Hyvää Maailman hepatiittipäivää! Moni sairastaa tautia tietämättään - Terveys - Ilta-Sanomat

Hyvää Maailman hepatiittipäivää! Moni sairastaa tautia tietämättään

Hepatiitti voi oireilla muun muassa vatsavaivoina.

Julkaistu: 28.7.2017 14:22

Tänään vietetään Maailman hepatiittipäivää. Hepatiitti on maksatulehdus, jota moni suomalainen ei tiedä edes sairastavansa.

Eri hepatiittivirusten aiheuttamat infektiot ovat oireiltaan hyvin samankaltaisia. Ensin voi esiintyä lämpöilyä, epämääräisiä vatsavaivoja, väsymystä, ruokahaluttomuutta ja pahoinvointia. Tämän jälkeen silmänvalkuaiset ja iho kellastuvat ja virtsan väri muuttuu tummemmaksi. Joskus oireet voivat olla kuitenkin niin lieviä, että niitä ei huomaa.

Huomioi matkalla A- ja B-hepatiitit

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusohjelman yksikön ylilääkäri Tuija Leino kertoi aiemmin Ilta-Sanomille, että yleisin hepatiitti, joka ulkomailta tarttuu, on A-hepatiitti. Se leviää usein ruoan välityksellä, ja se voi tulla hienommasta ravintolastakin. A-hepatiittia esiintyy usein maissa, joissa hygienia ei ole kunnossa.

– Jos pitää esimerkiksi paljon nilviäisistä, kannattaa huomioida, että ne voivat sisältää A-hepatiittia, joka on peräisin rantavedestä. A-hepatiitti on myös erittäin herkästi tarttuvaa. Pienikin määrä riittää, ja sen voi saada esimerkiksi ovenkahvoista, Leino kertoo.

Vaikka B-hepatiitti onkin harvinainen, voi sen saada etelänlomalta. B-hepatiitti tarttuu veren ja seksin välityksellä.

– Perusmatkailija saa B-hepatiitin todennäköisimmin, jos hän joutuu turvautumaan esimerkiksi paikalliseen terveydenhuoltoon. B-hepatiitti pysyy kauan erilaisilla pinnoilla ja on varsinkin Kaukoidässä yleinen sairaus, Leino sanoo.

A- ja B-hepatiittia vastaan voi suojautua rokotuksella.

C-hepatiitti yleisin

Yleisin virushepatiitti Suomessa on C-hepatiitti, jonka tartunnan saaneita on Munuais- ja maksaliiton mukaan lähes 30 000. Moni sairastaa C-hepatiittia tietämättään.

Edetessään C-hepatiitti voi johtaa maksakirroosiin ja maksasyöpään. Se tarttuu veren välityksellä, joten yleisin se on suonensisäisten huumeiden käyttäjillä, mutta voi tarttua myös muille veriteitse. Hepatiittivirus voi säilyä jopa viikon tarttuvana esimerkiksi kuivuneessa veressä.

– C-hepatiitin voi saada myös steriloimattomilla välineillä tehdystä tatuoinnista tai lävistyksestä sekä vaikka likaisista neuloista, joita käytetään akupunktiohoidon antamiseen. Tartunnan saaminen suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä on mahdollista, mutta harvinaista, kertoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

C-hepatiitti tulisi todeta ajoissa, sillä se voidaan hoitaa. Moni sairastaa sitä tietämättään, sillä se aiheuttaa yleensä oireita vasta, kun maksavaurio on jo kehittynyt. Tartunnan saaneista valtaosalle kehittyy krooninen C-hepatiitti, mikä voi johtaa maksakirroosiin ja altistaa maksasyövälle.

C-hepatiittia vastaan ei ole rokotetta.

A-hepatiittirokote: Vähintään kaksi viikkoa ennen matkaa ja 6–12 kuukauden päästä ensimmäisestä rokotteesta.

B-hepatiittirokote: Vähintään neljä viikkoa ennen matkaa, juuri ennen matkaa ja kuuden kuukauden päästä ensimmäisestä rokotteesta.

Yhdistelmärokote (A ja B): Annetaan kolmessa osassa samaan tapaan kuin B-hepatiittirokote.

C-hepatiittia vastaan ei ole rokotusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?