Liian moni suomalainen tuplaa itse sydämen vajaatoiminnan riskinsä – tässä menee suolaraja - Terveys - Ilta-Sanomat

Liian moni suomalainen tuplaa itse sydämen vajaatoiminnan riskinsä – tässä menee suolaraja

Suomalaiset syövät suolaa huomattavasti yli suositusten.

28.8.2017 19:00

Suolaa tulisi saada suositusten mukaan alle viisi grammaa päivässä, mutta naiset saavat sitä päivittäin noin 7,5 grammaa ja miehet 10 gramma, sisätautien erikoislääkäri ja tutkimusprofessori Antti Jula kertoi Ilta-Sanomille aiemmin.

Liialla suolan syömisellä on paljon varjopuolia. Tätä todistaa myös tuore suomalaistutkimus, johon osallistui yli 4000 tutkittavaa.

Science Daily -tiedesivusto kertoo European Society of Cardilogy -kongressissa esitellystä tutkimuksesta, jonka mukaan suolan korkea kulutus voi tuplata sydämen vajaatoimintaan liittyvän riskin.

– Runsas suolan kulutus on yksi suurimpia syitä kohonneelle verenpaineelle sekä yksittäinen riskitekijä sepelvaltimotaudille sekä aivohalvaukselle, THL:n tutkimusprofessori, FINSIRKI-tutkimuksen johtaja Pekka Jousilahti kertoo.

Tutkimus perustuu FINRISKI-tutkimukseen, jossa seurattiin 4630 iältään 25–64-vuotiaan miehen ja naisen suolankulutusta.

– Tutkituille, jotka kuluttivat yli 13,7 grammaa suolaa päivittäin, oli kaksi kertaa suurempi riski sairastua sydämen vajaatoimintaan kuin niillä, jotka kuluttivat alle 6,8 grammaa, Jousilahti sanoo.

Suola nostaa verenpainetta

Jula kertoi, että saamme suurimman osan syömästämme suolasta kodin ulkopuolelta.

– Suolaa saamme elintarvikkeiden ja valmistuotteiden mukana sekä ulkona syödessä. Noin 80 prosenttia suolasta tulee kodin ulkopuolelta, Jula sanoi.

Sydän- ja verisuonitaudit on liitetty runsaaseen suolan kulutukseen. Normaalina verenpainetta pidetään, kun se on alle 130/85 mmHg ja ihanteellisena, kun se on alle 120/80 mmHg.

– Suola on suurin syy sille, että verenpaine nousee. Suola saa pienet vastusverisuonet supistelemaan enemmän sekä aiheuttaa suurempien valtimoiden jäykistymistä, mitkä taas nostavat verenpainetta.

– Liika suolan syöminen heijastuu myös sydänlihakseen aiheuttaen sen seinämän paksuuntumista. Kaikki tämä yhdessä kuormittaa sydäntä sekä verisuonia, mikä voi johtaa aivoverenkierron sairauksiin tai sepelvaltimotautiin. Jos verenpaine on alle 120/80, aivoinfarktin ja sydäninfarktin riski puolittuu painetasoon 140/90 mmHg verratessa, Jula kertoo.

THL:n verkkosivuilla voi käydä itse laskemassa oman riskin sairastua sydäninfarktiin, sepelvaltimotautiin tai vakavaan aivoverenkiertohäiriöön seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?