Kuinka nopeasti salitreenin tulosten pitäisi alkaa näkyä? Personal trainer varoittaa aloittelijan yleisestä virheestä

Tammikuu ei ole ainut hyvä hetki aloittaa kuntokuuri. Monet yrittävätkin päästä treenaamisen makuun syksyisin, kun kesälomat on vietetty.

Aloittelijalle riittää, jos aluksi kuntosalilla käy pari kertaa viikossa.

1.9.2017 19:00

Sanotaan, että treenaamisessa pitäisi löytyä kärsivällisyyttä, sillä tulokset eivät näy heti. Milloin sitten on hyvä olettaa, että treenaaminen voisi alkaa näkyä kehossa?

Asiantuntijoiden mukaan se riippuu täysin geneettisistä ominaisuuksista, kuten aineenvaihdunnasta, sekä ruokavaliosta ja unen määrästä. Väliä on myös sillä, onko tavoitteena painon pudotus vai puhtaasti lihasmassan kasvatus: paino voi tippua nopeastikin, mutta lihasmassan kasvattaminen ei välttämättä näy heti.

Liikunta- ja hyvinvointialalla asiakasneuvojana työskentelevä Janne Siponen, 22, aloitti treenaamiseen kuutisen vuotta sitten ollessaan teini-iässä. Kuntosaliharjoittelun alkuvaiheessa hänellä oli useampi kilo pudotettavanaan. Korkeimman ja alimman painon välillä oli noin 35 kiloa.

– Aloitettuani treenaamisen noin kahden tai kolmen viikon jälkeen alkoivat näkyä ensimmäiset muutokset, aivan ensimmäisenä mielialassa. Yhteensä meni noin 6–9 kuukautta, kun kunnossani alkoi jo ilmetä merkittäviä muutoksia, Siponen kertoo.

Hyvinvoinnissa ja pään sisällä tapahtuneet muutokset näkyivät ensimmäisten viikkojen aikana. Siposen mukaan ensimmäisenä lähti hurja määrä nesteitä ja paino alkoi pudota. Siitä oli hyvä lähteä kasvattamaan lihasmassaa. Mitä enemmän Siponen urheili, sitä enemmän hän halusi salille.

– Nälkä kasvoi syödessä, enkä halunnut lopettaa. Motivaatio treenaamiseen kasvoi ja pikkuhiljaa tuloksia alkoi näkyä kehossa. Tärkeintä oli huomata, että arjessa jaksoi paremmin, Siponen sanoo.

Janne Siponen aloitti treenaamisen teini-iässä. Nyt hän on liikunta- ja hyvinvointialalla töissä.

Aluksi hän treenasi yksin, mutta pian ympärille muodostui kaveriporukka, jonka kanssa treenattiin yhdessä. Silmämääräisesti tuloksia alkoi kroppaan tulla jo kuukauden kuluttua treenaamisen aloittamisesta.

Urheiluun tuli kimmoke ja Siponen on kiinnostunut tekemään liikunnasta ammatin.

– Pystyn samastumaan monen sellaisen elämään, joka miettii elämäntapamuutosta. Haluan tulevaisuudessa tukea muiden elämäntapamuutosta, Siponen sanoo.

Keho vastaa nopeasti treeniin

Personal trainer Maikki Marjaniemen mukaan ensimmäisiä merkkejä treenaamisesta voi olettaa jo muutaman viikon jälkeen kuntosaliharjoittelun aloittamisesta. Tosin myös perimä sanelee osittain, kuinka nopeasti lihasmassa voi kasvaa – esimerkiksi naisilla kasvu on hitaampaa kuin miehillä.

Jos treeni on tehty oikein, lihasmassaa kehittyy yhden treenin tuloksena maksimissaan 50 grammaa. Voi siis olettaa, että optimaalisessa tilanteessa noin kolme kertaa viikossa treenaavalla lihasmassaa kertyy 150 grammaa viikossa.

– Jos treenit on tehnyt oikein, niin kuukaudessa voi jo silmämääräisesti näkyä tuloksia.

Jos numeroita haluaa tuijottaa, se on vyötärön ympärys

Vaa’an lukemia ei Marjaniemen mukaan kannata liikaa tuijotella. Jos paino ei ole muuttunut, mutta vyötärö on selvästi kaventunut, voi olettaa, että rasvaa on palanut ja kiinteää lihasmassaa on tullut sen tilalle.

– Jos jotain numeroa haluaa tuijottaa, niin se on vyötärön ympärys ja treenipainot salilla eli minkä kokoisia puntteja käyttää. Jos treenitulokset paranevat ja vyötärö kapenee, jotain on tullut tehtyä oikein, Marjaniemi huomauttaa.

– Suosittelen myös, että kehityskuvia voi ottaa itselleen muutaman kuukauden välein ja voi mitata kriittiset kohdat. Näistä näkee hyvin, onko tulosta tapahtunut, hän lisää.

Marjaniemi suosittelee, että aloittelija ei lähde repimään itseään salille viisi kertaa viikossa. Aloittelijalle jo kaksi kertaa on riittävästi treeniä viikossa.

– Jos lähtee täysin nollasta ja alkaa treenaamaan viisi kertaa viikossa, niin se voi olla kropalle hieman liian kova shokki, eikä palautumaan ja kehittymään ehdi. Mieluummin kasvattaa treenimäärää pikkuhiljaa, Marjaniemi sanoo.

Henkilö, joka on aiemmin urheillut aktiivisesti, mutta syystä tai toisesta treenaamisesta on taukoa, on täysin aloittelijaan nähden paremmassa tilanteessa palatessaan liikunnan pariin. Keho vastaa nopeasti treeniin, kun ei tarvitse aloittaa täysin nollasta.

– Lihasmuistin ansiosta voima ja lihasmassa kasvavat paljon nopeammin kuin ihan ummikkotreenaajalla.

Moni pelkää suuria painoja

Entä jos tuloksia ei synny ja muutoksia tapahdu?

Jos ruokavalio on kunnossa ja nukkuu kahdeksan tuntia vuorokaudessa, syy voi olla treenissä. Marjaniemen mukaan moni pelkää salilla suurempia painoja.

Naiset usein aliarvioivat oman voimatasonsa ja käyttävät liian pieniä painoja. Lisäksi moni yrittää kiinteyttää kroppaa pitkillä sarjoilla ja pienillä painoilla. Miehet sen sijaan valitsevat usein hieman liian isot painot, jolloin tekniikka kärsii.

– Tekniikan pitää olla hyvä, mutta painojen täytyy olla sellaiset, että just ja just jaksaa tehdä sarjan loppuun. Käsilaukku, jota kantelee jatkuvasti, saattaa painaa sen 10 kiloa, mutta salilla samankokoista käsipainoa voidaan vieroksua, Marjaniemi sanoo.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?