Kuukautiset myöhässä? Ensimmäinen vaihtoehto on harvoin raskaus – 7 muuta syytä, joista se voi johtua

Kun kuukautiset ovat myöhässä, mieleen nousee helposti kysymys raskaudesta. Jos raskaus ei ole toivottu, voivat muutokset kuukautiskierrossa säikäyttää.

24.8.2017 16:08

Kuukautiskierron normaali pituus on 23–35 vuorokautta. Kierron pituus lasketaan vuodon alkupäivästä seuraavan vuodon alkuun. Normaali vuodon kesto on 2–8 päivää, mutta keskimäärin viisi päivää. Aina kuukautiset eivät ole kuitenkaan säännölliset – joillakin naisilla kuukautiset ovat epäsäännölliset läpi koko elämän.

Naisten terveyteen erikoistunut lääkäri Nora Lansen kertoi Popsugarille syitä siihen, että kuukautiset ovat myöhässä. Ensimmäinen vaihtoehto ei usein olekaan raskaus.

1. Syytä ei ole

Joskus kuukautiset eivät vain ala.

– Kuukautisten tulisi tulla vähintään kolmen kuukauden välein, Lansen kertoo.

Hänen mukaansa on olemassa vielä paljon naisten terveyteen liittyviä asioita, joista asiantuntijat eivät tiedä. Jos aiemmin säännölliset kuukautiset ovat poissa yli kuuden kuukauden ajan tai pitkässä kuukautiskierrossa kolmet peräkkäiset kuukautiset puuttuvat, puhutaan amenorreasta, jonka taustalla voi olla sairaus, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, hoitamaton keliakia ja lisämunuaisen liikatoiminta.

2. Stressi

Kuukautisten myöhästymisen tai niiden puuttumisen syynä voi monissa tilanteissa olla stressi.

– Emme ole täysin varmoja, miksi stressi voi muuttaa kuukautiskiertoa, Lanson sanoo.

Yksi mahdollinen selittävä tekijä on, että stressi saa kehon prolaktiinitason nousemaan, mikä voi aiheuttaa epäsäännöllisyyttä.

Stressinhallinta voi auttaa pääsemään eroon epäsäännöllisistä kuukautisista. Liikunta, meditaatio sekä riittävä uni voivat auttaa vähentämään stressiä.

3. Painon muuttuminen

Alipaino voi saada estrogeenitasot laskemaan, mikä voi muuttaa kuukautiskiertoa. Myös ylipaino voi sekoittaa kuukautiskiertoa.

Kuten stressinkin kohdalla, elintapojen muutos voi auttaa asiaan.

4. Liian kova treenaaminen

Poikkeuksellisen intensiivinen harjoittelu ja liikkuminen voi aiheuttaa kuukautisvuotojen poisjäämisen. Vaikka kyseessä ei olekaan vaarallinen tilanne, kannattaa seurata, että kuukautiset eivät jää pois liian pitkäksi ajaksi.

5. Hormonaalinen ehkäisy

– Yleinen väärinkäsitys hormonaaliseen ehkäisyyn liittyen on se, että kuukautisista tulee kaikilla säännölliset, ja jos näin ei tapahdu, jokin on vinossa, Lansen sanoo.

Lansen lisää, että on hyvin harvinaista, että kuukautiset tulisivat tarkasti ennustettavina 28 päivän sykleinä. Normaali kuukautiskierto muuttuu usein, kun hormonaalinen ehkäisy aloitetaan. Voi mennä kauankin aikaa, ennen kuin keho sopeutuu uuteen tilanteeseen.

6. Ikä

Kuukautiskierto tasoittuu usein kaksikymppisenä, mutta esimerkiksi lapsen saaminen voi muuttaa sykliä. Vaihdevuodet vaikuttavat myös kuukautisiin. Kuukautiset loppuvat normaalisti 43–57-vuotiaana. Ennen kuukautisten loppumista vuodot voivat olla vuosiakin melko epäsäännölliset.

7. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS)

PCOS on tavallisin naisten hormonihäiriö, jota esiintyy 5–15 prosentilla naisista. Syitä siihen ei vielä tunneta, mutta epäillään, että perimä sekä ympäristötekijät voivat vaikuttaa sen syntyyn.

Oireyhtymä oireilee usein epäsäännöllisinä kuukautisina.

8. Raskaus

Kyllä, on mahdollista, että olet raskaana.

– Tämä on ensimmäinen asia, jota lääkärit ajattelevat, Lansen toteaa.

Raskaustesti on helppo tapa saada asiasta tieto, jos asia epäilyttää.

Lähteet: Popsugar, Duodecim Terveyskirjasto

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?