Alkoholi ja ylipaino ovat vaarallinen cocktail – miljoonalla suomalaisella on rasvamaksa - Terveys - Ilta-Sanomat

Alkoholi ja ylipaino ovat vaarallinen cocktail – miljoonalla suomalaisella on rasvamaksa

Kesällä monilla huonot elintavat voivat korostua, mikä näkyy herkästi maksassa.

Rasvamaksan syntymistä voi ehkäistä elintavoilla, kuten ruokavalion muuttamisella terveellisempään suuntaan.­

3.8.2017 13:02 | Päivitetty 4.8.2017 11:25

Munuais- ja maksaliiton mukaan yleisimmät syyt suomalaisten koholla oleviin maksa-arvoihin ovat ylipaino, alkoholi, lääkkeet ja virusmaksasairaudet. Maksakirrooseista 85 prosenttia johtuu alkoholista. Rasvamaksa on jo miljoonalla suomalaisella.

Alkoholin runsas kertakulutus aiheuttaa myös neste- ja suolatasapainon häiriöitä, verensokerin laskua, sydämen rytmihäiriöitä, ruokatorven verenvuotoa ja mahalaukun limakalvovaurioita sekä haimatulehduksen riskin.

Anna maksallekin loma

Maksa toipuu, jos vahingot eivät ole vielä liian vakavia. Jos maksa on ennestään terve, toipuminen vie yleensä muutamia päivä. Jos maksa voi jo huonosti, runsas kertaluonteinen alkoholinkäyttö aiheuttaa yleensä maksatulehduksen, maksasolujen turpoamista ja paikallisia kuolioon menneitä alueita.

– Lähes kaikki alkoholin riskikäyttäjät sairastuvat rasvamaksaan. Alkoholinkäytön jatkaminen johtaa maksan tulehdusreaktioon ja pahimmillaan maksakirroosiin. Naisen maksa kestää alkoholia miehen maksaa huonommin, sanoo Munuais- ja maksaliiton kehittämispäällikkö, TtM Hanna Eloranta.

Terveyden kannalta ylipainon ja alkoholin sekoittaminen on vaarallinen cocktail.

– Erityisen haitallista alkoholi on vaihdevuodet ylittäneille ylipainoisille naisille. Kirroosin riski on kymmenkertainen, jos ylipainoinen nainen käyttää alkoholia verrattuna tilanteeseen, jossa kumpaakaan riskitekijää ei ole, Eloranta sanoo.

Rasvamaksa yleinen ongelma

Munuais- ja maksaliiton mukaan joka neljännen suomalaisen aikuisen maksa on rasvoittunut. Rasvamaksa voi aiheuttaa maksatulehduksen, sidekudoksen kertymisen maksaan ja jopa maksakirroosin ja maksasyövän.

– Maksan rasvoittuminen ei yleensä aiheuta oireita ennen kuin maksan toiminta on jo heikentynyt. Rasvamaksa on kuitenkin tärkeä havaita ajoissa, jotta sen kulkuun voidaan puuttua, Eloranta kertoo.

Rasvamaksan syntymistä voi ehkäistä elintavoilla. Jos olet ylipainoinen tai sinulla on vyötärölihavuutta, kannattaa harkita laihduttamista sekä ruokavalion muokkaamista terveellisemmäksi.

Artikkelin otsikkoa muutettu 4.8. Alkuperäinen otsikko alkoholi ja ylipaino ovat vaarallinen cocktail korvattu muotoon Alkoholi ja ylipaino...

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?