Tunnista aivokasvain ajoissa – löytyy tuhannelta vuodessa - Terveys - Ilta-Sanomat

Tunnista aivokasvain ajoissa – löytyy tuhannelta vuodessa

Jos oireet viittaavat kasvaimen mahdollisuuteen, potilas tutkitaan pään magneettikuvauksella.

Julkaistu: 16.6.2017 15:18

Kallon sisään voi tulla kolmenlaisia kasvaimia.

Päänsärky säikäyttää monen, mutta vastoin yleistä luuloa, se on vain harvoin merkki aivokasvaimesta.

– Päänsärky on tavallinen oire väestössä. Se ei suinkaan ole tyypillinen oire kallonsisäisestä kasvaimesta, rauhoittelee Kuopion yliopistollisen sairaalan neurokirurgian ylilääkäri, professori Juha E. Jääskeläinen, Itä-Suomen neuro-onkologiaryhmän jäsen.

– Me neurokirurgialla näemme joskus harvoin sellaisia potilaita, joilla päänsärky on jatkunut pitkään, ja lopulta todetaan, että se olikin kasvaimen aiheuttamaa – mutta he ovat poikkeuksia.

Jääskeläinen huomauttaa, että aivokasvain on ylimalkainen termi, koska kallon sisään voi ilmaantua kolmenlaisia kasvaimia.

– Kasvaimia voi syntyä sekä aivoissa että kallon sisällä aivojen ulkopuolella. Yleisimpiä näistä ovat glioomat, eli aivojen tukikudoksen kasvaimet, ja aivojen ulkopuoliset hyvänlaatuiset kasvaimet, kuten meningeooma, Jääskeläinen kertoo.

– Kuitenkin tavallisin kallonsisäinen kasvain on syövän etäpesäke aivoissa.

Kun kaikki nämä lasketaan yhteen, tavallisin oire kasvaimesta on ensimmäistä kertaa tuleva epilepsiakohtaus.

– Neurologin tulisi tutkia päivystyksessä, mikä aiheutti ensimmäisen epilepsiakohtauksen. Myös kasvaimen mahdollisuus pitäisi olla mielessä.

Noin tuhat potilasta joka vuosi

Muut aivokasvaimiin eli kallonsisäisiin kasvaimiin viittaavat oireet liittyvät siihen, missä kohdassa kasvain on, tai millä tavalla se painaa aivoja tai aivohermoja.

– Voi tulla neurologisia oireita, kuten puheen häiriö, muistihäiriö ja toisen puolen raajojen toiminnan häiriö tai aivohermo-oireita, kuten kahtena näkemistä tai toispuoleista kuulon alentumaa.

Jos oireet viittaavat kasvaimen mahdollisuuteen, potilas tutkitaan pään magneettikuvauksella.

– Vuosittain noin tuhannelta potilaalta löytyy kasvain, joka on lähtöisin kallon sisältä. Merkittävästi suurempi joukko on niitä potilaita, jotka saavat syövästä etäpesäkkeitä aivoihin, yleensä syöpätaudin loppuvaiheessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?