Ärhäkkää silmätulehdusta liikkeellä – tarkkaile näitä oireita - Terveys - Ilta-Sanomat

Ärhäkkää silmätulehdusta liikkeellä – tarkkaile näitä oireita

Käsihygieniasta kannattaa huolehtia, jos epäilee silmätulehdusta.

Oireiden helpotukseen voi kokeilla silmätippoja. Kuvituskuva.­

1.11.2017 17:45

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (HUS) tiedotettiin keskiviikkona, että liikkeellä on hankalaa adenoviruksen aiheuttamaa silmän sidekalvotulehdusta. Kyseinen silmätulehdus on ärhäkkä, mutta se rauhoittuu yleensä itsekseen muutamassa viikossa.

Oireina voi olla esimerkiksi silmien punoitus ja ärsytys. Jos oireita esiintyy, kannattaa olla huolellinen käsihygienian kanssa.

Adenovirus tarttuu pisara- ja kosteustartuntana. Tartuntoja voidaan yrittää ehkäistä hyvällä käsihygienialla sekä välttämällä silmien hieromista ja koskettelua. Kädet on pestävä runsaalla vedellä ja saippualla, erisyisesti ennen ruokailua. Käsien välityksellä tapahtuvaa tarttumista ehkäisee myös desinfiointiaineen käyttö.

Infektiolääkäri Esa Rintala neuvoi Ilta-Sanomissa viime vuonna, että virustartuntoja voi ehkäistä esimerkiksi pesemällä kädet kaupungilta tullessa ja välttämällä nenän ja silmien hieromista. Vastustuskykyä vahvistavasta yleiskunnosta kannattaa myös pitää huolta.

– Jos on itse sairas, niin ei saa mennä itse töihin, eikä viedä lasta päiväkotiin tai kouluun. Pitää välttää sairastuttamasta muita, Rintala ohjeisti.

HUS suosittelee oireenmukaiseksi hoidoksi silmien päivittäistä puhdistusta kostutustippojen käyttöä. Joissain tapauksissa tarvitaan bakteeritulehduksilta suojaavaa antibioottihoitoa.

Mikäli vaivat ovat vaikeat, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Lääkäriltä saa hoito-ohjeet ja tarvittaessa lähetteen HYKS Silmätautien klinikalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?