Tutkimus: Kasvissyöjät ovat onnettomampia kuin lihansyöjät

Mielenterveysongelmat ovat brittitutkimuksen mukaan todennäköisempiä kasvissyöjillä. Entä ne muut terveysvaikutukset?

Lihansyöjät ovat kasvissyöjiä todennäköisemmin onnellisia, tutkimus väittää.

11.8.2017 16:02

Keskustelu kasvis- ja liharuokavalioiden vaikutuksista terveydelle jatkuu.

Bristolin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan kasvissyöjät ovat lähes kaksi kertaa tyytymättömämpiä elämäänsä verrattuna sekasyöjiin, uutisoivat muun muassa CBS ja Daily Mail. Lihansyöjät ovat siis kyseisen tutkimuksen mukaan onnellisempia.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yhteensä lähes 10 000 englantilaismiehen elämäntapoja ja syömistä, mutta kasvisyöjiä mukana oli vain 350. Uutislehdissä ei kerrota, millä mittareilla onnellisuutta mitattiin.

Tutkimuksen mukaan henkilöt, jotka jättävät lihan ruokavaliostaan kokonaan pois, sairastuvat masennukseen lähes kaksi kertaa todennäköisemmin verrattuna lihansyöjiin. Journal of Affective Disorders -sivustolla julkaistun tutkimuksen mukaan tämä johtuu mitä luultavimmin vitamiini- ja mineraalipuutoksista, jotka vaikuttavat negatiivisesti mielialaan. Mitä kauemmin tutkimukseen osallistuneet olivat olleet kasvissyöjiä, sitä todennäköisemmin heillä todettiin masennus.

Kasvissyöjät eivät saa ruoastaan B12-vitamiinia eli kobalamiinia, jonka puutoksella on merkittävä yhteys masennukseen. Täysin kasvisruokavaliota noudattavien tulisikin nauttia vitamiinilisää, sillä B12-vitamiinia esiintyy luontaisesti merkittäviä määriä vain eläinkunnasta peräisin olevissa elintarvikkeissa, kuten lihassa, kalassa ja maidossa.

Vegaaneista hieman yli puolet kärsii brittilehtien mukaan kobalamiinin puutteesta, maitotuotteita ja kalaa nauttivista noin 7 prosenttia.

Lisäksi kasvissyöjien ruokavalioon kuuluu tavallista enemmän pähkinöitä, jotka sisältävät omega 6 -rasvahappoja. Omega 6 -rasvahappoja ei tulisi nauttia liikaa, sillä sen uskotaan esimerkiksi lisäävän riskiä sairastua mielenterveysongelmiin.

Tästä voi päätellä, että vitamiinit kannattaa ottaa, mutta vähentää hieman pähkinöiden nauttimista.

Mahdollisia muita syitä syy kasvissyöjien madaltuneeseen mielialaan saattavat olla raudan puute tai kasviestrogeenin suuri määrä. On my;s mahdollista, että masennus on alun alkaen ollut alku kasvisruokavalion suosimiselle.

Tutkimustulokset liha-ja kasvisruokavalion terveellisyydestä eroavat toisistaan, ja asiaa on tutkittu hieman eri näkökulmista. Ilta-Sanomat on esimerkiksi aiemmin uutisoinut, että kasvis- ja hedelmäpainotteista ruokavaliota noudattava saattaa välttyä sairastumasta verenpainetautiin.

Lisäksi prosessoitu liha kuten makkarat, pekoni ja leikkeleet on lisätty Maailman terveysjärjestön WHO:n syöpää aiheuttavien aineiden listalle. Kasvisruokavaliota pidetään siis tutkijoiden keskuudessa myös terveellisempänä vaihtoehtona.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laatimien ravintosuositusten mukaan aikuisen ei tulisi käyttää lihavalmisteita enempää kuin 500 grammaa viikossa. Suomalaiset kuitenkin syövät moninkertaisen määrän lihaa suosituksiin nähden.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?