700 kilometriä lapset takapenkillä ja vastassa humalaiset iso­vanhemmat? Kosteassa kodissa kasvanut Ani: ”Älä mene juovien vanhempiesi luo, jos et halua”

Julkaistu:

Alkoholi
”Aikuinen ei pysty pitämään toista aikuista juomatta. Lapsi pystyy siihen vielä vähemmän.”
Kosmeettinen pintaremontti onnistuu ihmismieleen yhtä huonosti kuin hometaloon. Kun pinnan alla kuplii ja pullistelee, ei helppoja pikaniksejä ole saatavilla, mutta yrityksen puutteesta ei haastavissa oloissa kasvaneita lapsia voi syyttää. Yksi pingottaa kauniimmat kulissit. Toinen pitää pahaa oloa poissa juomalla itse vähän lisää, herkuttelemalla ylenpalttisesti, liikkumalla pakonomaisesti ja aloittamalla aina uuden ihmissuhteen.”

Kolmas yrittää virittää täydellisen joulun, joka kuitenkin romuttuu, kun korkki napsahtaa auki.

Liikaa juovien vanhempien kanssa kasvaneet lapset ovat Ani Kellomäen, 41, mukaan usein kilttejä ja kokevat painavia velvollisuuden tunteita juhlapyhiä kohtaan.

– He käärivät lahjoja ja raahautuvat kerta toisensa jälkeen toiselle puolelle Suomea lastenlasten kanssa. Joku ajaa jouluna 700 kilometriä lapset takapenkillä ja sitten vastassa ovat känniset isovanhemmat. Tai joulu alkaa kivasti, on laitettu kystä kyllä, mutta pullo narahtaa auki ja katastrofi on valmis.

Aikuiset ovat jääneet kiinni lapsuudessa opittuun kiltteyteen. Moni ei yksinkertaisesti pysty sanomaan, että haluaisikin olla joulun rauhassa oman perheen kanssa.

Ja monia on: suomalaisten juoman alkoholin määrä on kasvanut reippaasti viiden viime vuosikymmenen aikana. Suuria ikäluokkia on alettu kutsua jopa kosteaksi sukupolveksi. Heidän juomistapansa mullisti vuonna 1969 voimaan tullut uusi alkoholilaki. Se toi muun muassa keskioluen elintarvikeliikkeisiin ja lisäsi anniskelupaikkojen määrää. Juodun alkoholin määrä kasvoi samassa tahdissa.

Vältä pettymysten kierre

Monissa kosteissa perheissä leikitään outoa leikkiä: muut tekevät kaikkensa, jotta läheinen ihminen ei alkaisi juoda. Se on mahdotonta fantasiaa.

– Aikuinen ei pysty pitämään toista aikuista juomatta. Lapsi pystyy siihen vielä vähemmän. Siinä altistaa itsensä vain uudelle pettymykselle. Jos ympäristö tekee kaikkensa, että asiat ovat kivasti ja hyvin, juovalla ei ole painetta muuttaa tapojaan.

Aikuisilla on Kellomäen mielestä velvollisuus suojella itse perustamaansa perhettä.

– Jos vanhemmillesi tulee paha mieli siitä, että et mene heidän luokseen, se on ihan ookoo. Maailma ei hajoa, jos uhmaat heitä. Vedät terveet rajat.

Jossain kohtaa leikki on pakko lopettaa. Ottaa se riski, että läheinen suuttuu ja loukkaantuu – tai suvussa supistaan, että ”nyt se ei tullutkaan”.

Rauhoita joulu

Konvehtien näpräys ja olkihimmeleiden väkerrys alkoi jo kuukausia ennen joulua. Vielä nuorempana Kellomäki yritti suorittaa äitiyttä. Uupumukseen asti.

– Hillosin sipuleita niin intohimoisesti, että puoliso totesi: nyt riittää.

Nykyisin Kellomäet viettävät joulun ydinperheen kesken tai appivanhempien luona.

– Meille riittää, että olemme kotona, katsomme telkkaria ja käymme joskus laulamassa joululauluja. Emme tarvitse viritettyjä jouluvaloja ja pakollisia sukulaisreissuja. Vierailemme vain, jos siltä oikeasti tuntuu.

Kellomäen nuoruudessa liikaa juonutta äitiä hän ei ole tavannut kolmeen vuoteen.

– Välillämme on niin paljon käsittelemättömiä asioita, joita ei ole purettu. Roikuin vuodet haavekuvassa, jossa käyn jonkun ison keskustelun ja kaikki muuttuu hyväksi. Voihan olla, että sekin aika vielä tulee, mutta minulle tärkeintä on keskittyä oman perheeni hyvinvointiin.


Katkaise sukupolvet ylittävä ketju

Hankalinta oli tietää, olisinko tänään rakas kullannuppu vai huora ja lehmä, jolle sai sähistä mitä vain. Lapsen silmään tekemisillä ja olemisilla ei ollut vaikutusta lopputulokseen.” Kellomäki kuvaa myös omia kokemuksiaan syksyllä ilmestyneessä Kosteusvaurioita-kirjassaan (Atena).

Elämä oli jatkuvaa pelkoa ja ennakointia. Selviytymistä.

Lapsuus jätti niin rajut jäljet, että niiden paikkaamiseen tarvittiin täydellinen romahdus. Keskivaikea masennus ja burnout. Kellomäki oli tuolloin 21-vuotias.

Toinen hankala paikka oli omien lasten murrosikä.

– Kun lapset tulivat samaan ikään, jossa itse olin tilanteen ollessa lapsuudenkodissani pahimmillaan, lähdin käsittelemään tunteitani vertaistukiryhmään. Se oli käänteentekevää. Opin ymmärtämään, mistä tulen ja miten se on vaikuttanut minuun. Käyn siellä edelleen joka viikko, ja suosittelen lämpimästi muillekin.

Omien 15- ja 17-vuotiaiden lastensa kanssa Kellomäki on puhunut lapsuudenkokemuksistaan avoimesti. Kostean kodin perintö koskettaa myös liikaa juovien lapsenlapsia.

– Lapsen on tärkeää tuntea omaa sukuhistoriaansa. Muuten se ihmettelee, että miksi äiti tai isä menee jouluna ihan jengoille ja jakelee niitä sipuleita, miksi hymy on niin kireä, miksi isovanhemmille ei mennä. Lapsi ottaa tämän usein itseensä ja taakka siirtyy.

Kellomäen mukaan suurten, kosteiden ikäluokkien lapsilla on velvollisuus ja oikeus katkaista sukupolvien yli kulkeva paha ketju. Toisaalta hän haluaa antaa omille lapsilleen vapauden muodostaa isovanhempiinsa sellainen suhde kuin he itse haluavat. Sama pätee alkoholiin.

– Olen halunnut ylläpitää myös hyvää mielikuvaa ja korostaa äitini hyviä puolia. Puhumme myös paljon kohtuullisesta alkoholinkäytöstä, sillä ylivarovaisuuskin voi olla hankalaa.

Puhu suoraan

Kellomäen suoran toiminnan ohje pyhäpäiviin kuuluu tiivistetysti näin: älä mene juovien vanhempiesi luo, jos et halua ja kerro miksi.

– Ei mitään että kuume nousee ja lapset oksentaa vaan sano reippaasti, että me ei tulla, jos siellä juodaan. Jos liikaa juova läheinen saa aina sekä pullon että perheen, miksi hänelle tulisi tarvetta muuttaa tilannetta mitenkään?

Avoimesti ja suoraan puhuminen voi olla äärimmäisen vaikeaa perheissä, joissa pullo-ongelmaa ei haluta edes nähdä.

– Riitelyn sietäminen kannattaa, vaikka saattaa pelottaakin. Välit voivat mennä kokonaan poikkikin, mutta katkos voi tarjota mahdollisuudet uudelle, terveemmälle suhteelle. Eräs tuttavani totesi sen hyvin: mikään ei muutu, jos kukaan ei suutu.

Vasta nelikymppisenä Kellomäki pystyi nostamaan esiin sukutabun ja hyväksymään kaiken palautteen. Se oli aikuistumisrituaali.

– Tiedostin, että aiheen käsittely voi aiheuttaa läheisissäni myös ikäviä tunteita. En kuitenkaan enää pelkää olla eri mieltä. Haluan omalta osaltani olla muuttamassa alkoholiin liittyviä asenteita sekä omassa lähipiirissäni että yhteiskunnan tasolla. Se ei onnistu olemalla aina hiljaa.

Myötätuntoakin

Kellomäki kuvaa kirjassaan liikaa juoneiden vanhempien kanssa kasvaneiden suomalaisten kokemuksia. Teos vyörytti hänelle sangollisen palautetta.

– On tosi tärkeää, että Ani Kellomäki 41 vee tulee esiin omalla lärvillään ja sanoo, että aloin puhua enkä kuollut. Moni voi niin huonosti, että he eivät kykene kirjoja kirjoittamaan, eivät edes lähettämään minulle kirjeitä.

Kaikesta kokemastaan huolimatta Kellomäki on myötätuntoinen myös liikaa juovia vanhempia kohtaan.

– Joulu on pirun paineistavaa aikaa. Se tunne, kun pilkotaan rosollia ja sitten joulu ei onnistukaan. Pullosta kevennystä hakemalla tilanne ei kuitenkaan muutu kuin huonommaksi.