Aivoinfarkti voi olla oireeton – ”Päässä voi olla jopa sata infarktia, eikä hoitoon ole päädytty vielä kertaakaan” - Terveys - Ilta-Sanomat

Aivoinfarkti voi olla oireeton – ”Päässä voi olla jopa sata infarktia, eikä hoitoon ole päädytty vielä kertaakaan”

Vähäoireinen aivoinfarkti, jota potilas ei itse huomaa, on tavallinen ilmiö, sanoo Aivoliiton ylilääkäri.

18000 suomalaista saa vuosittain aivoinfarktin. Sitä ei osata arvioida, paljonko aivoinfarkteja jää toteamatta, mutta professorin mukaan ilmiö on yleinen.

15.10.2017 11:14

Vaikeimmillaan aivoinfarkti voi johtaa jopa nopeaan kuolemaan, mutta lievimmillään sen oireet ovat niin vähäisiä, ettei niitä edes itse huomaa.

– Aivoinfarktien kirjo on hyvin laaja, sanoo Aivoliiton ylilääkäri, neurologian professori Risto O. Roine.

Aivoinfarkti tarkoittaa aivovaltimon äkillistä tukkeutumista. Tukoksen vuoksi osa aivokudoksesta jää ilman verenkiertoa ja happea ja menee kuolioon.

Tyypillinen aivoinfarktin oire on äkillinen toispuolinen halvaus, joka yleensä painottuu yläraajaan ja kasvoihin. Puhe voi myös häiriintyä tai salpautua kokonaan. Näiden oireiden ilmaantuessa tulee soittaa viipymättä 112:een.

Vähäoireisessa aivoinfarktissa oireet saattavat olla niin epämääräisiä tai jopa huomaamattomia, ettei hätänumeroon tule edes soittaneeksi.

Oireettomia aivoinfarkteja ehtii usein tulla lukuisia

Roine kertoo, että aivoinfarktin tukkeuma voi syntyä kolmella eri tavalla.

– Kyseessä voi olla joko sydänperäinen hyytymä, valtimotaudin aiheuttama suurten suonten ahtauma tai pienten suonten taudin aiheuttama ahtauma.

Kaksi ensimmäistä mekanismia aiheuttavat usein voimakasoireisen aivoinfarktin.

– Pienten suonten tauti on ikääntymiseen liittyvä hiipivä ilmiö, joka on alle 50-vuotiailla harvinainen ja yli 80-vuotiailla erittäin yleinen. Siinä verenpaine vaurioittaa vähitellen pieniä suonia aivojen sisällä.

– Jos tästä seuraa aivoinfarkti, se ei juuri aiheuta oireita vaan voi käydä niin, että aivoinfarkti jää huomaamatta. Tämä on iäkkäillä tavallinen ilmiö.

Pienten suonten taudissa on tyypillistä, että oireettomia aivoinfarkteja ehtii tulla lukuisia. Usein ne tulevat esiin vasta silloin, kun aivoista jostakin syystä otetaan magneettikuva.

– On mahdollista, että päässä voi olla jopa sata infarktia, eikä hoitoon ole päädytty vielä kertaakaan. Tällainen tilanne johtaa sekä liikuntakyvyn sekä henkisen suorituskyvyn heikkenemiseen.

Nuoremmissa ikäryhmissä oireeton aivoinfarkti on harvinaisempi mutta mahdollinen.

– Aivoinfarktia esiintyy jopa alle 30-vuotiailla. Tässä ikäryhmässä tyypillinen syy on sydämen eteisväliseinän aukko (PFO), joka erityisesti silloin altistaa aivoinfarktille, jos samalla henkilöllä on hyytymisalttiutta.

Myös PFO aiheuttaa pieniä aivoinfarkteja, joita voi olla vaikea havaita.

– Suomalaistutkimus osoitti juuri, että PFO:n sulku vähentää infarkteja näillä nuorilla, Roine kertoo.

Vähäoireinenkin aivoinfarkti on vaarallinen

Toistuvat aivoinfarktit ovat vaarallisia, vaikka ne olisivat vähäoireisia.

– Vaikutus on kasautuva: mitä enemmän niitä tulee, sitä varmemmin toimintakyky heikkenee. Syy tulee aina pyrkiä selvittämään ja hoitamaan.

Ketkä sitten ovat riskiryhmässä?

Roine sanoo, että aivoinfarktin mahdollisuus pitäisi ottaa herkemmin huomioon vanhemmissa ikäryhmissä silloin, jos ihmisellä on aivoinfarktin riskitekijöitä.

– Riskiä lisääviä tekijöitä ovat kohonnut verenpaine, diabetes, eteisvärinä, ylipaino, dyslipidemia eli rasva-aineenvaihdunnan häiriö ja liikunnan puute. Myös perintötekijät vaikuttavat oleellisesti.

Professori rauhoittelee, ettei jokaista outoa oloa ole syytä epäillä aivoinfarktiksi.

– Jos ei ole mitään riskitekijöitä, silloin riski on tietenkin pieni.

Aivoinfarkti on Suomen neljänneksi yleisin kuolinsyy

  • 18 000 suomalaista saa vuosittain aivoinfarktin.

  • Kaikkiaan erilaisia aivoverenkiertohäiriötä diagnosoidaan Suomessa noin 25 000 vuodessa.

  • Sitä ei osata arvioida, paljonko aivoinfarkteja jää toteamatta, mutta Professori Risto O. Roineen mukaan kyseessä on hyvin tavallinen ilmiö etenkin kaikista vanhimmissa ikäryhmissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?