Uniapnea jää usein huomaamatta –”Helposti ajatellaan, että kaikki keski-ikäiset naiset ovat uupuneita” - Terveys - Ilta-Sanomat

Uniapnea jää usein huomaamatta –”Helposti ajatellaan, että kaikki keski-ikäiset naiset ovat uupuneita”

Uniapnea voi olla selitys jatkuvaan uupumukseen. Etenkin naisilla sairaus jää usein huomaamatta.

Uniapnean vuoksi aamulla ei herää pirteänä.­

5.11.2017 9:41

Harva asia ärsyttää yhtä paljon kuin kovaäänisen kuorsaajan vieressä nukkuminen. Haitta voi kuitenkin olla vielä suurempi kuorsaajalle itselleen, sillä kuorsaus saattaa olla merkki uniapneasta.

Uniapnea tarkoittaa toistuvia unenaikaisia hengityskatkoja, jotka kanssanukkuja huomaa katkonaisena, korahtelevana kuorsauksena. Koska uni katkeilee toistuvasti, kuorsaaja ei herää aamulla pirteänä. Väsymys voi jatkua koko päivän ja aiheuttaa jopa nukahtelua.

Uniapnea on hengityshäiriö, joka johtuu ylähengitysteiden ahtautumisesta.

– Toisilla syy on anatomiassa. Jos nielu on kovin ahdas, se on herkempi ahtautumaan. Ylipaino on myös merkittävä syy: kun rasvaa kertyy, sitä voi kertyä kaulan alueelle, jolloin se ihan fyysisesti ahdistaa ilmateitä, kertoo unitutkija, apulaisprofessori Sari-Leena Himanen Tampereen yliopistosta.

Rintakehän sisäinen paine vaihtelee koko ajan hengitettäessä sisään ja ulos. Ahtautumisen vuoksi painevaihtelujen täytyy kasvaa, jotta ilmaa saadaan sisään.

– Kuorsauksen ääni syntyy siitä, kun joudumme lisäämään hengitystyötä, jotta saamme kuljetettua ilmaa ahtaammista hengitysteistä. Kudokset alkavat väristä ja tuottaa ääntä.

Jossain vaiheessa paine rintakehän sisällä muuttuu niin kovaksi, että se vetää tukkoon nielun, ja syntyy tyhjiö.

– Alipaine vetäisee tukkoon putken, josta ilman pitäisi kulkea, ja kuorsaus katkeaa. Toisilla näin tapahtuu muita herkemmin, Himanen sanoo.

”Diagnosoimattomia tapauksia on yhä paljon”

Uniapneaa sairastetaan eri arvioiden mukaan huomattavasti enemmän kuin sitä on diagnosoitu. Hengitysliiton mukaan uniapneasta kärsii vähintään 300 000 suomalaista.

– Yleisyyttä ei tunneta tarkkaan. Se tiedetään, että keski-ikäisistä ainakin 17 prosenttia miehistä ja 9 prosenttia naisista sairastaa uniapneaa. Diagnosoimattomia tapauksia on yhä paljon.

Vaikka ilmiö on yleinen, uniapnea jää usein hoitamatta. Potilas voi valittaa väsymystä mutta ei huomaa mainita kuorsausta, eikä lääkärikään tule aina kysyneeksi siitä.

– Varsinkin naisilla väsymys ja muut oireet tulkitaan helposti hormonien syyksi. Helposti ajatellaan, että kaikki keski-ikäiset naiset ovat uupuneita.

– Olisi kuitenkin tärkeää poimia ne, joille saisi helposti hoidon, Himanen korostaa.

”Tältäkö se tuntuu olla virkeä”

Jos lääkäri toteaa lievän uniapnean, hoidoksi riittää usein elintapojen muuttaminen.

– Pienikin painonpudotus, 5 kiloa, saattaa merkittävästi helpottaa hengitystä.

Vaikeampia tapauksia hoidetaan yöllä käytettävän CPAP-laitteen eli ylipainehengityslaitteen avulla. Laite puhaltaa maskin kautta ilmaa pienellä ylipaineella, mikä estää hengitysteiden tukkeutumisen.

– Oireista, ammatista ja taudin oireista riippuu, kuinka herkästi hoito aloitetaan.

Parhaimmillaan uniapnean toteaminen ja hoitaminen voi muuttaa koko elämän.

– Olen kuullut dramaattisiakin kertomuksia, kuinka vointi on kohentunut täysin. Moni potilas on jo rajoittanut menojaan väsymyksen takia. Sitten kun saa hoidon, ei tarvitsekaan välttää esimerkiksi autolla ajoa tai konserteissa käymistä.

Elämänlaadun kohentuminen voi tulla täytenä yllätyksenä, sillä uniapnean oireet hiipivät niin hiljalleen, että niihin ehtii tottua.

– Voi olla hämmästyttävää huomata, että tältäkö se tuntuu olla virkeä.

5 väärinkäsitystä

1. Uniapnea tulee vain ylipainoisille.

Ylipaino altistaa uniapnealle, mutta noin kolmasosa potilaista on normaalipainoisia. Hoikankin ihmisen uniapnea voi olla vaikea – eikä siihen aina löydy edes rakenteellista syytä.

Myös normaalipainoisen kannattaa olla tarkkana, jos tietää, että on taipumusta kuorsata tai on poikkeuksellisen väsynyt päivisin.

2. Sehän on ikääntyvien miesten ongelma.

Jopa viidellä prosentilla lapsista on uniapneaa. Lapsella syy on usein nielurisat, ja teini-iässä alkaa näkyä myös ylipainon vaikutus.

Naisilla tyypillinen unenaikainen vaiva on pitkäkestoinen osittainen ylähengitystieahtauma, joka sekin aiheuttaa oireita, kuten uupumusta ja mielialaoireita. Hormonit suojaavat nuorempia naisia uniapnean hengityskatkoilta, mutta vaihdevuosi-iän jälkeen uniapnea voi tulla voimakkaanakin.

Naisilla oireet voivat olla erilaisia kuin miehillä, sillä naisen oireilu on tyypillisesti enemmän mieliala- ja uupumustyyppistä.

3. Tuskin minulla uniapneaa on, kun kukaan ei ole huomauttanut kuorsauksesta.

Kuorsausta on monenlaista: pientä rohinaa ja tukkoista, kovaäänistä korinaa. Toistaiseksi ei ole luotettavia keinoja eritellä erilaisia kuorsauksia. Huomiota kannattaa kiinnittää siihen, kuinka yleistä kuorsaus on. Jos se on jatkuvaa myös silloin, kun ei ole nauttinut alkoholia, ja siihen liittyy väsymysoireita päivällä, kyse voi olla uniapneasta.

Mikäli kuorsaa vain silloin, kun on juonut alkoholia, kuorsaus on normaalia. Alkoholi laskee lihasjännitystä ja ahtauttaa siksi ilmateitä nielussa.

4. Onko se nyt niin vakavaa, jos on uniongelmia? Kaikillahan niitä on.

Uniapnea on yhteydessä vakaviin liitännäissairauksiin. Se lisää sairastuvuutta sydän- ja verisuonitauteihin sekä mahdollisesti aivoninfarkteihin ja muihin aivoverenkiertohäiriöihin. Riski tapaturmiin on moninkertainen terveisiin verrattuna.

Usein uniapnean hoitaminen kohentaa elämänlaatua merkittävästi.

5. Minua väsyttää päivisin, mutta eikö se ole ihan normaalia kiireisessä arjessa.

Pelkästä väsymyksen tunteesta on vaikea päätellä, mikä sen aiheuttaa. Nykyään monet nukkuvatkin liian vähän, sillä tutkimusten mukaan uniaika on vähentynyt jatkuvasti. Siksi lääkäriin hakeuduttaessa pitää ensimmäiseksi selvittää tarkkaan, nukkuuko oikeasti niin paljon, että edes voisi olla virkeä. Selittämätöntä uupumusta ja väsymystä tulee aina selvitellä tarkemmin. Jos esimerkiksi liikenteessä tulee läheltä piti -tilanteita, tarvitaan ilman muuta tutkimuksia.

Tämän voit tehdä itse:

  • Pudota ylipainoa. Pienikin painon aleneminen vähentää hengityskatkosten määrää.

  • Liiku säännöllisesti. Fyysisen aktiivisuuden lisääminen auttaa painonhallintaa. Oleellista ei ole millä tavalla vaan miten paljon liikut.

  • Vältä alkoholia. Illalla nautittu alkoholi lisää hengityskatkosten määrää ja pidentää niiden kestoa.

  • Lopeta tupakointi. Savuttomuus vähentää limakalvoturvotusta ja limanmuodostusta.

  • Opettele nukkumaan kyljelläsi. Selällään nukkumista voi estää esimerkiksi ompelemalla pyjaman selkäpuolelle taskun, johon laitetaan tennispallo.

  • Nuku riittävästi. Univaje pahentaa oireita.

  • Kokeile tukisukkia. Jotkut saavat niistä apua, koska päivän aikana alaraajoihin kertyvä neste voi makuuasennossa siirtyä ylävartalolle ja ahtauttaa ylähengitysteitä.

Lähde: Hengitysliitto

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?