Oletko aamuisin jäykkä? Tunnista 6 nivelrikon kavalaa oiretta - Terveys - Ilta-Sanomat

Oletko aamuisin jäykkä? Tunnista 6 nivelrikon kavalaa oiretta

Polven nivelrikon kipu on hyvin paikallista. Lonkkanivelrikko voi myös säteillä polveen saakka.

Julkaistu: 18.12.2017 15:13

Nivelten starttikankeus voi olla yksi nivelrikon merkeistä.

Polvien ja lonkkien tekonivelleikkauksia tehdään Suomessa jo 20 000 vuosittain. Nivelrikosta kärsii arviolta yli 400 000 suomalaista. Määrät eivät ole pienenemään päin, sillä väestö ikääntyy, samoin heidän nivelensä. Elämää nähneet nivelet ovat väistämättä hauraammat kuin tuoreet, nuoret nivelet.

Tyypillistä nivelrikolle on nivelrustopinnan rikkoutuminen ja lopulta nivelruston häviäminen nivelpinnoilta, mikä näkyy röntgenkuvassa nivelraon kaventumisena. Se aiheuttaa kipua ja jäykkyyttä.

– Riskitekijöitä ovat jossain vaiheessa elämää saatu nivelvamma, ylipaino sekä raskas fyysinen työ, sanoo fysiatrian professori Jari Arokoski Helsingin yliopistosta.

Toisin kuin murtunut luu, vaurioitunut nivel ei osaa itse uusia itseään.

Pahinta mitä voit nivelille tehdä: et käytä niitä

– Käyttämätön nivel surkastuu, nivelruston kimmoisuus pienenee ja nivelrusto ohenee, Arokoski kuvailee.

Pelkkä passiivisuus ei saa aikaiseksi nivelrikkoa. Surkastunut nivel kestää kuitenkin kuormitusta, kuten ylipainoa ja kovia iskuja hyvässä kunnossa olevaa niveltä huonommin.

Nivelrikkoa voi ehkäistä myös välttämällä ylipainoa. Käypä hoito -suosituksen mukaan noin viiden kilon laihtuminen voi puolittaa naisten polvirikon ilmaantumisen todennäköisyyden.

Joskus nivelrikko voi saada alkunsa pahasta nivelvammasta. Niitä voi syntyä esimerkiksi urheillessa.

– En kieltäisi mitään lajia, mutta kehottaisin pohtimaan eri lajien riskejä ja sitä, riittävätkö omat taidot lajin harrastamiseen. Uinti, hiihto, kävely ja pyöräily ovat turvallisia lajeja myös niille, joilla nivelrikkoa jo esiintyy. Ne eivät lisää kulumaa.

Nivelvamma ja sitä kenties seuraava nivelrikko eivät synny ihan pienestä talven liukastumisesta. Yleensä taustalla on poikki mennyt tukiside tai iso murtuma. Rikko saattaa ilmetä vasta 10–20 vuoden päästä loukkaantumisesta.

Nivelrikkomainen kipu voi kieliä muustakin sairaudesta

Esimerkiksi keliakiaan, tulehduksellisiin suolistosairauksiin, psoriaasiin ja reumaan saattaa liittyä niveloireita. Myös bakteerit ja virukset voivat aiheuttaa kivuliaan niveltulehduksen. Se saattaa alkaa päivässä tai parissa, ja tulehdukseen voi liittyä turvotusta ja kuumeilua. Parhaiten ongelman ytimen voi selvittää lääkärin vastaanotolla.

Toimintakyvyn ylläpito sekä liikunta ovat nivelrikon tärkeimmät lääkkeet. Liikunta voitelee niveltä ja vahvistaa sitä ympäröiviä lihaksia. Parantavaa hoitoa ei ole. Kipua voi lievittää parasetamolilla ja tulehduskipulääkkeillä.

– Nivelruston ominaisuuksien heikentymistä voidaan hidastaa pitämällä nivelet sopivasti liikkeessä. Liiallista pahenevaa nivelkipua aiheuttavaa nivelkuormitusta kannattaa välttää. Vältä myös vamma-alttiita liikuntalajeja.

Tekonivelleikkaus on edessä, jos nivelrikkokipu ei ole muutoin hallittavissa tai potilaalla on olennaisesti toimintakykyyn vaikuttava liikevajaus tai virheasento. Potilas leikataan pikaisesti, jos hänellä on murtumavaara tai kehittymässä oleva luukuolio.

6 nivelrikon kavalaa oiretta

1. Epämääräinen jomotus

Kipu johtuu nivelruston alla olevan luun ja nivelkalvon hermopäätteiden ärtymisestä ja aktivoitumisesta. Jomotus voi tulla monesta lähteestä, myös niveltä ympäröivistä sidekudoksista ja lihaksista.

2. Kipu pahenee liikkuessa

Nivelkuormitus pahentaa kipuja ja nivelet voivat jomottaa useita tunteja liikkumisen jälkeen.

3. Rappusia voi olla vaikea nousta

Nivelrikko iskee tyypillisesti isoihin niveliin kuten polveen ja lonkkiin. Päivittäiset askareet, kuten rappusten kävely tai istumaan nousu voivat silloin tuntua vaikeilta. Nivelet saattavat olla kankeita myös pitkän istumisrupeaman jälkeen.

4. Kipu lievittyy levossa

Nivelrustoon ja nivelkalvoon kohdistuva paine ja venytysvaikutus pienenevät.

5. Kipu on paikallista

Esimerkiksi polven nivelrikon kipu on hyvin paikallista. Lonkkanivelrikko tuntuu usein nivustaipeessa ja reiden etuosassa, mutta kipu voi myös säteillä polveen saakka.

6. Olo on aamuisin jäykkä

Nivelet tuntuvat aamulla jäykiltä. Ne alkavat kuitenkin vetristyä liikkeelle lähdön myötä eikä jäykkyys kestä tuntia pidempään. Nivelreumaa sairastavilla jäykkyys kestää aamulla yleensä pidempään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?