10 kysymystä melanoomasta – asiantuntija vastaa - Terveys - Ilta-Sanomat

10 kysymystä melanoomasta – asiantuntija vastaa

Asiantuntija vastaa 10 kysymykseen vakavasta ihosyövästä.

Luomien muutoksia kannattaa seurata.

12.6.2017 19:00

Ihosyövistä vakavin, melanooma, on Suomessakin nopeimmin yleistyvä syöpä.

Tuoreimmat luvut ovat vuodelta 2014, jolloin siihen sairastui Suomessa noin 700 miestä ja noin 670 naista.

Asiantuntijat arvioivat, että yksi syy melanooman yleistymiseen on rusketustrendi. Suomalaistenkin aurinkokulttuuri muuttui, kun etelänmatkat 70-luvun jälkeen yleistyivät, ja syöpä voi tulla useiden vuosien viiveellä.

Useimmat melanoomat tulevat iäkkäille. Kyseessä ei kuitenkaan ole vain ikääntyneiden sairaus, sillä melanooma on myös nuorempien, erityisesti nuorten naisten, yleisimpiä syöpiä.

Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen ylilääkäri, dosentti Meri-Sisko Vuoristo vastasi IS:lle kymmeneen kysymykseen melanoomasta.

1. Lapsuudessani ei suojauduttu kunnolla auringolta, ja ihoni pääsi palamaan useamman kerran. Onko todennäköistä, että saan vanhempana melanooman?

– Hyvin moni on palanut lapsena, mutta se ei tarkoita, että sairastuu melanoomaan aikuisena. Melanoomaan sairastumisen riski riippuu lapsena palamisen lisäksi myöhemmin tapahtuvasta auringolle altistumisesta ja palamisista aikuisena sekä ihon pigmenttiluomien määrästä ja laadusta. Lapsuudessa palaminen lisää melanoomariskiä yli kaksinkertaiseksi.

2. Milloin luomesta pitää huolestua?

– Jos luomessa alkaa näkyä muutosta, kasvua johonkin suuntaan tai muuta ”elämistä”, pitää herätä. Kannattaa verrata sitä muihin luomiin. Jos luomi muuttuu säännöllisen pyöreästä tai soikeasta epäsäännöllisen muotoiseksi, ja väri tummuu tummanruskeaksi tai mustaksi, tai jos osa luomesta muuttuu – vaikkapa siihen nousee pieni kyhmy – täytyy käydä lääkärillä.

3. Onko normaalia, että luomia tulee iän myötä lisää?

– On. Vanhuusiässä tulee tosin lähinnä ikämuutoksina rasvasyyliä. Niihin ei tule ihosyöpää.

4. Kolmasosa melanoomista tulee olemassa oleviin luomiin, ja kaksi kolmasosaa on uusia muutoksia iholla. Minkälaisia nämä uudet muutokset voivat olla?

– Melanooman ulkoiset piirteet ovat samat, oli sitten kyseessä iholle vastikään putkahtanut luomi, joka alkaa nopeasti muuttaa muotoaan, tai vuosia ollut luomi, joka alkaa muuttua.

5. En koskaan makaa rannalla enkä muutenkaan varsinaisesti ota aurinkoa. Olenko turvassa melanoomalta?

– Melanooma voi kehittyä, vaikka ei ole koskaan varsinaisesti aurinkoa ottanut. Kaikkihan me auringolle altistumme elämän mittaan, ja pieni osa melanoomista ei riipu auringolle altistumisesta.

6. Mihin kaikkialle melanooma voi kehossa tulla?

– Sitä esiintyy iholla laajalti, mutta kasvoilla harvemmin kuin muita ihosyöpiä. Miehillä noin puolet melanoomista tulee vartalolle, erityisesti selkään, ja naisilla noin puolet esiintyy vartalolla, reisissä tai säärissä. Pieni osa, alle viisi prosenttia melanoomista, tulee silmän rakenteisiin tai limakalvoille, kuten nenään, peräsuoleen tai naisilla häpyhuuliin tai emättimeen.

7. Kenellä on suurin riski sairastua?

– Todennäköisyys sairastua melanoomaan on suurin, jos on herkemmin palavaa ihotyyppiä, puna- tai vaaleatukkainen, sini- tai vihreäsilmäinen, ja jos on paljon luomia tai muuten perinnöllistä alttiutta.

8. Kuinka vaarallinen sairaus melanooma on?

– Melanooman huono maine johtuu sen leviämiskyvystä. Se lähettää hanakasti etäpesäkkeitä, jos se pääsee kasvamaan syvyyttä ihossa.

9. Kuinka moni melanoomaan sairastunut kuolee siihen?

– Valtaosa melanoomapotilaista paranee, mutta noin viidesosalla tauti leviää ja on silloin harvoin parannettavissa.

10. Jos melanooma tulee, kuinka nopeasti se voi alkaa lähettää etäpesäkkeitä?

– Useimmat etäpesäkkeet, joskaan eivät kaikki, ilmaantuvat kolmessa vuodessa, jos ovat tullakseen. Melanoomapotilaan täytyy kuitenkin tarkkailla ihoaan loppuiän ajan, koska riski uuden melanooman syntymiseen on noin kymmenkertainen muuhun väestöön verrattuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?