Lähtikö herkuttelu käsistä? Näin pääset irti makeanhimosta – lopullisesti

Asiantuntija neuvoo, kuinka oikeasti pääset makeanhimosta eroon.

Makeanhimosta pääsee irti, kun jaksaa hetken kärvistellä.

27.6.2017 13:42

Suklaata, jäätelöä ja keksejä – kun makeanhimo yltyy hallitsemattomaksi, moni päättelee olevansa koukussa sokeriin.

– Tällainen tulkinta on yleinen, jotkut puhuvat jopa sokeriaddiktiosta. Ihmiset kuvaavat eri sanoilla ilmiötä, joka on kaikilla sama: iltaisin tekee hallitsemattomasti mieli makeaa, kertoo ravitsemusasiantuntija Patrik Borg.

Borg sanoo, että sokerinhimoa vastaan kamppailevat uskovat olevansa tekemisissä ”todella isojen” voimien kanssa.

– Heistä tuntuu, että makeassa ruoassa on jokin vahvempi voima tai sitten jotakin on pahasti pielessä heidän omassa aineenvaihdunnassaan tai geeneissään.

Sokerista ei kuitenkaan voi tulla fyysisesti riippuvaiseksi, Borg muistuttaa.

– Käyttäytymismalliin makean syömisestä voi tietenkin koukuttua, mutta silloin ongelma on käyttäytymismallissa eikä ruoassa, mikä on hiukan eri asia.

 Heti kun tulee se päivä, jolloin onnistut aamupäivän syömisissä, makeanhimo alkaa helpottaa. Kunnolla se rauhoittuu, kun onnistut muutamana peräkkäisenä päivänä.

Niin kutsutussa sokeririippuvuudessa on tyypillisesti kyse siitä, että aamupala ja lounas jäävät liian pieniksi tai kevyiksi, ja tämän vuoksi nälkä kasvaa makeanhimoksi, joka kasautuu iltaan. Kun tähän lisätään ajatus, ettei makeaa pitäisi syödä, ongelma tuplaantuu.

– Illan mieliteko johtuu alkupäivän liian vähäisestä syömisestä, mutta ihmiset eivät suostu uskomaan, että kyse voisi olla näin yksinkertaisesta asiasta.

– Niin siinä kuitenkin käy, että kun aamupala ja lounas ovat tarpeeksi tuhdit, makeanhimo rauhoittuu, Borg lupaa.

Syömisen painottaminen aamupäivään alkaa vaikuttaa nopeasti.

– Heti kun tulee se päivä, jolloin onnistut aamupäivän syömisissä, makeanhimo alkaa helpottaa. Kunnolla se rauhoittuu, kun onnistut muutamana peräkkäisenä päivänä.

Monen suomalaisen ongelma on edelleen liian kevyt aamupala.

– Joko aamiaista ei ole lainkaan, tai se on pelkkä leipä tai desistä hiutaleita tehty puuro ehkä marjoilla tai raejuustolla. Nämä ovat malliesimerkkejä liian pienistä aamiaisista.

Hyvässä aamupalassa on nyrkin kokoinen annos proteiinipitoista ruokaa.

– Se voi esimerkiksi olla luonnonjogurttia, savulohta leivällä, 1–2 kananmunaa tai kasviproteiinia.

Yksi syö karkkia kerran viikossa ja katuu sitä joka kerta, toinen taas herkuttelee leivonnaisilla päivittäin eikä pidä sitä pahana. Milloin sokeri oikeasti on ongelma?

– Ihan joka päivä makeita herkkuja ei kannata syödä, ja jos niitä syö useamman päivässä, se ei terveyden kannalta ole enää kohtuuden rajoissa, Borg vastaa.

Hän neuvoo etsimään itselle sopivan herkuttelutavan, joka voi olla kerran viikossa tai lähes päivittäin.

– Tältä väliltä jokainen voi etsiä itselleen sopivan tavan, josta tulee hyvä olo. Tärkeintä on, ettei makean syömiseen liity hallitsemattomuuden tai kohtuuden menettämisen tunnetta.

Näin taltutat makeanhimon

1. Aamupalalla proteiinia

– Hyvään aamupalaan kuuluu nyrkin kokoinen annos proteiinia sekä hedelmää ja marjaa. Proteiini voi olla esimerkiksi kananmunaa, soijajogurttia, marjarahkaa tai leivän päälle graavilohta.

– Sopivan kokoinen aamiainen on vaikkapa 1–2 leipää kananmunalla tai luonnonjogurttia sekä mysliä ja mustikoita.

2. Lounas kuntoon

– Myös lounaan pitää olla tarpeeksi tuhti annos. Monella työpaikkaruokalassa syövällä tämä asia on kunnossa. Ongelmia voi olla niillä, jotka syövät lounaaksi vain salaatin tai tuovat töihin omat eväät. Nämä lounaat jäävät yleensä liian pieniksi.

3. Älä kiellä sokeria kokonaan

– Lähtökohtaisesti lakot lisäävät makeanhimoa eivätkä ole suositeltavia. Samalla kun parannat syömistä, voit kuitenkin kokeilla olla kuukauden tai kaksi ilman makeaa ja katsoa, miltä elämä näyttää ilman herkkuja. Kun saat etäisyyttä herkkuihin, voit tarkemmin havaita, miksi oikeastaan syöt niitä.

– Tärkeää on kuitenkin pitää lakko väliaikaisena ja opetella sen jälkeen, että myös makeaa saa syödä. Psykologisesti tämä on avain kohtuuteen, sillä loppuelämän lakot eivät toimi.

4. Ole kärsivällinen

– Muutokset kuulostavat helpoilta, mutta muista kuitenkin, että uusien rutiinien muodostuminen vie aina aikaa.

Neuvot antoi ravitsemusasiantuntija Patrik Borg.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?