Laaja tutkimus: Lihan vähentäminen ja kasviproteiinien lisääminen parantaa kolesterolia - Terveys - Ilta-Sanomat

Laaja tutkimus: Lihan vähentäminen ja kasviproteiinien lisääminen parantaa kolesterolia

Haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuutta on mahdollista pienentää, kun korvaa osan päivittäin syödystä lihasta kasviproteiineilla.

Aiemmassa tutkimuksessa eläinproteiinien korvaaminen kasviproteiineilla yhdistettiin myös pidempään elinikään.­

4.1.2018 6:43

Lihan vähentäminen ja korvaaminen kasviperäisillä proteiineilla voisi auttaa monia kolesterolin hallinnassa. Vaikutus ei ole suuren suuri, mutta helposti saatavissa. Tieto perustuu 112 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin ja niiden uudelleenanalysointiin.

Korvaamalla osan päivittäin syödystä lihasta kasviproteiineilla, kuten soijalla, pavuilla tai linsseillä, olisi mahdollista pienentää haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuutta. Sama havaittiin tarkastellessa non-HDL-kolesterolia eli kokonaiskolesterolin ja HDL-kolesterolin pitoisuuksien erotusta sekä apolipoproteiini B:n pitoisuuksia.

Muutos oli pienehkö – noin viisi prosenttia – mutta tutkijoiden mukaan sillä voisi olla väestötasolla nähtäviä vaikutuksia varsinkin maissa, joissa lihaa syödään paljon ja kasviproteiineja vähänlaisesti. Kolesterolitasojen parantuminen ehkäisisi muun muassa sydän- ja verisuonitauteja.

Viime vuonna julkaistussa tutkimuksessa eläinproteiinien korvaaminen kasviproteiineilla yhdistettiin myös pitempään elinikään, mutta suurelta osin yhteydet koskivat teollisesti prosessoitua punaista lihaa eli makkaroita ja muita vastaavia.

Teollisesti prosessoidut lihatuotteet on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty esimerkiksi suurentuneeseen diabeteksen ja sydänsairauksien vaaraan, mikä voi johtua muun muassa lihajalosteiden suurista suola- ja nitraattipitoisuuksista. Tavallinen, prosessoimaton punainen liha ei todennäköisesti ole samanlainen riski.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?