Lasillinen limsaa päivässä? Sokerikilojen määrä vuodessa on aivan järkyttävä

Sokeripitoiset juomat sisältävät energiaa enemmän kuin ehkä tulet ajatelleeksi.

Sokeripitoisista juomista saat valtavasti energiaa mutta et lainkaan kylläisyyden tunnetta.

11.9.2017 13:04

Lasillinen tavallista sokerilimsaa päivittäin voi tuntua harmittomalta, mutta todellisuudessa siitä kertyvä sokerikuorma on valtava.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Marika Venäläinen kertoo teoksessaan 80/20 ruokavaliotyökirja – Opas tasapainoiseen ja pysyvään ruokavalioon (Readme.fi, 2017), että sokeripitoisten juomien hyötysuhde on todella huono: saat valtavasti energiaa mutta et lainkaan kylläisyyden tunnetta.

Kirja käyttää esimerkkinä päivittäistä lasillista sokeroitua limsaa.

– Vuodessa siitä kertyy noin 8 kiloa sokeria, mikä tarkoittaa noin 3200 palaa sokeria.

Täysmehun moni mieltää suorastaan terveysjuomaksi, koska hedelmät ovat terveellisiä. Sokeria on kuitenkin siinäkin.

– Jos juot vaikkapa litran täysmehua päivässä, saat melkein 500 kaloria ylimääräistä energiaa, mutta et lainkaan kylläisyyden tunnetta. Laskennallisesti tämä 500 kaloria ylimääräistä päivittäin tarkoittaa puolen kilon painonnousua viikkotasolla, kirja muistuttaa.

Miltä kuulostaisi sokeriton syyskuu?

Sosiaalisessa mediassa leviävä Sokeriton syyskuu -haaste kannustaa pohtimaan omaa suhdetta sokeriin samaan tapaan kuin tipaton tammikuu ja lihaton lokakuu.

Kesän herkuttelujen jälkeen syyskuu onkin otollinen ajankohta pohtia, onko oma sokerinkulutus huomaamatta lipsahtanut liialliseksi – tai tuntuuko se jopa ongelmalliselta.

Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg kertoi aiemmin IS:lle, että makeanhimo on suomalaisilla hyvin tyypillinen ongelma, ja moni päättelee olevansa suorastaan koukussa sokeriin. Hän muistutti, että sokerista ei kuitenkaan voi tulla fyysisesti riippuvaiseksi.

– Käyttäytymismalliin makean syömisestä voi tietenkin koukuttua, mutta silloin ongelma on käyttäytymismallissa eikä ruoassa, mikä on hiukan eri asia, Borg sanoi.

Borg ei kannata sokerin täyskieltoa mutta esimerkiksi kuukauden ajan hänen mielestään voi kokeilla, miltä sokeriton elämä maistuu.

– Lähtökohtaisesti lakot lisäävät makeanhimoa eivätkä ole suositeltavia. Samalla kun parannat syömistä, voit kuitenkin kokeilla olla kuukauden tai kaksi ilman makeaa ja katsoa, miltä elämä näyttää ilman herkkuja. Kun saat etäisyyttä herkkuihin, voit tarkemmin havaita, miksi oikeastaan syöt niitä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?