Lääkäri kertoo: Näin paljon voit juoda ilman vaurioita - Terveys - Ilta-Sanomat

Lääkäri kertoo: Näin paljon voit juoda ilman vaurioita

Monilla alkoholin kuluttaminen lisääntyy kesäisin. Liiallisella juomisella voi olla haittoja terveydelle.

Alkoholia ei pitäisi koskaan juoda tyhjään vatsaan, lääkäri muistuttaa.­

7.7.2017 19:00

Ruotsalaislehti Aftonbladet kysyi Tukholman riippuvuuskeskuksessa toimivalta alkoholilääkäri Åsa Magnussonilta, kuinka paljon alkoholia voi juoda vaarantamatta terveyttään.

Magnussonin mukaan yleissääntönä pidetään usein, että miehet voivat juoda 14 alkoholiannosta viikossa ja naiset yhdeksän. Tämä ei kuitenkaan päde kaikkiin, vaan jotkut sietävät huonommin alkoholia.

Hänen mukaansa ahdistuneisuushäiriöstä, perussairauksista ja unihäiriöistä kärsivien tulisi olla erityisen tarkkana alkoholin kanssa.

Vuonna 2015 julkaistun Käypä hoito -suosituksen mukaan korkean riskin rajaksi on arvioitu naisilla 12–16 ja miehillä 23–24 alkoholiannosta viikossa.

Kohtalaisen riskin raja taas on miehillä 14 ja naisilla seitsemän annosta viikossa. Alkoholinkäyttö, josta ei ole todennäköisesti riskiä terveelle työikäiselle henkilölle, on naisilla 0–1 annosta ja miehillä 0–2 annosta päivässä.

Ei tyhjään vatsaan

Magnusson huomauttaa myös, että alkoholin ja nautitun ruoan välillä on yhteys.

– Siinä on suuri ero, että juoko vain, vai syökö samalla jotain. Veren alkoholipitoisuus on suurempi, jos ei syö samalla kun juo, Magnusson kertoo Aftonbladetille.

Jos haluaa välttää humaltumista, Magnusson neuvoo pitäytymään säännössä, jonka mukaan vauhti pidetään illalla lasillisessa viiniä tunnissa. Näin juotua ei tule tavallisesti yli viittä lasillista. Samaan aikaan hän neuvoo myös syömään jotain.

Liiallinen alkoholin kulutus voi aiheuttaa muun muassa sydänoireita, kohonnutta verenpainetta, ylipainoa ja unihäiriöitä. Ruoansulatuskanavan syöpien riski suurenee suorassa suhteessa alkoholinkäyttöön. Alkoholi suurentaa merkitsevästi rintasyövän riskiä.

Yksi annos on:

1 pullo keskiolutta tai siideriä

1 lasillinen (12 cl) viiniä

1 viskipaukku

Huomaa kuitenkin:

IV-tuoppi (0,5 l) = 2 annosta

1 pullo A-olutta = 1,3 annosta

Paljon yhdessä pullollisessa on annoksia?

Pullossa mietoa viiniä (75 cl) = 6 annosta

Pullossa väkevää viiniä (75 cl) = 10–11 annosta

Pullossa viinaa (50 cl) o= 13 annosta

Lähde: Kohtuullisesti.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?