Verenpaine koholla? 6 vähemmän tunnettua faktaa verenpaineesta - Terveys - Ilta-Sanomat

Verenpaine koholla? 6 vähemmän tunnettua faktaa verenpaineesta

Vain joka viidennen suomalaisen aikuisen verenpaine on ihanteellisella tasolla.

3.11.2017 15:36

Kohonnut verenpaine on tyypillinen työikäisen suomalaisen vaiva, ja moni onkin saanut työterveyshuollosta ohjeeksi elintapojen korjaamisen.

Lääkäriseura Duodecimin Käypä hoito -suosituksen mukaan noin kahdella miljoonalla suomalaisella aikuisella on kohonnut verenpaine, ja vain joka viidennen verenpaine on ihanteellisella tasolla.

Korkea verenpaine ei yleensä tunnu, mutta se on merkittävä sydän- ja verisuonitautien riskitekijä.

Kuinka paljon verenpaineeseen sitten voi itse vaikuttaa? Ja jos vanhemmilla on verenpainetauti, voiko sen itse välttää? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Pekka Jousilahti vastasi IS:lle.

1. Voin vaikuttaa terveellisillä elintavoilla verenpaineeseeni, mutta kuinka paljon?

– Tärkeimmät tekijät ovat suolan saannin rajoittaminen, ylipainon välttäminen ja liikunta. On olemassa joitakin alkuperäiskansojen yhteisöjä, joissa suolan käyttö on minimaalisen vähäistä. Näissä yhteisöissä ei ole verenpainetautia.

Verenpaineen Käypä hoito -suosituksessa neuvotaan vähentämään suolan määrää mielellään alle 5 grammaan päivässä, kun saanti tällä hetkellä on jopa tuplasti suurempaa.

– Riippuu tietenkin lähtötasosta, mutta suolaa vähentämällä alapaineessa päästään yleensä ainakin 5 pykälää alaspäin ja yläpaineessa jopa 10. Jos liikunnassa ja painonhallinnassa on parantamisen varaa, niitä kannattaa tietenkin korjata samalla kun vähentää suolaa. Myös liiallinen alkoholin käyttö nostaa verenpainetta.

2. Verenpaineeni on aina lääkärin vastaanotolla kohonnut, mutta itse mitatessa tulos on parempi. Kertooko tämä ilmiö verenpainetaudin riskistä?

– Kyseessä on niin kutsuttu valkotakkihypertensio, joka todennäköisesti liittyy jollakin tavalla riskiin. Kovin paljon tästä elimistön reaktiosta ei vielä tiedetä, mutta viime vuosina on tullut sellaista näyttöä, että tälläkin ilmiöllä olisi vaikutusta sekä verenpainetaudin että sydän- ja verisuonitautien riskiin. Myös valkotakkihypertensiossa kannattaa miettiä elintapoja ja tarvittaessa korjata niitä.

3. Olen mitannut verenpaineeni aamulla ja illalla. Mistä johtuu, että lukemat ovat aamulla hyvät mutta illalla kohonneet?

– On hyvä merkki, jos verenpaine on aamulla matalalla, sillä matala verenpaine on aamulla levon jälkeen luonnollista. On myös täysin normaalia, että verenpaine nousee stressissä tai fyysisessä rasituksessa. Huolestuttavaa on se, jos korkea paine jää päälle pysyvästi.

– Jos verenpainepotilaan aamupaine on korkea, se voi olla merkki siitä, että verenpainelääkkeen teho ei ole enää aamulla riittävä. Silloin on syytä keskustella lääkärin kanssa lääkkeen tai sen annoksen muuttamisesta.

4. Iäkkäät vanhempani käyttävät verenpainelääkkeitä. Tulenko itsekin tarvitsemaan niitä keski-iässä tai myöhemmin?

– Ei se automaattisesti sitä tarkoita. Toki perintötekijät vaikuttavat ihmisen sairastumisriskiin, mutta käyttäytyminen vaikuttaa vielä enemmän. Hyvin harvoin on sellaista verenpainetautia, joka automaattisesti periytyisi vanhemmilta lapsille. Sen sijaan elintavat usein periytyvät, sillä ne opitaan lapsuudessa ja nuoruudessa. Jos vanhemmilla on verenpainetautia, sitä suuremmalla syyllä kannattaakin kiinnittää huomiota omiin elintapoihin, eli suolankäyttöön, painonhallintaan, liikuntaan ja alkoholinkäyttöön.

5. Voiko kohonnut verenpaine kasvattaa sydänriskin lisäksi myös muistisairauksien riskiä?

– Kyllä niillä on yhteys. Kun verenpaine saadaan laskemaan terveillä elintavoilla, ehkäistään samalla muistisairauksien riskiä.

6. Jos saan verenpainelääkkeet, joudunko syömään niitä loppuikäni?

– Useimmiten lääkitys on pitkäaikainen ja kestää jopa loppuelämän ajan. Siinäkin vaiheessa on kuitenkin mahdollista vaikuttaa elintapamuutoksilla asiaan niin, että lääkeannosta voidaan pienentää tai jopa lopettaa lääke. Omin päin lääkettä ei saa koskaan lopettaa, vaan asiasta pitää aina keskustella lääkärin kanssa. Esimerkiksi beetasalpaajien nopeaan lopettamiseen voi liittyä riskejä.

Verenpaine

  • Verenpaine on koholla, kun yläarvo on 140 tai ala-arvo yli 90 tai näitä korkeampi.

  • Normaali verenpaine on silloin, kun lukemat ovat alle 130/85 ja ihanteellinen, kun ne ovat alle 120/80.

  • Isompi luku on yläpaine, joka ilmoittaa valtimon sisällä olevan paineen sydämen supistuksen aikana. Pienempi luku, alapaine, ilmoittaa paineen sydämen lepovaiheen aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?