Tunnista lähestyvä sydänkohtaus – 4 oiretta joista tiedät, että nyt on tosi kyseessä - Terveys - Ilta-Sanomat

Tunnista lähestyvä sydän­kohtaus – 4 oiretta joista tiedät, että nyt on tosi kyseessä

On suuri ongelma, että potilaat hakeutuvat myöhään hoitoon, sanoo kardiologian professori.

15.9.2017 12:42 | Päivitetty 15.9.2017 13:13

Sydäninfarktipotilaat eivät soita tarpeeksi herkästi hätänumeroon, jos infarktin oireet eivät ole täysin selvät.

– On edelleen suuri ongelma, että potilaat hakeutuvat myöhään hoitoon. Infarktipotilaita kuolee tai heille ehtii tulla suuria ongelmia ennen kuin he kohtaavat terveydenhuollon ammattilaisia, sanoo kardiologian professori Juhani Airaksinen Turun yliopistollista keskussairaalasta.

Airaksinen näkee taustalla kaksi syytä.

– Moni on edelleen pikkuisen liian arka ottamaan yhteyttä hätänumeroon. Ei haluta vaivata turhaan tai tunnetaan häpeää siitä, jos ei olisikaan tosi kyseessä.

Toinen syy on, että sydäninfarktin oireet eivät läheskään aina ole yksiselitteisiä.

– Jos oire on selkeä ja kipu niin kova, että toimintakyky menee, on selvää että ihminen soittaa 112:een jos vain pystyy, tai läheinen hälyttää hänelle apua. Mutta silloin kun infarkti tulee lievemmillä oireilla – mikä on melko yleistä – voidaan jäädä ihmettelemään.

Närästysoiretta tulkitaan eniten väärin

Airaksinen korostaa, että oireet on tärkeää tunnistaa ja soittaa 112:een, jos herää epäilys, että kyseessä voisi olla sydäninfarkti.

Eniten tulkitaan väärin niin kutsuttua närästysoiretta.

– Luullaan, että kyseessä on ruoansulatusongelma, ja siksi viivytellään. Jos syvälle rintalastan alle tulee närästävä tunne, jollaista ei ole aiemmin ollut, täytyy pitää mielessä, että se voi olla sydäninfarktin ensimmäinen oire.

Naiset taas voivat olla niin epäuskoisia oireistaan, etteivät siksi hälytä apua.

– Monesti naiset luulevat olevansa sepelvaltimotaudilta suojassa, mutta myös nuorelle tai keski-ikäiselle naiselle voi tulla sepelvaltimotautikohtaus, vaikka se onkin harvinaisempaa, Airaksinen muistuttaa.

4 merkkiä sydäninfarktista:

1. Kova, puristava kipu rintalastan alla on tyypillinen oire. Kipu voi nostaa kylmän hien pintaan, aiheuttaa pahoinvointia tai viedä toimintakyvyn kokonaan.

2. Närästävä tai korventava tunne rintalastan alla voi olla merkki sydäninfarktista etenkin silloin, jos ruoansulatusongelmia ei ole aiemmin ollut.

3. Navan ja leuan välille ilmaantuva epämiellyttävä tuntemus, jollaista ei ole aiemmin ollut, voi myös johtua sydäninfarktista.

4. Uusi, epämiellyttävä kivun tai painon tunne, joka tuntuu hartioissa, leukaperissä tai olkavarsissa. Silloinkin mielessä tulisi käydä infarktin mahdollisuus.

Älä sivuuta oireita sillä perusteella, että olet nuori ja hyvässä kunnossa. Huippukuntoinenkin voi saada infarktin.

Omituiset tai vähäiset oireet eivät myöskään tarkoita sitä, että infarkti välttämättä olisi lievä.

Lähde: Kardiologian professori Juhani Airaksinen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?