Uusi tutkimus osoittaa: Uniapnea voi altistaa Alzheimerin taudille - Terveys - Ilta-Sanomat

Uusi tutkimus osoittaa: Uniapnea voi altistaa Alzheimerin taudille

Uniapnean hoitaminen voisi pysäyttää Alzheimer-muutosten etenemisen osalla potilaista.

Hoitamattomana uniapnea altistaa muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille ja tapaturmille. Nyt havaittiin yhteys myös Alzheimerin tautiin.­

23.11.2017 11:09

Obstruktiivista uniapneaa potevat voivat olla vaivansa takia suurentuneessa vaarassa sairastua Alzheimerin tautiin, tuore tutkimus osoittaa. Uniapneaa poteva kärsii unenaikaisista hengityskatkoksista, jotka johtuvat hengitysteiden tukkeutumisesta.

Osana tutkimusta tutkijat mittasivat Alzheimerin tautiin viittaavia merkkiaineita 208 terveen vapaaehtoisen selkäydinnäytteistä. Osallistujat olivat 55–90-vuotiaita tutkimuksen alkaessa eikä heillä ollut todettu muistisairauksia tai uniapneaa.

Osallistujille tehdyt tutkimukset paljastivat, että melkein puolet osallistujista sairasti obstruktiivista uniapneaa, vaikka sitä ei ollut aiemmin diagnosoitu. Kun osallistujia seurattiin tämän jälkeen kahden vuoden ajan, Alzheimerin tautiin viittaavat testitulokset olivat sitä todennäköisempiä mitä pahemmat uniapneaoireet potilaalla oli.

Selkäydinnäytteiden lisäksi sama havaittiin potilailla, joille tehtiin lisäksi aivojen tietokonetomografiakuvaukset. Niissä uniapneaa potevien aivoissa näkyi enemmän amyloidikertymiä, jotka ovat tyypillisiä Alzheimerin taudille, ja nuo kertymät myös lisääntyivät seurannan aikana.

Uniapnea on yhdistetty muistisairauksiin aiemminkin, mutta yhdysvaltalaistutkijoiden tulokset ovat harvinainen viittaus siitä, että uniapneaoireita potevien Alzheimer-muutokset lisääntyvät ajan myötä enemmän kuin terveiden samanikäisten. Aiemmissa tutkimuksissa uniapnean osuutta on ollut vaikea erottaa sekoittavien tekijöiden vaikutuksista.

Tutkimuksessa uniapnea ei liittynyt varsinaiseen muistin ja kognitiivisten toimintojen heikentymiseen, mikä viittaa Alzheimer-muutosten olleen varhaisessa vaiheessa. Onkin mahdollista, että uniapnean hoitaminen voisi pysäyttää muutosten etenemisen osalla potilaista.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine -lehdessä.

Hoitamattomana uniapnea altistaa muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille ja tapaturmille. Usein oireet vähentyvät laihduttamalla, mutta monia hoidetaan myös CPAP-ylipainehengityslaitteella. Uniapneaa sairastaa noin neljä prosenttia suomalaisista miehistä ja kaksi prosenttia naisista.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?