Hoitamaton haava voi johtaa verenmyrkytykseen – nämä oireet ovat syy lähteä pikaisesti lääkäriin - Terveys - Ilta-Sanomat

Hoitamaton haava voi johtaa verenmyrkytykseen – nämä oireet ovat syy lähteä pikaisesti lääkäriin

Haava tulee puhdistaa huolellisesti.

Julkaistu: 4.7.2017 7:50

Kesällä retkeillään, hoidetaan puutarhaa sekä remontoidaan. Tapaturmia voikin sattua helposti, joten kannattaa muistaa miten toimia, jos saat haavan.

Haavoja tulee käsiin ja jalkoihin helposti kesän askareissa. Pienet haavat eivät usein vaadi käyntiä lääkärissä, mutta väärin hoidettuna voi ammattiavulle tulla tarvetta. Tämän vuoksi kannattaa muistaa, miten haavoja kuuluu hoitaa.

– Haavat on syytä puhdistaa huolellisesti, varsinkin jos niihin on päässyt multaa tai muuta maaperän materiaalia. Kesällä lämmin ja kostea ilma lisäävät tulehdusriskiä, ja pahaksi äityneet ihotulehdukset saattavat vaatia jopa antibioottikuuria. Haavaa voi huuhtoa runsaalla puhtaalla vedellä ja suojata laastarilla tai sidetarpeilla, Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen kertoo Terveystalon tiedotteessa.

Terveyskirjaston mukaan haavaan, josta erittyy niukasti märkää, eikä siihen liity punoitusta tai kuumotusta, hoitokeinona riittävät päivittäiset kylvetykset juoksevassa vedessä. Jos haava ei tunnu parantuvan, kannattaa sitä käydä näyttämässä tulehduksen varalta lääkärille.

Tulehtuneen haavan merkkejä ovat kipu, punoitus, kuumotus sekä kuumeen nousu. Jos haavaan liittyy kuumeilua, on se aina syy hakeutua päivystykseen, sillä kyseessä voi olla esimerkiksi verenmyrkytys.

Jos haava on kookas, useiden senttimetrien mittainen tai hyvin repaleinen tai likainen, on myös syytä hakeutua hoitoon. Hoitoon tulee hakeutua myös, jos vuoro haavasta on runsasta eikä se tyrehdy runsaan 20 minuutin painamisella.

Muista jäykkäkouristusrokotus

Mahdollisia haavoja varten kannattaa myös varmistaa, että jäykkäkouristusrokote on voimassa. Vaikka jäykkäkouristus on harvinaista Suomessa, kannattaa sitä vastaan suojautua, sillä se voi aiheuttaa halvauksen tai johtaa kuolemaan.

Jäykkäkouristuksen oireita ovat leukojen jäykistyminen, kuumeilu ja päänsärky. Päivien ja viikkojen aikana ensin kouristukset ja sitten halvaus etenevät vartalon lihaksiin ja raajoihin.

Jäykkäkouristusrokotus kuuluu Suomen yleiseen rokotusohjelmaan. Aikuisiällä rokotussuojan ylläpito vaatii tehosterokotteen ottamista 10 vuoden välein.

Lähteet: Terveystalon tiedote, Duodecim Terveyskirjasto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?