Lääkäri tyrmää detox-kuurit täysin turhina: ”Vessassa käynti on paras elimistön puhdistaja” - Terveys - Ilta-Sanomat

Lääkäri tyrmää detox-kuurit täysin turhina: ”Vessassa käynti on paras elimistön puhdistaja”

Kroppa poistaa haitallisia aineita ihan itse, ilman apureita.

Vihrersmoothiet tai -mehut ovat usein osa detox-kuureja.

5.1.2018 6:45

Uusi vuosi, uusi alku. Kevyempään oloon ja terveyden kohentamiseen on tarjolla monta kikkaa. Yksi niistä on detox eli elimistössä olevien haitallisten kemikaalien poistaminen muun muassa erilaisilla valmisteilla, juomilla tai peräruiskeilla.

Lääketieteen tohtori, professori Juhani Knuuti torppaa kehoa väitetysti puhdistavat hoidot ja kuurit.

– Elimistöön voi kertyä haitallisia kemikaaleja, mutta todellisuudessa kemikaaleilla ja detox-hoidoilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa, hän sanoo.

Detox-hoidon tehoa ei voi millään muotoa arvioida, sillä elimistöstä poistettavia aineita ei niissä määritellä. Hoidettavat oireet ovat myös usein varsin epämääräisiä – kuten väsymystä, heikkoutta ja päänsärkyä. Olemassa ei myöskään ole mitään tutkimuksia, joissa detoxin vaikutuksia olisi edes tutkittu.

”Puhdistavat ruokavaliot” viherpirtelöineen ovat tyypillisiä detox-hoitoja. Muitakin löytyy laajalla skaalalla. Yksi huvittavimmista on Knuutin mukaan jalkakylpy, jossa myrkkyjen väitetään poistuvan jalkapohjien läpi kylpyveteen.

Elimistö hoitaa hommat

Ihminen on varsin sopeutunut ympäristönsä myrkyllisyyteen, ja ihmiskeho kykenee tehokkaasti poistamaan haitallisia aineita.

– Jätehuoltomme on kehittynyt kymmenien miljoonien vuosien aikana, ja se on pitänyt meidät elossa. Järjestelmä toimii ympäri vuorokauden ja poistaa haitallisia aineita kehosta koko ajan. Maksa ja munuaiset tekevät töitä ihan urakalla.

Pelkkä vessassa käynti vie ylivoimaisen voiton mistä tahansa detox-hoidosta. Kuona-aineet poistuvat kropasta virtsan mukana.

Erilaisia kaupallisia detox-valmisteita on kuitenkin tarjolla lukemattomasti.

– Niiden väitetään puhdistavan maksaa, joka on muka kuormittunut. Mutta mitään näyttöä tästä kuormittumisesta ei ole, saati siitä, että näillä detox-aineilla olisi mitään vaikutusta maksan keskeisimpään ja täysin normaaliin tehtävään. Detoxiin kuuluu myös tyypillisenä se, että ruoka-aineista tehdään erilaisia smoothieita, vaikka tutkimukset ovat osoittaneet, että kasvikset ja hedelmät kannattaisi syödä sellaisenaan.

Kova tarve muutokseen

Ihmiset saattavat turvautua detox-hoitoihin, koska he etsivät sinnikkäästi keinoja elintapojensa muuttamiseen ja parempaan oloon.

– Detoxin aikana suositellaan syötävän kevyesti ja tyypillisesti kasvispainotteisesti. Tässä ei tietenkään ole mitään moitittavaa, Knuuti sanoo.

Esimerkiksi rasvaisten ruokien vähentämisellä ja liikunnan lisäämisellä voi toki olla myönteinen vaikutus vointiin.

– Mitään tekemistä sillä ei kuitenkaan ole elimistön myrkkyjen poistumisen kanssa.

Knuuti on tullut tunnetuksi siitä, että hän oikoo terveyttä koskevia harhaluuloja, kuten Helsingin Sanomat torstaina kertoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?