Terveys

Nämä ovat alkoholinkäytön todelliset riskirajat – meneekö sinulla yli?

Julkaistu:

Alkoholinkäyttö
Joka kymmenes yli 65-vuotias juo liikaa alkoholia. A-klinikan ylilääkärin suurin huoli on kuitenkin lähivuosina eläköityvässä sukupolvessa sekä siinä, että ikääntymiseen liittyviä sopivia rajoja ei tunneta riittävästi.
Yksinäisyyttä, masennusta, kokemus tarpeettomuudesta. Tunne siitä, että elämässä ei enää ole sisältöä. Nämä ovat syitä, joiden vuoksi ikääntyvä ihminen tarttuu pulloon. Osalla alkoholi on ollut elämässä jo pidempään, osa aloittaa sen käytön vasta ikääntymisen myötä.

A-klinikka Oy:n johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki on huolissaan etenkin lähivuosina eläköityvästä sukupolvesta. Heidän alkoholinkäyttönsä näkyy jo nyt tilastoissa esimerkiksi lisääntyneinä sairaalakäynteinä.

Kulttuurikin on muuttunut alkoholinkäytölle suvaitsevaisemmaksi.

– Mediassa näkee kauniita kuvia vanhasta parista Espanjassa viinilasit kädessä, Simojoki huomauttaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Todellisuudessa alkoholia saatetaan tissutella ajan tappamiseksi koko matkan ajan. Se ei tee hyvää terveydelle, sillä ikääntyvä ei yksinkertaisesti kestä alkoholia nuoren ihmisen tapaan.

Myös sairaudet ja lääkitys heikentävät alkoholin sietokykyä. Kaikki eivät tunnu muistavan, että lääkkeen ja alkoholin yhteisvaikutus voi olla merkittävä, ja vaikuttaa myös sairauden hoitoon. Maksakin voi olla liian kovilla.

– Yksikin annos saattaa vaikuttaa tasapainoon ja sitten ollaan jo lonkkamurtuman vuoksi sairaalassa, Simojoki sanoo.

Riskirajat laskevat jo nelikymppisellä

Alkoholinkäytön riskirajat on tehty perusterveille 20-30 -vuotiaille. Jo nelikymppisellä ne ovat huomattavasti matalammat. Miksi ihmeessä rajoja ei ole määritelty ikääntyville?

– Ihmiset ovat niin erilaisia, samoin heidän perusterveytensä. Tutkimusdataa eri ryhmille on tosi vaikea saada, koska muutokset ennen vanhuutta on haastavaa saada tutkimuksellisesti näkyviksi, Simojoki vastaa.

Ikääntyville ei Simojoen sanoin ole tarvetta ”laatia viinakorttia”. Sen sijaan nyrkkisäännöksi voi ottaa tämän: enintään seitsemän annosta viikossa ja maksimissaan kaksi annosta kerralla. Kun ikää tulee, annokset on vähintäänkin syytä puolittaa nuorempien annoksiin verrattuna.

– Konkreettisesti voi ajatella, että jos muut ottavat 24 senttiä, minä otan puolet.

Päihteidenkäyttöön ei osata puuttua

Kaatumisia ja muistikatkoja tulkitaan sosiaali- ja terveydenhoidossa turhan helposti suoraan vanhuudesta johtuviksi. Ikään on helppo vedota, vaikka todellinen taustasyy löytyisi alkoholinkäytöstä. Päihteidenkäytön puheeksiotto ei Simojoen mukaan onnistu toivotulla tavalla edes työikäisten vastaanottokäynneillä.

Päihteidenkäyttö on arka ja vaikea aihe, eikä siihen tarttumiseen ole riittävästi työkaluja.

Miten uskallan puuttua tilanteeseen niin, että asiakas ei suutu? Tämä kysymys voi olla esimerkiksi monen kotihoitajan mielessä.

– Päihteidenkäytöstä puhuminen tulisi myös aina olla osa lääkärikäyntiä, varsinkin, jos määrätään lääkkeitä.

Tehokkaampi puuttuminen olisi perusteltua, sillä alkoholinkäytön vähentämisellä voi olla valtaisa vaikutus ikääntyvän yleisterveyteen ja elämänlaatuun, kotona pärjäämiseen ja sosiaalisiin suhteisiin. Se vaikuttaa myös hoitokustannuksiin.

4 tapaa toimia, kun omien vanhempien alkoholinkäyttö huolestuttaa

Mitä tehdä, jos esimerkiksi omien vanhempien tissuttelu huolestuttaa? Asiaa ei ainakaan kannata vältellä siksi, että omien vanhempien neuvominen olisi jotenkin noloa.

Simojoki antaa nämä neuvot:

1. Ota asia esille jo silloin, kun mitään haitallista - kuten kaatumisia tai muistikatkoja - ei ole vielä tapahtunut

2. Varaa rauhallinen keskustelupaikka ja ala purkaa asiaa kysymällä, ovatko asiat vanhempasi elämässä hyvin. Tunteeko hän itse itsensä terveeksi?

3. Älä toru tai syyllistä

4. Katso lääkekaappiin! Keskustele ja kerro alkoholin yhteisvaikutuksista lääkkeiden kanssa

5. Tarjoudu auttamaan tarpeen vaatiessa

Tällä viikolla vietetään ehkäisevän päihdetyön viikkoa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt