Nivelreuma ja psoriaasi altistavat myös sydän- ja verisuonitaudeille - Terveys - Ilta-Sanomat

Nivelreuma ja psoriaasi altistavat myös sydän- ja verisuonitaudeille

Tutkijoiden mukaan yhteys voi osittain johtua myös lääkityksistä.

Tutkijoiden mukaan yhteys voi osittain johtua myös lääkityksistä.

Julkaistu: 22.11.2017 9:44

Brittitutkimus havaitsi tulehduksellisten tautien yhteyden sydän- ja verisuonitauteihin.

Erilaisia tulehduksellisia tauteja – kuten nivelreumaa tai psoriaasia – potevat sairastuvat muita herkemmin myös sydän- ja verisuonitauteihin, tuore brittitutkimus vahvistaa. Havainto tukee käsitystä sydän- ja verisuonitaudeista osittain tulehduksellisina tauteina.

Samanlaisia tuloksia on saatu aiemminkin, mutta tutkimuksista on jäänyt epäselväksi, kuinka paljon ilmiöstä johtuu itse sairauksista ja kuinka paljon tulehduksellisia sairauksia potevien muista ominaisuuksista. Nyt julkaistussa tutkimuksessa osallistujien sosioekonominen asema ja muut taustamuuttujat pystyttiin huomioimaan paremmin.

Tulosten perusteella sepelvaltimotauti, aikuistyypin diabetes, aivoverenkiertohäiriöt, laskimoveritulpat ja ääreisvaltimotauti ovat tavallista yleisempiä potilailla, jotka sairastavat nivelreumaa, selkärankareumaa, haavaista paksusuolitulehdusta, vaskuliittia eli verisuonitulehdusta, psoriaasia tai systeemistä lupus erythematosusta eli punahukkaa.

Yhteydet olivat voimakkaita varsinkin potilailla, jotka käyttivät NSAID-tulehduskipulääkkeitä tai kortikosteroideja, mikä viittaa yhteyksien osittain johtuvan lääkityksistä. Sairastumisriskit myös suurenivat, mitä pitempään potilaan tulehduksellinen sairaus oli jatkunut.

Brittien tulokset lisäävät tietoa sydän- ja verisuonitautien tulehduksellisista taustoista ja kannustavat lääkäreitä panostamaan sydänsairauksien ehkäisyyn tulehduksellisia pitkäaikaistauteja sairastavien potilaiden hoidossa.

Tutkimus julkaistiin Heart-lehdessä, ja se perustuu brittien biopankin tietokantoihin, jotka koostuvat yli 500 000 miehen ja naisen terveystiedoista. Vajaat 20 000 seurattavaa sairasti jotain tulehduksellista tautia.

Tuoreimmat osastosta