Löysitkö ihostasi punkin? Seuraa näitä ohjeita

Punkki ihossa? Älä panikoi!

29.6.2017 7:27

Vaikka punkit voivat levittää muitakin tauteja, on borrelioosi taudeista yleisin. Viimeisimmän Turun yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan borrelioosia löydettiin 17 prosentilla tutkituista punkeista.

THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane on kertonut Ilta-Sanomille, että vaikka punkki kantaisi borreliabakteeria, ei se välttämättä leviä ihmiseen.

– Ei voida suoraan sanoa, että riski saada borrelioosi on samaa luokaa kuin tutkimuksessa punkeissa havaittujen borrelialöydösten määrä. Vaikka punkki ottaisikin kiinni, ei se tarkoita, että saisit 17 prosentin todennäköisyydellä taudin, hän huomautti.

Sanen mukaan Suomen borrelioositapausten määrä on ainakin 6 000–7 000 kappaletta vuodessa. Näistä ihmisistä 50–80 prosenttia kehittää oireita, joita voidaan kuitenkin hoitaa antibiooteilla.

Punkkien ei kuitenkaan pidä antaa liikaa pelästyttää. Parhaiten borrelioosilta suojautuu peittävällä vaatetuksella ja kumisaappailla sekä ihon tarkastuksella punkkialueella liikkumisen jälkeen.

Jos löydät ihostasi punkin tarkistuksen yhteydessä, älä siis suuntaa paniikissa lääkäriin, vaan toimi seuraavien ohjeiden mukaisesti.

Älä jätä punkkia pitkäksi aikaa iholle

– Ihoon pureutunut punkki tulee poistaa mahdollisimman pian, koska borreliabakteerit siirtyvät punkista ihmiseen 1–2 päivässä. TBE-virus, joka voi aiheuttaa puutiaisaivotulehdusta ilman rokotteen antamaa suojaa, siirtyy vielä nopeammin, lähes välittömästi punkin pureutuessa ihoon.

– Ihoon pureutunut punkki tulee poistaa kapeakärkisillä pinseteillä tai punkkipihdeillä. Tartu punkin puruosiin niin läheltä ihoa kuin mahdollista ja vedä suoraan poispäin ihosta tasaisella liikkeellä.

Katso ohjeet punkin poistamiseen yllä olevalta videolta.

– Älä purista punkkia tai peitä sitä rasvalla, koska silloin taudinaiheuttajat siirtyvät helpommin punkista verenkiertoon.

– Puhdista haava desinfiointiaineella tai vedellä ja saippualla.

– Jos et saa poistettua punkkia kokonaisena, odota muutama päivä, jotta punkin jäänteet on helppo poistaa pinseteillä tai puhtaalla neulalla. Infektioriski ei kasva, vaikka punkin poistaminen ei onnistuisi kokonaisena.

– Tarkkaile punkin puremaa kohtaa ihossa. Jos siihen kehittyy 1–4 viikon kuluttua punoittava ja mahdollisesti kutiseva alue, jonka läpimitta on yli viisi senttiä tai jos sinulle tulee kuumetta, päänsärkyä, erilaisia kipuja tai muita oireita, ota yhteys lääkäriin.

Lähteet: Duodecim Terveyskirjasto, Punkkiklinikka.fi, Prevention

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?