Tissuttelen jatkuvasti, tuleeko minusta alkoholisti? - Terveys - Ilta-Sanomat

Tissuttelen jatkuvasti, tuleeko minusta alkoholisti?

Tipaton tammikuu ei ole huono idea. Tissuttelukin on terveydelle vaarallista.

Päivittäisestä oluesta kasautuu ajan mittaan kasa kaloreita ja terveysriskejä.­

3.1.2018 15:50

Pari pulloa olutta päivittäin tekee yli 700 olutpulloa vuodessa, ja lasi viiniä päivässä tekee 52 pulloa viiniä vuoden aikana. EHYT muistutti maanantaina madonluvuista.

Tissuttelu vaikuttaa terveyteen, vaikka käyttömäärät olisivat niin pieniä, että varsinaista humalaa ei tule. Alkoholi muun muassa nostaa verenpainetta, haittaa yöunta, heikentää muistia ja vanhentaa ihoa.

– Nykyisin ei enää puhuta turvallisen käytön rajasta. Syöpäriski suurenee ja aivoille aiheutuu vahinkoa jo ihan tavallisessa käytössä, YTHS:n johtajaylilääkäri Jarmo Kantonen sanoo.

Tissuttelu voi haitata koko elämää.

– Esimerkiksi parisuhteessa voi käydä niin, että se osapuoli, joka ei käytä alkoholia säännöllisesti, joutuu elämään hönössä olevan kanssa vuosia.

Kaloripommi

Alkoholista kertyy usein vaivihkaa myös kaloreita. Pikkupullossa keskiolutta on 130 kaloria, pullossa siideriä 180 kaloria ja neljässä senttilitrassa viinaa 100 kaloria. Mitä väkevämpi ja makeampi juoma, sitä enemmän kaloreita.

Vähästä kertyy ajan myötä yllättävän paljon sekä kaloreina että alkoholin aiheuttamina terveysriskeinä. Rankka juominen taas altistaa tapaturmille. Alkoholimyrkytykseen kuolee Suomessa yksi ihminen lähes joka päivä.

Entä johtaako tissuttelu väistämättä alkoholiriippuvuuteen?

– Kaikki alkoholin käyttö voi johtaa alkoholiriippuvuuteen. Emme vielä tiedä varmasti, miksi jotkut sairastuvat siihen herkemmin. Ja kun riippuvuus on muodostunut, niin kovakin liikakäyttö mahdollistuu, Kantonen vastaa.

Tipattomalle

Alkoholinkäyttöä on syytä vähentää, jos alkoholi aiheuttaa itselle haittaa tai läheiset huomauttelevat juomisesta.

– Niin pitkään kun pystyy omalla päätöksellään vähentämään, on vielä turvallisilla vesillä. Kun homma on lähtenyt lapasesta, kannattaa hakea apua.

Kantonen suosittelee tipatonta tammikuuta.

– Yksi kuukausi päihteettömyyttä on kovin monille jo pitkä aika. Voi tulla sekin kokemus, että voi saunoa ilman alkoholia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?