Eikö istu ja nouse -testi onnistu? Kokeile liikettä, josta jokaisen peruskuntoisen tulisi selviytyä - Terveys - Ilta-Sanomat

Eikö istu ja nouse -testi onnistu? Kokeile liikettä, josta jokaisen peruskuntoisen tulisi selviytyä

Alas pitäisi päästä istumaan ja sieltä taas ylös ilman käsien tukea, mutta suoritukseen saattavat vaikuttaa myös perintötekijät.

16.8.2017 19:00

Brasilialaisen liikuntalääketieteen tohtorin kehittämä Sitting-rising-testi (SRT) mittaa yli 50-vuotiaiden eliniänodotetta nopeasti ja helposti. IS uutisoi testistä eilen.

Testissä mennään jalkaterät ristissä risti-istuntaan maahan ja noustaan sieltä takaisin ylös. Laskeutumisessa ja nousemisessa tulisi onnistua horjumatta ja ilman käsien tukea. Mitä paremmin testistä suoriutuu, sitä parempi eliniänodote henkilöllä on testin mukaan. Tulosten avulla voidaan selvittää kehon joustavuutta ja voimaa.

  • Katso alla olevalta videolta, miten testi tehdään!

Jyväskylän yliopiston gerontologian ja kansanterveyden professori Taina Rantanen sanoo, että kyseessä on vain yksi monista eliniänodotetta ja fyysisistä suorituskykyä mittaavista toiminnallisista testeistä. Samaa ennustearvo saadaan esimerkiksi kävelynopeudetta, puristusvoimaa tai tuolilta ylös nousua mittaavilla testeillä.

– Ihmisen fysiologinen tila ja terveys heijastuvat suorituksiin, ja sitä kautta se näkyy myös eliniänodotteessa. Lattialta ylös nousemisessa ei pitäisi kestää kohtuuttoman kauan, Rantanen sanoo.

Onnistuuko kyykkyyn ja ylös?

Kaikilta ei istu ja nouse -testi onnistu, sillä synnynnäiset ominaisuudet, kuten esimerkiksi nivelten rakenne, vaikuttavat suorituskykyyn. Rantanen sanookin, että ajatuksellisesti helpompi versio samasta testistä on mennä kyykkyyn ja nousta ylös – siitä perusterveen viisikymppisenkin olisi suoriuduttava.

  • Kiersimme testaamassa suomalaisten kyykkykuntoa jo viime syksynä. Tulokset näet jutun pääkuvana olevalta videolta.

Kyykkyyn ja ylös -testin ennustearvo on Rantasen mukaan itse asiassa parempi.

– Istu ja nouse -testi todellakin on suhteellisen haastava. Ei ole vaarallista, jos siitä ei suoriudu täysillä pisteillä. Jos on jäykät nivelet luonnostaan, esimerkiksi polvet ja nilkat eivät taivu hyvin, testin suorittaminen voi olla huomattavasti hankalampaa, Rantanen sanoo.

Terveillä, peruskuntoisilla viisikymppisillä ei pitäisi olla hirveästi toimintakykyä rajoittavia ongelmia. He jaksavat kävellä viisi kilometriä ja nostaa ainakin 20 kilon painoisen taakan, miehet hieman enemmän, sekä laskeutua kyykkyyn ja nousta ylös kantapäät lattiassa kiinni.

Jos yllä olevat asiat tuottavat haasteita, kannattaa alkaa miettiä kunnon kohottamista. Sen voi aloittaa aivan tavallisilla liikuntamuodoilla, kuten kuntosalilla, hiihdolla, lenkkeilyllä tai pyöräilyllä.

– Ei ole mitään uusia taikakonsteja kunnon kohottamisessa, Rantanen huomauttaa.

Arki ja rutiinit fyysisen kunnon kannalta pahimmat viholliset

Fyysistä suorituskykyä mitattaessa ihannetilanne on se, että samoja asioita, mitä on nuorena voinut tehdä, pystyy tekemään mahdollisimman pitkään, personal trainer Ville Linnus sanoo.

Useimmiten arkeen liittyvä rutinoituminen ja fyysinen passiivisuus ovat kunnon ja liikkuvuuden kannalta pahimmat viholliset. Monipuolisesti erilaista arkiliikuntaa ja puuhastelua harrastamalla ylläpidämme luonnollisia liikeratoja.

Maahan istuminen ja sieltä ylös nouseminen saattaa tuntua todella vaikealta, jos kyseistä liikettä ei tee usein. Se ei yleensä kuulu arkitoimintaan, kuten käveleminen tai portaita ylös nouseminen.

Linnuksen mukaan lihaskuntoa tulisikin harjoittaa mahdollisimman monipuolisesti. Istumaan laskeutuminen ja sieltä ylös nouseminen voi olla helpompaa, jos sitä harjoittelee usein.

– Suorituskeskeinen arkitoiminta ei varsinaisesti liikkuvuutta paranna. Esimerkiksi istumatyöläiset kärsivät, jos kehoa ei vapaa-ajalla haasteta erilaisilla liikkeillä. Mitä monipuolisemmin haastamme kehoa ja liikeratoja, sitä paremmin ylläpidämme kuntoa ja liikeratoja, Linnus sanoo.

Liikkuvuutta ja voimaa voidaan parantaa esimerkiksi kuntosalilla isoja liikeratoja harjoittamalla. Linnus suosittelee peruskuntoliikkeitä, kuten kyykistymisiä ja erilaisia ylävartalon työntö- ja vetoliikkeitä.

– Ei kannata unohtaa dynaamisia lämmittelyliikkeitä ja liikkeessä tapahtuvia venytyksiä, joilla haetaan lämpöä ja parannetaan liikeratoja itse harjoitusta varten, Linnus huomauttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?