4 vähemmän tunnettua faktaa kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä – sairaus nimeltä syklotymia voi enteillä sairastumista - Terveys - Ilta-Sanomat

4 vähemmän tunnettua faktaa kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä – sairaus nimeltä syklotymia voi enteillä sairastumista

Viive kaksisuuntaisen mielialahäiriön puhkeamisesta diagnoosin saamiseen on keskimäärin kahdeksan vuotta.

30.12.2017 13:20

Moni kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön sairastunut vertaa mielialojaan vuoristorataan.

Sairaudessa vaihtelevat sekä masennuskaudet ja vauhdikkaan mielialan maniat että normaalin mielialan kaudet, jolloin ihminen on toimintakykyinen eli tavallinen oma itsensä.

Kerroimme hiljattain oireista, jotka voivat olla merkkejä kaksisuuntaisen mielialahäiriön maniasta.

Yllä olevalta videolta voit katsoa yhdeksän oiretta, jotka voivat olla merkkejä maniasta.

Mania on ehkäpä tunnetuin kaksisuuntaisen mielialahäiriön piirteistä. Sairauteen liittyy kuitenkin myös monia vähemmän tunnettuja ominaisuuksia:

1. Syklotymia voi edetä kaksisuuntaiseksi mielialahäiriöksi

Syklotymia on lievä sairaus, joka tarkoittaa mielialan aaltoiluhäiriötä. Syklotymiassa vaihtelevat lievät masennusjaksot ja hypomaniat eli lievät maniat.

Syklotymiaa ei ole tutkittu kovin paljon, mutta sitä tiedetään esiintyvän sellaisissa suvuissa, joissa esiintyy myös kaksisuuntaista mielialahäiriötä tai vakavia masennustiloja.

15–20 prosentilla mielialan aaltoiluhäiriö etenee myöhemmin kaksisuuntaiseksi mielialahäiriöksi. Jos sairastumisen riski on sukuhistorian perusteella korkea, syklotymian hoidon tavoite voi olla kaksisuuntaisuuden puhkeamisen estäminen.

2. Viive oikeaan diagnoosiin on useita vuosia

Viive kaksisuuntaisen mielialahäiriön puhkeamisesta diagnoosin saamiseen on keskimäärin kahdeksan vuotta.

Avun hakeminen on tavallisempaa masennusvaiheessa, ja silloin voi käydä niin, että aiemmat vauhdikkaammat jaksot jäävät huomioimatta, ja diagnoosiksi saadaan virheellisesti pelkkä masennus.

3. Sairaus voi olla myös nopeasyklinen

Keskimäärin ensimmäisen ja toisen sairausjakson väli on 3–4 vuotta, ja sen jälkeen sairausjaksot saattavat toistua 1–3 vuoden välein.

Sairaudesta on kuitenkin olemassa myös nopeasyklinen muoto, jossa sairausjaksoja voi olla jopa yli neljä vuodessa. Tiheäjaksoisuus voi aiheuttaa potilaalle ahdistusta ja toivottomuutta, sillä elpymäjaksot jäävät usein lyhyiksi.

4. Sekamuotoinen jakso on usein hyvin ahdistava

Mania- tai masennusjaksot eivät aina ole selvästi jompaakumpaa. Sekamuotoisessa sairausjaksossa voi esiintyä samanaikaisesti sekä mania- että masennusoireita. Ihminen voi olla levoton, touhukas ja räjähdysherkkä mutta samanaikaisesti hän saattaa olla ahdistunut ja saada itkukohtauksia.

Sekamuotoinen sairausjakso on usein hyvin ahdistava ja epämiellyttävä olotila. Sekamuotoisia jaksoja esiintyy noin kolmanneksella kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavilla.

Lähteet: Kaksisuuntainen mielialahäiriö – Opas sairastuneille ja heidän omaisilleen (Duodecim), Duodecim Terveyskirjasto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?