8 ikävää asiaa, jotka voivat tapahtua, jos et nuku riittävästi

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, kuinka laajasti vähiin jäävät yöunet todella vaikuttavat terveyteesi?

Univelan hinta voi olla kallis.

26.10.2017 19:10

Maailma pyörii 24/7, taasko yöuni jäi vähiin? Unettomuus ei ole leikin asia eikä unen tärkeydestä puhuta turhaan.

Normaalisti ihminen nukahtaa noin puolessa tunnissa ja on yön aikana hereillä vajaat puoli tuntia. Kärsit unettomuudesta, jos unen saaminen tai unessa pysyminen on vaikeaa vähintään kolmena yönä viikossa. Riittävä yöunen määrä vaihtelee eri ihmisillä kuudesta yhdeksään tuntiin.

– Uni on välttämätöntä, koska aivojen toiminta ja keho elpyvät nukkuessa. Viime vuosina eri univaiheille on löydetty rooleja ja on havaittu, että erityisen elvyttävää ja tärkeää on syvä uni, joka ajoittuu unen ensimmäiseen kolmannekseen, sanoo Helsingin uniklinikan neurologi, professori Markku Partinen .

Independent-lehti muistuttaa, kuinka moneen asiaan huono yöuni voi vaikuttaa. Emme vain välttämättä tule ajatelleeksi niitä. Pahimmillaan univaje voi johtaa jopa varhaiseen kuolemaan.

Nämä ikävät asiat voivat tapahtua, jos et saa tarpeeksi unta

1. Olet tylsä tyyppi ja romahtelet pienistäkin asioista

Tämän sanoo maalaisjärkikin. Kukaan on tuskin parhaimmillaan huonosti nukutun – saati nukuttujen – öiden jälkeen. Myös arjen vastoinkäymiset tuntuvat väsyneenä herkästi isoimmilta kuin ne ovatkaan. Univelka voi johtaa myös masennukseen.

2. Päätä särkee

Uneton yö voi aiheuttaa päänsärkyä ja laukaista migreenin.

3. Paino nousee

Paino pysyy paremmin kurissa, jos nukut riittävästi. Tutkimuksissa on havaittu, että univajeessa olevan aivot halajavat ruokaa. Rankasta univajeesta kärsivälle voi kehittyä esidiabeettinen tila jo kahdessa viikossa. Se muuttaa aineenvaihduntaa.

4. Taas flunssassa!

Univaje heikentää vastustuskykyä. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että univajeesta kärsivät ihmiset eivät hyödy flunssarokotuksista yhtä paljon kuin ne, jotka nukkuvat riittävästi.

5. Hiljainen tulehdus lisääntyy

Univaje aiheuttaa tulehdustilaa elimistössä. Jos nukut jatkuvasti liian vähän, tulehdus voi kroonistua ja muuttua haitalliseksi matala-asteiseksi tulehdukseksi. Se on yhdistetty moniin sairauksiin.

6. Ai mikä juttu se oli? Univajeessa et jaksa keskittyä

Univelan yksi ikävä tulos on päiväväsymys ja sen aiheuttamat keskittymis- ja oppimisvaikeudet – sekä koululaisilla että työssä käyvillä. Muistikin voi reistailla.

7. Maha turpoaa

Säännöllinen elämä ja riittävä lepo ovat vatsan ystäviä. Liian vähäinen uni saattaa aiheuttaa ärtyvän suolen oireyhtymän. Se voi oireilla muun muassa kipuna ja turvotuksena.

8. Sydän ei tykkää hyvää

Unettomuus lisää sydän- ja verisuonitautien riksiä ja voi johtaa jopa sydäninfarktiin.

Jos unettomuus vaivaa, kokeile vaikka tätä kolmen viikon harjoitusta. Yksi kokeilemisen arvoinen niksi on korvata liian lyhyeksi jäänyt yöuni päiväunilla. Puolen tunnin lepo päiväunineen riittää virkistämään univajeessa niin, että päiväunet eivät vaikutta seuraavan yön uneen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?