Kohtuullinenkin alkoholin käyttö surkastuttaa aivoja

Alkoholi osoittautui aivoille täysin turhaksi.

Suomessa on arviolta puoli miljoonaa alkoholin riskikäyttäjää.

26.6.2017 10:03

Useat tutkimukset väittävät, että pienissä määrin käytettynä alkoholi on hyväksi sydämelle. Päteekö sama väittämä aivoihin?

Ei päde, osoittaa BMJ-lehdessä julkaistu tutkimus.

Tutkimuksesta selviää, että kohtuullinenkin alkoholin käyttö surkastuttaa aivoja.

Alkoholia säännöllisesti käyttävien aivojen hippokampuksessa havaittiin surkastumaa sitä todennäköisemmin, mitä enemmän henkilö käytti väkijuomia.

Yhteys oli kaikkein selkein yli 20 alkoholiannosta viikossa juovilla. Yksi alkoholiannos vastaa pientä olutpulloa tai pientä lasillista viiniä. Suurkuluttajilla aivomuutoksia oli kuusi kertaa todennäköisemmin kuin osallistujilla, jotka käyttivät alkoholia harvemmin kuin kerran viikossa tai eivät ollenkaan.

Myös vähän alkoholia, eli viikoittain 9–14 annosta, käyttävät kärsivät surkastumisesta kolme kertaa ilmeisemmin kuin absolutistit.

Hippokampuksen vauriot heikentävät muistia ja oppimista.

Tutkijoiden mukaan alkoholi on aivoille täysin hyödytöntä.

Tutkimuksessa seurattiin 550 aikuista 30 vuoden ajan. Osallistujat olivat keskimäärin 43-vuotiaita. Kukaan heistä ei kärsinyt alkoholiriippuvuudesta.

Tutkimukseen osallistuneille tehtiin erilaisia muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen tasoa mittaavia testejä. Seurannan lopussa heidän aivonsa tutkittiin myös magneettikuvauksella.

Jos lisätutkimukset vahvistavat, että surkastumisen syy on alkoholissa, näyttää siltä, etteivät nykyiset alkoholisuositukset eivät riitä estämään monia alkoholin terveyshaittoja, kertoo Duodecim.

Kohtuukäyttönä pidetään yleensä yhtä annosta päivässä naisilla ja kahta annosta miehillä.

Puoli miljoonaa riskikäyttäjää

Duodecimin samaisen artikkelin mukaan Suomessa on arviolta 500 000 alkoholin riskikäyttäjää.

Alkoholinkulutus on Suomessa eurooppalaista keskitasoa, mutta runsas humalajuominen on Suomessa suuri ongelma.

Viimeisen 10 vuoden aikana suomalaisten alkoholin kokonaiskulutus on pysynyt tasaisena. Kulutus on jopa hieman vähentynyt.

Asiasta kertoi aiemmin muun muassa Washington Post.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?