Liha-allergia on vain yksi esimerkki – punkit kantavat myös muita harvinaisia sairauksia - Terveys - Ilta-Sanomat

Liha-allergia on vain yksi esimerkki – punkit kantavat myös muita harvinaisia sairauksia

Suomalaisista punkeista on löytynyt tutkimuksissa muun muassa riketsiaa ja anaplasmaa.

Puutiaisaivokuumetta vastaan on olemassa rokote, joka kannattaa ottaa jos oleskelee paljon punkkien riivaamalla alueella, esimerkiksi Ahvenanmaalla.

11.7.2017 6:00

Ilta-Sanomat kertoi vastikään harvinaisesta tapauksesta, jossa 25-vuotias Olli Raitio sairastui punkin puremasta liha-allergiaan. Raitio hoitaneiden lääkäreiden mukaan tapaus on Suomessa ensimmäinen laatuaan.

Verikokeissa Raition verestä löytyi vasta-ainetta punkeista löydetylle nisäkkäiltä peräisin olevalle hiilihydraatille. Punaisen lihan syöminen aiheuttaa hänelle voimakkaan allergisen reaktion.

– Kyseessä on anafylaktinen allergiareaktio. Ihoni meni paukamille ja naamani turposi. Hengitystiet turposivat ja keuhkoihini kertyi nestettä, Rautio kuvailee oireita.

Ruotsissa liha-allergia on huomattavasti yleisempää. Vuonna 2015 Ruotsin televisio SVT kertoi, että todennettuja tapauksia on noin 200.

Kaikista yleisin punkin kantama sairaus on borrelia. Sen aiheuttamaa sairautta tavataan Suomessa vuosittain jopa tuhansia kertoja.

Viime vuonna tartuntoja oli kokoa maassa hieman alle 2000, tänä vuonna niitä on jo vähän yli 750. Pahin punkkikausi – elo-syyskuu – on vielä edessä.

Tapaukset käyvät ilmi tartuntatautirekisteristä. Tutkimuksissa on havaittu, että noin 17 prosenttia suomalaisista punkeista kantaa tautia.

THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane muistuttaa, että vaikka punkki kantaisi borreliabakteeria, ei se välttämättä leviä ihmiseen.

– Ei voida suoraan sanoa, että riski saada borrelioosi on samaa luokaa kuin tutkimuksessa punkeissa havaittujen borrelialöydösten määrä. Vaikka punkki ottaisikin kiinni, ei se tarkoita, että saisit 17 prosentin todennäköisyydellä taudin, Sane huomauttaa.

Suomessa muitakin harvinaisia tauteja

Vaikka Raition punkin puremasta saama tartunta on poikkeuksellinen, se ei ole ainoa punkkien levittämä harvinainen sairaus. Borrelioosin lisäksi tutkijat ovat löytäneet punkeista muun muassa riketsiaa, anaplasmaa ja borrelia miyamotoi -bakteeria.

Viime vuonna Helsingin yliopiston zoovirologian professori Olli Vapalahti kertoi Ilta-Sanomille, että punkkien kantamien mikrobien aiheuttamaa tautikirjoa tunnetaan vielä hiukan puutteellisesti.

Anaplasma aiheuttaa tyypillisesti kuumetauteja. Suomessa sitä on kuvattu 1960-luvulla naudan laidunkuumeen aiheuttajana, jonka lisäksi sitä on todettu kissoilla ja koirilla.

Moni riketsialaji taas on kuuluisa taudinaiheuttaja, joka aiheuttaa useita pilkkukuumeeksi sanottuja tauteja. Esimerkkinä Vapalahti mainitsee Yhdysvalloissa tavatun, hyvinkin vaarallisen Kalliovuorten pilkkukuumeen.

Koirasta irroitettu punkki, kuvattu Helsingissä 22. kesäkuuta 2017.

Suomessa on myös diagnosoitu Afrikan matkailijoilla ollutta Afrikan pilkkukuumetta, jota aiheuttaa Rickettsiae africae -bakteeri. Myös borrelia miyamotoi -bakteeri aiheuttaa kuumetautia, harvinaista trooppista toisintokuumetta.

Vapalahden mukaan puutiaisten levinneisyyden pohjoisraja on aina kulkenut Suomen kohdalla.

Puutiaiset kulkeutuvat pohjoisemmaksi etenkin muuttolintujen ja muiden eläinten mukana, mutta ilmastonmuutoksen myötä puutiainen on levinnyt myös entistä pohjoisemmaksi ja samalla sen kanta on runsastunut.

– Ilmastonmuutos vaikuttaa juuri sillä kohtaa missä ollaan esiintyvyyden rajoilla. Samanlaista dokumentaatiota on tehty Arkangelin alueelta ja Ruotsista. Prosessi varmasti jatkuu vielä, hän sanoi.

Video: Näin irroitat punkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?