi jatkua: minun on valittava, haluanko tehdä tätä työtä vai kadota oopiumiluolaan.

– Oli mahtava huomata, ettei minun tarvitse käydä bileissä ja juoda ja olla tekemisissä ihmisten kanssa saadakseni työkeikkoja.

Myös muun muassa muusikot Jippu, Lauri Ylönen ja Reino Nordin ovat kertoneet jättäneensä alkoholin. Lue heidän perustelunsa päätökselle tämän linkin kautta.

Lue myös:

Onko sinullakin viininaama? Näin alkoholinkäyttö voi näkyä kasvoistasi

”Päähän meni!” K-18-tuotteeksi luokiteltu mojitojäätelö yllätti hiprakalla

Päihteet olivat tuhota Reino Nordinin uran ja perheen: ”Kun poliisi teki kotietsinnän, tajusin että minun on aikuistuttava”

Naiset kertovat, miten alkoholinhuuruinen lapsuus muokkasi myöhempää elämää: ”Olen jatkuvasti tuntosarvet pystyssä”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?