Tuoreet luvut julki: Rintasyöpä yleistyy edelleen – aiheuttaa eniten naisten syöpäkuolemia

Suurin syy rintasyövän yleistymiseen on väestön ikääntyminen.

Kaikki rintasyövät eivät ole yhtä vaarallisia, mutta joukossa on myös sellaisia syöpätyyppejä, joita ei pystytä vielä hoitamaan parantavasti.

13.10.2017 11:25

Rintasyöpä on pitkään ollut naisten yleisin syöpä, ja tulevaisuudessa siihen sairastuu yhä useampi.

Syöpärekisterin tuoreiden tilastojen mukaan vuonna 2015 jo yli 5 100 naisella diagnosoitiin uusi rintasyöpä.

– Edellisiin lukuihin verrattuna kasvua oli hiukan, kertoo Suomen Syöpärekisterin johtaja Nea Malila.

Rintasyöpään sairastuneiden lukumäärän trendi on ollut nouseva jo useana vuonna.

– Tapausmäärät kasvavat edelleen, samoin kuin ikävakioitu ilmaantuvuus, eli syöpien määrä suhteutettuna ikäluokan naisten määrään.

Rintasyöpäkuolemia enemmän kuin keuhkosyöpäkuolemia

Vaikka rintasyövän hoidossa on otettu suuria harppauksia, ja sairastuneista naisista on viiden vuoden päästä elossa lähes 91 prosenttia, rintasyöpä aiheuttaa silti eniten naisten syöpäkuolemia.

– Kaikki rintasyövät eivät ole yhtä vaarallisia, mutta joukossa on myös sellaisia syöpätyyppejä, joita ei pystytä vielä hoitamaan parantavasti, Malila sanoo.

– Vuonna 2015 rintasyöpiä todettiin 5 161, ja rintasyöpäkuolemia oli yli 840, mikä on enemmän kuin keuhkosyöpäkuolemia. Keuhkosyöpään sairastui 936 ja kuoli 780 naista.

Rintasyöpäkuolemien suuri määrä johtuu siitä, että sairastuneita on niin paljon. Rintasyövän aiheuttamat kuolemat myös tulevat pitkältä ajalta, koska elossaoloaika sairastumisen jälkeen on useimmiten pitkä.

Elintavoillakin on vaikutusta

Suurin syy rintasyövän yleistymiseen on sama kuin muidenkin syöpien kohdalla, väestön ikääntyminen.

Syöpään sairastumisen riski kasvaa iän myötä. Kun suomalaiset elävät yhä pidempään, eivätkä niin usein kuole sydän- ja verisuonitauteihin, yhä useampi sairastuu syöpään.

Merkittävä vaikutus on myös elintason nousulla.

– Rintasyöpä on elintasosyöpä. Länsimainen elintapa vaikuttaa taustalla, eikä se ole kenenkään yksilön vika. Elämämme vain on muuttunut sellaiseksi, että tehdään istumatyötä ja syödään hiukan liikaa siihen nähden, mitä kulutetaan.

– Selkeä yhteys rintasyöpään on myös alkoholin käytöllä. Lisäksi hormonaalisilla tekijöillä on oma vaikutuksensa: lapsia saadaan myöhemmin ja vähemmän, ja vaihdevuosioireisiin käytetään hormonihoitoja toisinaan hyvin pitkiä aikoja. Kaikki nämä tekijät vaikuttavat, Malila kertoo.

Elintapavalinnoilla voi myös onnistua pienentämään syöpäriskiä, ja parannuksia kannattaa tehdä vielä vanhemmallakin iällä.

– Totta kai aina kannattaa tehdä se, minkä voi – eli yrittää pitää itsestään huolta. Kannattaa pitää itsensä henkisesti ja fyysisesti hyvässä kunnossa ja välttää tarpeettomia rasitteita kuten tupakointia, Malila sanoo.

– Kun pitää itsestään huolta, on myös paremmassa kunnossa vastaanottamaan hoidot, jos sattuu sairastumaan rintasyöpään, hän muistuttaa.

Perjantaina 13.10. vietetään Roosa nauha -päivää, jonka tarkoitus on kerätä varoja rintasyöpätutkimukselle ja syöpäpotilaiden tukemiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?