Ensimmäiset sairastuivat jo influenssaan – 8 kysymystä tämän vuoden rokotuksista - Terveys - Ilta-Sanomat

Ensimmäiset sairastuivat jo influenssaan – 8 kysymystä tämän vuoden rokotuksista

Merkkejä epidemian käynnistymisestä ei vielä ole.

Maksuttoman influenssarokotteen saavat ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan.­

29.9.2017 10:53

Ensimmäiset influenssatapaukset todettiin Suomessa viime viikolla, kun Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueelta löytyi pieni rypäs sairastuneita. Laboratoriovarmennettuja influenssatapauksia oli 27.

– Tällaisia pieniä pyrähdyksiä on joka vuosi. Useimmiten kyse on matkailijoiden ulkomailta tuomista influenssatartunnoista. Siitä ei ole merkkejä, että influenssaepidemia olisi käynnistynyt näin varhain, sanoo ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusohjelmayksiköstä.

Ylilääkäri Hanna Nohynek vastasi kahdeksaan kysymykseen influenssarokotteesta:

1. Milloin rokotetta saa?

– Rokotteen jakelu sairaanhoitopiireihin on aloitettu viime viikolla väestöpohjaltaan suurimmista sairaanhoitopiireistä HUS, KYS ja OYS, ja tällä viikolla sitä on jatkettu muihin sairaanhoitopiireihin. Rokotuskäytännöistä ja -päivistä päättävät kunnat.

2. Miksi sitä ei saa jo nyt?

– Kansallisessa ohjelmassa rokotteen saamisen aikataulu riippuu siitä, milloin valmistajat toimittavat rokotteet Suomeen ja kuinka nopeasti ne jaetaan eteenpäin. Yksityissektorilla rokotteita on jo saatavilla.

3. Kenelle rokotetta suositellaan?

– Maksuttoman influenssarokotteen saavat ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan. Riskiryhmiin kuuluvat esimerkiksi kaikki 65 vuotta täyttäneet, kaikki 6–35 kuukauden ikäiset lapset ja raskaana olevat naiset.

4. Mikä on paras aika ottaa rokote?

– Ohjeemme on, että rokotettaisiin marraskuussa. Silloin voidaan olla varmoja siitä, että rokotetta on kaikkialla riittävästi.

– Influenssakaudella yleensä ensin tulee A-virus ja myöhemmin kevättalvella B-virus. Jotta rokotteesta olisi suojaa molempiin, se kannattaa siksikin ajoittaa marraskuulle. Kun rokotteen ottaa noin pari viikkoa ennen influenssakauden alkua, sen suoja ehtii muodostua mutta ei ala kevättalvella hiipua liian aikaisin.

5. Jos otti viime kaudella rokotteen, voiko se vielä tehota?

– Jos tehoa on, se on hyvin vähäistä. Tarvitaan uusi rokotus.

6. Mitä hyötyä rokotteesta on?

– Influenssa on niin yleinen, että aikuisista yksi kymmenestä sairastuu ja lapsista jopa yksi kolmesta. Kyse on siis tavallisesta taudista ja isosta tautitaakasta.

– Jokainen omalla kohdallaan arvottaa, kuinka vakava tauti voisi olla. Jos on perussairauksia, influenssa voi pahentaa niitä. Sydän- ja verisuonitautia sairastavilla influenssa voi vaikuttaa sydäninfarktin saamiseen. Kotihoidossa pärjännyt vanhus voi joutua pysyvästi laitoshoitoon. Perusterve ihminenkin voi pahan influenssan vuoksi olla kaksi viikkoa työkyvytön.

7. Voiko siitä tulla joitakin haittavaikutuksia?

– Jokaiseen rokotteeseen liittyy joitakin haittavaikutuksia. Yleisimmät ovat lieviä ja ohimeneviä: paikallinen kipu, turvotus ja kuumotus pistoskohdassa. Kuumereaktio on myös mahdollinen. Huomattavasti harvinaisempia haittoja ovat korkea kuume tai siihen liittyvä kuumekouristus. Erittäin vakava allerginen reaktio tulee noin yhdelle miljoonasta rokotetusta.

8. Voiko rokotettukin saada influenssan?

– Kyllä sekin on mahdollista. Esimerkiksi viime kaudella teho ei ollut paras mahdollinen. Parhaassa tapauksessa rokotteella saadaan erittäin hyvä suoja: jopa kahdeksan kymmenestä sairastumisesta voidaan estää. Tällä kaudella emme vielä tiedä rokotteen tehosta, koska emme tiedä mitkä virukset meille ovat tulossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?