Pistikö ampiainen? Kun nämä oireet ilmenevät, on lähdettävä pikaisesti päivystykseen

Kesän loppupuolella äkäisten ampiaisten pistokset voivat muuttua todennäköisemmiksi.

Ampiainen, tuo jokakesäinen vihollinen.

18.7.2017 7:22

Loppukesä on ärhäköiden ampiaisten aikaa, jolloin ne ovat jääneet työttömiksi ja alkavat hakeutua ihmisten makeiden hajuvesien sekä ruokien ja juomien seuraan.

Näissä tilanteissa ei ole ollenkaan mahdotonta joutua ampiaisen pistämäksi. Ensiavuksi voi kokeilla esimerkiksi viime kesänä uutisoimaamme vesipulloniksiä, mutta asian ajankohtaisuuden vuoksi on hyvä kerrata myös viralliset ohjeet ampiaisenpiston hoitoon.

Hoito oireiden mukaan

Jos ampiainen pääsee pistämään, kannattaa kipua lievittää ensimmäiseksi kylmällä kääreellä ja kortisonivoiteella.

Ampiaisen pisto aiheuttaa useimmille lievää punoitusta, turvotusta ja kipua. Nämä myrkkyreaktion aiheuttamat vaikutukset rajoittuvat pistoskohtaan ja häviävät yleensä parissa päivässä.

Ampiaisallergikoilla oireet ovat kuitenkin voimakkaammat, turvotus voi olla laaja-alaisempaa ja monille tulee nokkosihottumaa. Jos allerginen reaktio on hyvin laaja, kannattaa ottaa histamiinia ja kortisonitabletteja (kyypakkaus) sekä hakeutua päivystykseen.

Päivystykseen on syytä hakeutua myös silloin jos pistos osuu suuhun, pistoja on useita tai pistoksen on saanut alle 2-vuotias tai heikkokuntoinen, iäkkäämpi ihminen.

Mitä nopeammin oireet lisääntyvät, sitä tärkeämpää on päästä ensiapuun.

Anafylaksia vaatii välitöntä hoitoa

Jos pistos aiheuttaa hengenvaarallisen, anafylaktisen reaktion, tulee soittaa välittömästi hätänumeroon. Anafylaksia tarkoittaa äkillistä, vakavaa allergista yleisreaktiota, jonka oireet voivat kehittyä minuuteissa.

Tällaisessa voimakkaassa allergiareaktiossa pistoskohta ja sen ympäristö turpoavat kokonaan. Yleisoireina voi ilmaantua palan tunnetta kurkussa, sykkeen tihentymistä, nokkosihottumaa koko keholla, hengitysvaikeuksia sekä pahoinvointia.

Näiden oireiden ilmaantuessa ensiapulääke on adrenaliini-injektori, jos pistetyllä henkilöllä sellainen on. Jos tällaista ei ole saatavilla, on hyvä ottaa antihistamiinia ja kyypakkauksen kortisonitabletti. Tämän jälkeen on hakeuduttava heti ensiapuun.

Allergia- ja astmaliiton mukaan Suomen väestöstä noin kaksi prosenttia on allergisia pistiäisille, joihin myös ampiaiset kuuluvat. Aiemman artikkelimme mukaan monet näistä tuhansista ihmisistä eivät luultavasti tiedä allergiastaan, joten reaktio saattaa tulla heille yllätyksenä.

Lähteet: Duodecim Terveyskirjasto, Allergia- ja astmaliitto

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?