Suomalaisten lihansyönti yllätti tutkijan: ”Nythän on käynnissä kasvisruokabuumi” - Terveys - Ilta-Sanomat

Suomalaisten lihansyönti yllätti tutkijan: ”Nythän on käynnissä kasvisruokabuumi”

Asiantuntija varoittaa suomalaisten kuluttavan huomattavasti suositukset ylittävän määrän lihaa vuosittain.

3.7.2017 14:38

Suomalaisten ruokailutottumuksissa ei kasvisruokabuumi vielä näy. Luonnonvarakeskuksen ravintotaseen mukaan suomalaiset kuluttivat viime vuonna jälleen aiempaa enemmän lihatuotteita.

Vuonna 2016 suomalaiset kuluttivat keskimäärin 166 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, 81 kiloa lihaa, 80 kiloa viljaa, 67 kiloa hedelmiä ja 64 kiloa vihanneksia. Lihankulutus on selvityksen mukaan kasvanut vuosivuodelta yhä korkeammalle.

Luonnonvarakeskuksen kehittämispäällikkö Tarja Kortesmaa kertoo tiedotteessa, että lihan kokonaiskulutus kasvoi edellisvuodesta pari prosenttia. Eniten kasvoi siipikarjalihan kulutus, joka nousi lähes yhdeksällä prosentilla. Kananmunia syötiin lähes 12 kiloa, mikä tarkoittaa kolmen prosentin kasvua edellisvuoteen.

Onko kasvisruokabuumi pelkkää puhetta?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laatimien ravintosuositusten mukaan aikuisen ei tulisi käyttää lihavalmisteita enempää kuin 500 grammaa viikossa. Lukujen valossa suomalaiset söivät siis viime vuonna moninkertaisesti suosituksia suuremman määrän lihaa viikossa.

THL:n erikoistutkija Heli Kuusipuu muistuttaa, etteivät ravintotaseessa kerrotut luvut kuitenkaan suoraan kerro sitä, kuinka paljon tuotetta on lautasella ollut, vaan sen kuinka paljon tuotetta on tuotu maahan sekä tuotettu kokonaisuudessa. Esimerkiksi lihan määrä on listauksessa esitetty luullisena, ja siitä puuttuvat mahdolliset hävikkimäärät.

– Tästä näkee kuitenkin kulutuksen selvästi lisääntyneen suunnan, Kuusipuu kertoo.

Aiemman suomalaisten ruokailutottumuksia käsittelevän tutkimuksen mukaan suomalainen mies syö viikossa keskimäärin 800 grammaa lihaa. Määrä ylittää tällöin 300 grammalla viikoittaisen suosituksen. Samalla kasviksia syödään päivässä reilut 200 grammaa, kun suositus olisi 500 grammaa.

– Onhan tuo määrällinen ylitys kuitenkin tässäkin tilastossa huomattavan suuri. Olen hieman yllättynyt näistä luvuista, sillä nythän on käynnissä varsinainen kasvisruokabuumi, erikoistutkija pohtii.

Lihalla on väliä

Suositukset ylittävällä lihansyönnillä voi asiantuntijan mukaan olla suoraan terveydellisiä vaikutuksia. Eniten vaikuttaa se, millaista lihaa ihminen kuluttaa. Erikoistutkijan mukaan varsinkin lihajalosteet voivat olla terveydelle haitallisia.

– Kyllä tuollainen ylitys aiheuttaa myös terveydellisiä riskejä. Ongelma on siinä, että lihan mukana tulee paljon kovaa rasvaa ja liikaa suolaa. Tämä liittyy varsinkin lihajalosteisiin.

Suola ja kova rasva ovat haitallisia varsinkin sydämelle. Kova rasva kertyy valtimoiden seiniin, jolloin veri ei pääse liikkumaan esteettä. Sydämessä tapahtuessaan tämä voi aiheuttaa infarktin. Ravitsemusasiantuntijoiden mukaan punainen liha myös sisältää paljon omega 6 -rasvahappoja, jotka edistävät elimistön tulehdusreaktioita.

Maailman terveysjärjestö WHO taas on luokitellut prosessoidun lihan voimakkaasti syöpävaarallisten aineiden listalle.

– Samalla kasvisten vähäinen kulutus vain lisää näiden ongelmien vakavuutta. Kasviksissa olisi paljon erilaisia kivennäisaineita ja kuituja, jotka edistävät terveyttä.

Erikoistutkija huomauttaa, ettei esimerkiksi suomalaisten suosima kesäinen grillaus ole välttämättä huono asia. Tärkeintä on katsoa, millaista lihaa grilliin laittaa.

– Se riippuu hyvin paljon siitä, mitä grillissä on. Esimerkiksi kala on terveellistä ja myös broileri on terveyden kannalta parempaa kuin punaisesta lihasta tehdyt suolaiset valmisteet, Kuusipuu sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?