Ravaatko kiusallisen usein vessassa? 4 syytä, mistä se voi johtua - Terveys - Ilta-Sanomat

Ravaatko kiusallisen usein vessassa? 4 syytä, mistä se voi johtua

Esimerkiksi jännittäminen voi pissattaa.

Esimerkiksi jännittäminen voi pissattaa.

Julkaistu: 4.10.2017 15:57

Tihentyneiden vessakäyntien taustalla saattaa olla esimerkiksi se, että juot liikaa.

Tuntuuko siltä, että joudut käymään rasittavan usein pissalla? Heräätkö yöllä useita kertoja vessaan? Kannattaa miettiä, mistä vaiva johtuu. Jos olet terve ja juot normaalisti, virtsaamisen tarve on noin 3–5 kertaa vuorokaudessa.

Tihentyneisiin vessakäynteihin voi olla monta syytä.

1. Juot liikaa

Jos olet terve ja juot normaalisti, muodostat vuorokaudessa noin yhdestä kahteen litraa virtsaa. Jos juot enemmän kuin tarvitset, virtsaa myös erittyy normaalia enemmän. Lisäksi tietyt juomat – kuten kahvi ja alkoholi – sekä monet lääkeaineet voivat lisätä virtsan eritystä.

Ravitsemussuositusten mukaan noin 1–1,5 litraa nestettä päivässä riittää ruoan lisäksi juotavaksi. Suuremmasta määrästä ei normaalisti ole hyötyä. Nesteen tarve kuitenkin vaihtelee. Esimerkiksi liikunta ja fyysisesti raskas työ lisäävät nesteen tarvetta.

2. Virtsarakkosi toimii liian aktiivisesti

Tihentynyt virtsaamisen tarve voi johtua myös yliaktiivisesta rakosta. Oletko kova jännittämään? Esimerkiksi se saattaa pissattaa. Virtsaa ei kuitenkaan muodostu normaalia enemmän.

Yliaktiiviseen virtsarakkoon ei Terveyskirjaston mukaan usein löydy mitään mekaanista syytä. Miehillä yliaktiivisuus voi johtua esimerkiksi eturauhasen suurentumisesta ja naisella limakalvojen kuivumisesta tai lantionpohjan lihasten löystymisestä. Vaivaan saattaa liittyä myös virtsankarkailua.

3. Virtsarakon tulehdus

Äkillisesti tulehtunut virtsarakko on melko tavanomainen vaiva. Tulehtunut rakko voi ilmoittaa normaalia herkemmin virtsaamistarpeesta. Tavallisimmin tulehduksen aiheuttaa se, että bakteereita pääsee nousemaan esimerkiksi suolistosta virtsaputkea myöten virtsarakkoon. Tulehdus on naisilla miehiä yleisempi, sillä naisten virtsaputki on lyhyempi kuin miehillä. Men’s Health -lehti muistuttaa, että vaivaa esiintyy myös miehillä.

4. Sinulla voi olla jokin sairaus, kuten diabetes

Runsasvirtaisuus voi olla yksi hoitamattoman diabeteksen oireista. Tihentyneen virtsaamistarpeen taustalla saattaa olla myös munuaisvika.

Mikä neuvoksi?

Jos joudut käymään yli kahdeksan kertaa päivässä vessassa tai heräilet virtsaamisen takia useasti öisin, asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Jos tiheään virtsaamistarpeeseen liittyy kipua tai kirvelyä tai virtsassa on verta, lääkäriin on syytä olla yhteydessä pikaisesti.

Entä jos koko ajan pissattaa, eikä kyse ei ole sairaudesta tai tulehduksesta? Harjoittele pidentämään virtsaamisvälejä ja vältä virtsaneritystä lisääviä kahvia, teetä ja alkoholijuomia. Lantiopohjan lihasten jumppa voi olla hyödyksi. Yliaktiivista rakkoa voidaan hillitä myös lääkkeillä.

Lähteet: Terveyskirjasto, Men’s Health, THL