Asiantuntija ei suosittele maitoa aikuisille – tässä haitat ja hyödyt

Maito jakaa suomalaisten mielipiteitä yhä rajummin.

22.6.2017 11:32

Entisaikoina maitoa vielä suositeltiin juomaan pari lasillista päivässä, saihan siitä paljon luustolle hyvää kalsiumia.

Viime vuosina maidon maine on kuitenkin kärsinyt kovia kolauksia. Maitotuotteita ei esimerkiksi suositella enää vatsavaivaisille, koska ne voivat aiheuttaa turvotusta.

Helmikuussa eräs ruotsalaistutkimus jopa väitti, että runsas maidonjuominen voisi lisätä ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Ravitsemustieteen dosentti Maijaliisa Erkkola sekä laillistettu ravitsemusterapeutti Katja Nissinen kertoivat tuolloin kuitenkin Ilta-Sanomille, että kyseessä on vain yksi tutkimus, josta ei kannata vielä huolestua.

Hyödyt ja haitat

Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen vieraili Radio Aallon Iltapäivän Joonas Vuorelan haastattelussa puhumassa maidon ja maitotuotteiden terveyshyödyistä ja -haitoista.

– Maito on hyvä eri ravintoaineiden lähde, siinä on proteiinia, B12-vitamiinia, kalkkia, D-vitamiinia ja jodia. Maito kasvattaa jossain määrin luumassaa, varsinkin nuorilla ja lapsilla, Laatikainen kertoo.

Hänen mukaansa maidon käyttö ja runsas kalkin saanti voivat suojata myös suolistosyövältä.

– Siinä ehkä ne keskeisimmät hyödyt. Luustohyöty, ravintohyöty ja mahdollisesti suolistosyöpähyöty.

Laatikainen kertoo, kuinka maidon haitoista puhuttaessa osa tiedoista pohjautuu oikeisiin tutkimuksiin, mutta valitettavasti myös nettipuheet ovat vaikuttaneet ihmisten mielipiteisiin.

– Alallamme on paljon tutkimuksia aiheesta. Poikkeavia tutkimustuloksia on tullut muun muassa kuolemien osalta, Parkinsonin taudista ja sitten on näyttöä siitä, että maitotuotteiden erittäin runsas käyttö saattaa nostaa eturauhassyövän riskiä.

Maitotuotteita ei Laatikaisen mukaan kannattaisi kuitenkaan vältellä tulehdusten pelossa.

– Maidon tulehdusta aiheuttavasta vaikutuksesta ei ole kunnollista näyttöä, päinvastoin. Massiivinen tutkimusnäyttö osoittaa, että maito ja maitotaloustuotteet ovat neutraaleja tai jopa tulehduksilta suojaavia.

Hän myöntää, että joillekin erikoistapauksille maidosta voi toki tulla minimaalisia tulehdusreaktioita ja siihen liittyviä vatsavaivoja.

– Tämä on aika monimutkainen homma, kuten nämä ruokajutut yleensä ja näistä on vaikeaa saada mitään mustavalkoista asetelmaa aikaiseksi. Mutta laajasti ottaen voisi sanoa, että maito on neutraali ja kohtalaisen hyvä ravintoaineiden lähde ja ehkä vähän enemmän hyödyksi kuin haitaksi. Mutta ei niitä haittojakaan täysin voi kieltää, ainakaan osassa populaatiota.

Katso haastattelu kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta!

Aikuisten ei tarvitse juoda maitoa

Maidon ristiriitaisuudesta huolimatta se on Laatikaisen mukaan yhä hyvä osa lasten ruokavaliota.

– Ilman maitoakin pärjää, mutta se vaatii vähän suunnittelua. Mutta kyllä se on lapsille hyvä proteiinin, jodin, B12-vitamiinin, D-vitamiinin ja kalkin lähde. Silloin kun ruokavalio ei ole muuten kaikin puolin terveellinen, on maito hyvä osa kokonaisuutta ja sillä voi olla isokin merkitys.

Aikuisille hän ei sen sijaan maidon juomista ensisijaisesti suosittele.

– Saman ravinnon saa esimerkiksi juustosta, jogurtista ja piimästä. Maidon juonnissa ei sinänsä ole mitään erityistä terveysvaikutusta.

Maidon voi myös korvata esimerkiksi erilaisilla kasvipohjaisilla juomilla, kuten kaura-, soija- tai mantelijuomalla, joita löytyy nykyään paljon kauppojen hyllyiltä.

– Maidon juontia en kuitenkaan lähtökohtaisesti suosittele. Toki jos ruokavalioon ei tule muualta kalkkia, niin sitten tiedustelisin maidon käytöstä. Mutta jos sinulla on ilman maidon käyttöä kohdillaan kalkin, D-vitamiinin, jodin, proteiinin ja muiden saanti, niin en minä suosittelisi sitä sinulle.

Laatikainen ei silti kiellä kokonaan maidon juontia, ellei sitten ole vatsavaivainen, jolle mikään muu kuin maitotuotteiden karsiminen ei auta.

Katso haastattelu kokonaisuudessaan alla olevalta videolta!

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?